Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, împreună cu senatorii George Marussi şi Radu Mihail, a depus în Parlament un proiect de lege prin care să se instituie un pachet de stimulente financiare pentru cetăţenii români care se întorc să lucreze în ţară.
Facilităţile oferite prin acest proiect de lege sunt scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obţin pe teritoriul României şi reducerea cu 50% a cotei de contribuţie la asigurări sociale, facilităţile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au realizat venituri şi au achitat contribuţiile obligatorii într-un alt stat, se precizează într-un comunicat al USR.
Beneficiarii legii vor fi cetăţenii români care au locuit şi au muncit legal într-un alt stat timp de minimum 36 de luni, informează Agerpres.
Programul de stimulare a repatrierii românilor, propus de USR, ar urma să se întindă pe 10 ani, între 2020 şi 2030, perioada minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni.
Pentru a evita o stimulare a migraţiei, aceste facilităţi nu se aplică în cazul în care un cetăţean român, rezident la data de 1 ianuarie 2020, părăseşte teritoriul devenind rezident pe teritoriul unui alt stat, pe care obţine venituri după această dată. În acest caz, perioada ulterioară datei de 1 ianuarie 2020 nu reprezintă perioadă de eligibilitate pentru sprijin.
"În ultimii 30 de ani, cifrele neoficiale arată că peste 4 milioane de români au plecat din ţară. Iar astăzi, în România lui 2019, jumătate dintre tineri spun că vor să plece din ţară. Migraţia este un fenomen îngrijorător, care trebuie stopat şi, concomitent, găsite soluţii pentru a-i aduce acasă pe cei plecaţi. Românii din diaspora vor să se întoarcă acasă dacă ar simţi că statul român le este partener în reintegrarea lor acasă. Obiectivul meu ca preşedinte este să fac din România o ţară din care tinerii să nu mai plece, iar românii din diaspora să se întoarcă acasă. Acest proiect de lege este un prim pas în împlinirea obiectivului", a precizat Dan Barna, candidatul Alianţei USR PLUS la alegerile prezidenţiale.
Potrivit senatorului USR George Marussi, iniţiativa legislativă reprezintă o componentă complementară a setului de măsuri promovate de Uniunea Salvaţi România pentru stoparea plecării masive a românilor în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, în ţări din UE. "Reîntregirea familiilor, aducerea în ţară a forţei de muncă, a expertizei şi experienţei acumulate de lucrătorii români în alte ţări şi creştere economică pentru România sunt doar câteva din efectele benefice pe care le urmărim", a adăugat Marussi.
Dan Barna va prezenta proiectul în aceste zile la întâlnirile cu reprezentanţii comunităţilor de români din SUA, menţionează comunicatul USR.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2019, 14:29)
S-a gasit solutia! Vin emigrantii debarcati din Italia. Emigrantii aia cu lanturi la gat cit degetul si telefoane mobile ultima generatie ca sunt" saraci". .Asa se extinde si in Romania mafia nigeriana .In Italia vind droguri, sparg case. .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ce sa zic în data de 25.09.2019, 16:08)
Aici in romania cel putin in fiecare sat e un lamborghini la poarta ferrari vezi mai mult prin orase :)) sa ii ajutam pe aia plecati ca astia din tara sunt satui de atat ajutor ;) usr a fost creat de catre multinationale si corporatii tocmai pentru a veni in ajutorul lor cand ajung la putere cred ca masurile o sa duca la o emigrare si mai accentuata
2. fără titlu
(mesaj trimis de Jiji în data de 25.09.2019, 18:26)
Ideile USR sunt dragute, dar nimic mai mult. Sunt plecat din tara de 15 ani. In tara de adoptie mi-am facut studiile (Bachelor si Master in inginerie) si am acumulat experienta atat in domeniul academic, cat si in industrie. De ceva timp sondez tot mai atent posibilitatile, sansele si riscurile unei intoarceri in tara.
Reducerea impozitului si a CAS sunt peanuts. Consider ca multe persoamne dornice sa se intoarca, sunt constiente ca dpdv financiar este un pas in spate. Pentru mine mai importante sunt chestiunile legate de:
1. calitatea invatamantului si a sanatatii,
2. dezvoltarea infrastructurii (in ce an voi ajunge mai repede de la Cluj la Bucuresti decat la Budapesta),
3. dezvoltarea oraselor mici si mijlocii si a mediului rural.
4. eficientizarea aparatului birocratic,
5. digitalizarea,
6. protectia sociala, eradicarea saraciei, a analfabetismului etc.
7. Imbunatatirea legislatiei muncii dpdv al angajatului si sporirea puterii sindicatelor.
8. Lupta impotriva coruptiei, a pilelor si relatilor
...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Petre în data de 25.09.2019, 21:11)
D-le Jiji, de ce astepti de la altii sa infaptuiasca cele 8 chestiuni la care te-ai referit? Vino in tara si pune osul la treaba. Toti vorbiti, stiti ce trebuie facut, dati sfaturi, dar nu intreprindeti nimic concret pentru a demara actiunea de reconstruire si refacere a Romaniei. Te asteptam sa facem imoreuna o Romanie moderna si democratica.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Jiji în data de 26.09.2019, 00:27)
D-le Petre, bineinteles ca aveti dreptate. E foarte usor sa bati din gura, resp. din taststura cum am facut-o eu. DAR exista 2 chestiuni importante:
1. Nu am pregatirea, abilitatea (si caracterul) sa fac politica. Contributia la "dezvoltarea societatii" se limiteaza la modul de viata pe care il duc si il dau mai departe urmasilor, la munca pe care o prestez, ipozitele si taxele pe care le platesc (Da, platesc si in Romania, altfel nu as citi acest ziar). Cred ca fiecare trebuie sa se axeze pe ce i se potriveste in functie de abilitatile, prgatirea si interesele individuale. De exemplu nu imi pot imagina sa fiu medic, jurist, politist etc.
2. Am trecut de varsta idealismului. Intoarcerea in Romania reprezinta un risc major din cauza celor 8 puncte enumerate si nu numai. Mai adaugati faptul ca o luati practic de la 0 in Romania si anii petrecuti in alta tara sunt stersi cu buretele. Acuma eu as dori sa monetarizez acest risc, ca in orice afacere.Adica cele 8 puncte ar trebui sa se vada pe fluturasul de salariu. Deci in anumite conditii as fi dispus sa ma intorc si sa pun umarul la crearea unei Romanii moderne si democratice. Dar probabil in calitate de expat.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Gica în data de 29.09.2019, 19:40)
Aici nu e vorba de cazuri extreme cum sunteti dvs., ci e vorba de masele de oameni, mai ales de tineri, ce nu vad un viitor in tara asta si pleaca la munca in strainatate, de multe ori la munca mizera pt. 500 euro economii pe luna. Cat de ireal vi s-ar parea, e doar o perspectiva din pozitia dvs., probabil cu un salar gras, insa forta de munca necesara in tara se multumeste cu un salar in mana de 600 de euro, poate 1000 pt. tineri. Daca o astfel de lege ar apropia prapastia dintre real si minimul ideal, nu e o idee rea.