Mai mulţi foşti membri ai forţelor speciale britanice au declarat, în cadrul unei anchete jurnalistice realizate de BBC Panorama, că unii dintre colegii lor au comis crime grave în timpul misiunilor din Irak şi Afganistan, între care uciderea civililor neînarmaţi, inclusiv a unor copii.
Veteranii au relatat despre execuţii extrajudiciare comise de militari descrişi drept "psihopaţi", care ar fi împuşcat persoane neînarmate, unele dintre ele dormind, după ce le încătuşaseră. Potrivit unuia dintre martori, o victimă era "în mod clar un copil", fără nicio legătură cu activităţi de luptă.
Ancheta are loc în contextul unei investigaţii publice lansate în Regatul Unit privind presupuse abuzuri comise de UKSF (United Kingdom Special Forces) în Afganistan între 2010 şi 2013. Însă relatările veteranilor sugerează că astfel de practici s-ar fi întins pe o perioadă mai lungă, de peste un deceniu.
Conform mărturiilor, execuţiile deveniseră "rutine" în anumite unităţi. Soldaţii ar fi percheziţionat, încătuşat şi apoi ucis deţinuţi, iar ulterior ar fi plantat arme lângă cadavre pentru a simula un act de autoapărare. Un fost militar al Special Boat Service (SBS), unitatea navală de elită a UKSF, a descris o "mentalitate de gloată" şi o atmosferă în care soldaţii deveneau "intangibili" şi "lipsiţi de orice lege".
În unele cazuri, nou-veniţii în echipele de asalt ar fi fost învăţaţi de superiori să nu ia prizonieri: "Să nu vină cu noi la bază", "asigură-te că nu mai deviază de la ţintă", ar fi fost unele dintre indicaţiile primite, potrivit martorilor.
Familii afgane au acuzat forţele speciale britanice că au derulat o "campanie de crime" împotriva civililor şi că autorităţi de rang înalt din Ministerul Apărării ar fi încercat să împiedice o anchetă corectă.
Operaţiunea Northmoor, lansată în 2014 pentru a investiga astfel de acuzaţii, nu a dus la nicio inculpare. O altă anchetă, desfăşurată de Marina Regală sub numele Operaţiunea Cestro, a adus în faţa procurorilor trei soldaţi, dar niciunul nu a fost trimis în judecată, conform sursei citate.
Un purtător de cuvânt al fostului premier David Cameron a afirmat că acuzaţiile prezentate în acea perioadă vizau "forţe NATO", nu în mod specific UKSF. Totodată, a respins orice sugestie privind o eventuală complicitate la ascunderea acestor informaţii.
Ministerul britanic al Apărării a transmis că susţine ancheta în desfăşurare şi a îndemnat orice persoană care deţine informaţii relevante să coopereze cu autorităţile.
Opinia Cititorului