Uniunea Editorilor avertizează că majorarea TVA va reduce drastic lectura în România

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 25 iunie

Uniunea Editorilor avertizează că majorarea TVA va reduce drastic lectura în România

English Version

Uniunea Editorilor din România (UER) critică dur intenţia Executivului de a majora cota de TVA aplicată cărţilor, inclusiv manualelor şcolare, într-un context în care nivelul de lectură este deja alarmant de scăzut. Românii citesc tot mai puţin, iar o decizie fiscală a Guvernului riscă să îngroape şi ceea ce a mai rămas din piaţa de carte, susţine UER. Potrivit editorilor, 95% dintre cetăţenii români cu vârsta peste 18 ani nu achiziţionează nicio carte într-un an, conform datelor Eurostat. În acelaşi timp, România se confruntă cu una dintre cele mai mari rate ale analfabetismului funcţional din Uniunea Europeană - o problemă evidenţiată constant de testele internaţionale PISA.

O taxă în plus, o carte în minus

Editorii avertizează că o majorare a TVA nu ar aduce beneficii bugetare relevante, însă va creşte preţul de vânzare al cărţilor şi manualelor, reducând dramatic accesul populaţiei la lectură. „Dacă până acum s-a citit puţin în România, odată cu scumpirea cărţilor se va citi şi mai puţin - spre deloc”, avertizează reprezentanţii UER. În opinia acestora, soluţia nu este creşterea TVA, ci eliminarea completă a acestei taxe pentru cărţi, manuale şi publicaţii culturale sau ştiinţifice. Aceasta ar trebui să fie parte dintr-un pachet coerent de politici publice menite să stimuleze lectura, un domeniu ignorat aproape total în ultimele decenii.

Ce propun editorii?

Uniunea Editorilor din România formulează trei direcţii esenţiale pentru stimularea consumului de carte şi susţinerea educaţiei prin lectură: 1. Actualizarea fondului de carte din biblioteci. Bibliotecile publice şi şcolare din România au, în multe cazuri, colecţii învechite, deteriorate şi neactualizate. Deşi Legea bibliotecilor (2002) prevede reînnoirea anuală a fondului de carte, aceasta este sistematic ignorată. Peste 8.300 de biblioteci publice au fost închise din 1990 încoace, subliniază UER; 2. Vouchere pentru achiziţia de carte. Pentru a încuraja lectura în rândul elevilor, editorii solicită implementarea reală a programelor deja prevăzute în Legea învăţământului preuniversitar - „O carte pentru fiecare” şi „Vouchere culturale pentru elevi” - şi reluarea programului de 100 euro/an pentru cadrele didactice, destinat achiziţiei de cărţi educaţionale; 3. Subvenţionarea transportului pentru comenzi online. Dispariţia librăriilor fizice în sute de localităţi transformă comenzile online în singura sursă de acces la carte. UER propune subvenţionarea livrării, pentru ca preţul total să nu devină prohibitiv, mai ales în mediul rural.

România - codaşă la citit în UE

Comparativ cu alte state din Uniunea Europeană cu populaţii sau PIB-uri similare, România are una dintre cele mai reduse pieţe de carte. Lipsa lecturii influenţează profund nivelul de educaţie, coeziunea socială şi chiar rezistenţa la dezinformare. În lipsa unor politici coerente, editorii atrag atenţia că societatea riscă să alunece într-o criză culturală fără precedent. „Un cetăţean educat presupune acces liber la resurse culturale şi educaţionale. Dacă punem o barieră în plus, acea barieră va deveni o interdicţie de facto”, concluzionează UER. Lectura nu trebuie tratată ca un lux fiscal. Într-o societate deja marcată de analfabetism funcţional şi decalaje educaţionale, accesul la carte nu este un moft, ci o nevoie fundamentală.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. „Un cetăţean educat presupune acces liber la resurse culturale şi educaţionale. Dacă punem o barieră în plus, acea barieră va deveni o interdicţie de facto”.

    Să vedem când taie POTUS Internetu' ce mai presupune cetățeanul educat [în socialism]. 

    Votanții CG și Minom , câteva milioane, nu citesc,

    ei “doar” TikTok 

    Editorii la fel de lichele si de lacomi ca si politicienii.

    Hoti si escroci. 

    fura drepturi de autor si de publicare de rup 

    hai sa vedem cum se publica o carte de la a la z legal si cum o fac editorii, si apoi mai vb de ce nu cumparam carti in ro si preferam sa le furam pe net.  

    ca si ei fura de rup, asta e raspunsul.

    ca si la horeca. 

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0795
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3468
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4530
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8584
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.5238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb