UPDATEOferta pentru listarea Romgaz - de marţi

Piaţa de Capital /

Oferta pentru listarea Romgaz - de marţi

Update 14:31 Mark Mobius, interesat de Romgaz 

Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, a declarat că este interesat de companiile de stat privatizate parţial de România.

"Am cumpărat acţiuni prin oferta publică iniţială a Nuclearelectrica, intenţionăm să cumpărăm şi în cadrul ofertei publice a companiei de gaze (n.r. Romgaz)", a declarat Mobius, informează Reuters, preluată de Economic Times.

Mobius susţine că listarea Romgaz va contribui la creşterea "bursei româneşti" şi la "promovarea României de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă".

Templeton intenţionează să investească în România în cadrul strategiei pe pieţele de frontieră, pentru care a alocat 3 miliarde de dolari, şi care a fost focusată până acum pe Nigeria şi Arabia Saudită.

---

Update 13:13

Redevenţele plătite statului român de către companiile petroliere care extrag petrol şi gaze ar putea creşte de anul viitor cu 25% - 40%, se arată în prospectul ofertei de vânzare a 15% din Romgaz.

Documentul precizează că aceasta este o informaţie care a apărut în presă, însă atrag atenţia că "nu există nicio certitudine că o astfel de creştere semnificativă a redevenţelor nu va avea loc".

"Redevenţa pentru producţia de gaze naturale este plătită trimestrial şi în prezent se situează între 3,5%-13%. Au existat speculaţii în presă privind faptul că Guvernul ar putea creşte valoarea redevenţei privind gazele naturale produse în baza oricărui contract nou de concesiune agreat la data de sau ulterior datei de 1 ianuarie 2014 până la 25% - 40%. În prezent, Societatea plăteşte 3% din venitul brut din activitatea de înmagazinare a gazelor naturale. Redevenţele cu privire la activităţile de înmagazinare pot creşte de asemenea în scurt timp. Nu există nicio certitudine că o astfel de creştere semnificativă a redevenţelor nu va avea loc şi că în cazul în care va avea loc, activitatea, rezultatele operaţionale, situaţia financiară şi perspectivele Societăţii nu vor fi afectate", se arată în prospect.

Romgaz va plăti peste 12 milioane de dolari dacă va intra în parteneriatul ExxonMobil - OMV Petrom

Romgaz va plăti peste 12 milioane de dolari dacă va intra în parteneriatul ExxonMobil - OMV Petrom pentru explorarea şi dezvoltarea perimetrului Midia din Marea Neagră, însă are dreptul să facă acest lucru doar dacă acolo se descoperă zăcăminte comerciale, se arată în prospectul de listare a Romgaz.

La 13 februarie 2013, Romgaz a semnat un acord cu OMV Petrom şi Exxon prin care compania de stat are opţiunea de a achiziţiona 10% din perimetrul de mare adâncime Midia din Marea Neagră.

"În momentul exercitării opţiunii de către Romgaz, compania trebuie să plătească o sumă iniţială de 9 milioane de dolari, iar, ulterior primei producţii comerciale, să plătească încă 3 milioane de dolari plus 10% din valoarea totală a costurilor de explorare suportate de ExxonMobil şi OMV Petrom până la data notificării descoperirii comerciale, plus o sumă reprezentând dobânda aferentă calculată între momentul efectuării costurilor explorare şi până la data plăţii de către Societate (Romgaz - n.r.). Costurile de dezvoltare cu care Romgaz va contribui începând cu anul 2016 sunt estimate la 10 milioane de dolari", se arată în prospect.

În octombrie 2012, Exxon şi Petrom au cumpărat drepturile de concesiune asupra acestui perimetru de la consorţiul Sterling Resources - Petro Ventures Europe. Achiziţia nu a fost finalizată, întrucât încă aşteaptă să fie aprobată de Guvern.

Potrivit prospectului, Romgaz are dreptul de a-şi exercita opţiunea de a achiziţiona 10% din acest perimetru timp de două luni din momentul în care primeşte o notificare de la Exxon şi Petrom cu privire la faptul că cele două companii au descoperit zăcăminte comerciale în acest perimetru şi au notificat Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale în acest sens.

"Contractul de opţiune prevede că, în cazul în care are loc o schimbare de control în Societate, în urma căreia Societatea este controlată de către o entitate cu care ExxonMobil sau OMV se consideră, la simpla lor apreciere, impietate să aibă relaţii comerciale şi/sau având interese contrare, atunci ExxonMobil sau OMV Petrom, după caz, va avea dreptul de a înceta contractul de opţiune", se mai arată în prospectul de listare.

----

Update 10:41 Romgaz: Guvernul va continua sa aibă o influenţă semnificativă asupra societăţii

Conducerea companiei Romgaz Mediaş se aşteaptă ca Guvernul să continue să aibă o influenţă semnificativă asupra societăţii ulterior ofertei pentru listarea ei la bursă şi să ia unele decizii care să nu fie "un succes" economic pentru producătorul de gaze.

"Guvernul României va continua sa aibă o influenţă semnificativă asupra societăţii ulterior ofertei, fiind posibil ca interesele acestuia să nu corespundă intereselor celorlalţi acţionari ai societăţii. (...) Nu există niciun fel de asigurări că noul Guvern va continua strategia începută de Guvernul anterior în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor de ordin structural ale economiei româneşti", conform prospectului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

"Experienţa anterioară a arătat posibilitatea intervenţiei majore a Guvernului în societăţi cu capital integral sau majoritar de stat, inclusiv în societate. (...) Astfel de conversii pot presupune investiţii şi riscuri semnificative, inclusiv, însă fără a se limita la, obligaţii sau acţiuni legale din partea Romgaz sau se pot dovedi a nu avea succes din punct de vedere economic sau să fie în vreun alt mod neconforme cu dorintele acţionarilor minoritari", se mai arată în prospect.

Potrivit sursei citate, respectarea deciziilor Guvernului ar putea duce la întâmpinarea unor cheltuieli de capital semnificative sau ar putea întârzia, amâna sau împiedica o modificare a controlului, ar putea împiedica o fuziune, consolidare, preluare sau alte aranjamente de afaceri.

----

Oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz va începe marţi, potrivit prospectului aprobat vineri seară de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Statul doreşte să vândă maxim 57.813.360 acţiuni Romgaz sub formă de Actiuni Oferite şi Certificate Globale de Depozit Oferite ("GDR Oferite"), conform anunţului ofertei.

Investitorii mici, cărora le este alocată 15% din ofertă, vor putea subscrie minim 100 de acţiuni sau minim 10.000 de GDR-uri la preţul fix de 32 RON/Acţiune, respectiv 9,84 USD/GDR.

Pe tranşa investitorilor instituţionali (85% din acţiunile oferite), subscrierile pot fi făcute în intervalul 24 şi 32 RON/Acţiune sau 7,38 şi 9,84 USD/GDR.

Intermediarii au prevăzut şi o modalitate de realocare a subscrierilor între cele două tranşe. Potrivit anunţului, "în ultima zi a Perioadei Ofertei, dacă ambele Tranşe sunt suprasubscrise şi raportul dintre nivelul de subscriere a Tranşei Investitorilor Instituţionali şi nivelul de subscriere a Tranşei Investitorilor Mici este mai mic de 1:2, se realocă de drept către Tranşa Investitorilor Mici un pachet de Acţiuni Oferite reprezentând 5% din Acţiunile Oferite iniţial în cadrul Tranşei Investitorilor Instituţionali".

Există şi alte posibilităţi de realocare între cele două tranşe.

Oferta va fi considerată încheiată cu succes la un grad de subscriere de 70%.

Romgaz a realizat un profit net de 1,1 miliarde de Lei (339 milioane dolari SUA) la venituri de 3,8 miliarde de Lei (1,2 miliarde dolari SUA) în anul 2012 şi un profit net de 0,6 miliarde de Lei (177 milioane dolari SUA) la venituri de 1,9 de miliarde de Lei (575 milioane de dolari SUA) în prima jumătate a anului 2013, potrivit companiei.

Romgaz este cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România şi, conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Societatea a deţinut, în 2012, o cotă de 50,1% din producţia internă de gaze naturale şi a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din ţara noastră.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS