VIDEOCONFERINŢA "FORUMUL INVESTITORILOR" / DANIEL NAFTALI, MANAGER DE PORTOFOLIU ADJUNCT AL FONDULUI PROPRIETATEA: "Listarea Hidroelectrica va accelera tranziţia pieţei de capital din România către o piaţă emergentă"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 februarie 2022

Daniel Naftali, manager de portofoliu adjunct al FP

Daniel Naftali, manager de portofoliu adjunct al FP

Fondul Proprietatea (FP) este gata să listeze la bursă portofoliul de acţiuni deţinut la Hidroelectrica, dacă Guvernul va aproba listarea companiei de stat, obiectiv care este prevăzut şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a afirmat Daniel Naftali, manager de portofoliu adjunct al FP.

"Credem că listarea Hidroelectrica va accelera tranziţia pieţei de capital din România către o piaţă emergentă, tocmai această tranzacţie având rolul de a atrage investitori pe piaţa de capital şi într-o companie românească, investitori care până acum nu au investit. Sperăm ca toată piaţa să susţină acest demers de listare a companiilor de stat. Hidroelectrica este unul dintre cele mai importante obiective pentru noi. Sunt discuţii cu acţionarul majoritar, statul român, şi propunerea noastră este ca Fondul Proprietatea să realizeze oferta de vânzare. Evident o astfel de tranzacţie poate avea loc în momentul în care noi ca administratori ai Fondului Proprietatea suntem convinşi că interesele acţionarilor noştri sunt protejate şi, în urma unei astfel de tranzacţii compania, în urma listării, este corect evaluată de piaţă. Vorbim despre o tranzacţie care ar putea avea o valoare de peste 2,5 miliarde dolari, mai mare decât orice a avut loc pe piaţa de capital din România. (...) Există în PNRR acea obligaţie asumată de statul român de a lista 15% din capitalul Hidroelectrica pe piaţa de capital până la 30 iunie anul viitor şi obligaţia statului de a lista şi alte companii din portofoliul deţinut. Discuţiile noastre cu guvernul sunt în acest sens, de a realiza o listare cu acţiunile Fondului Proprietatea, ofertă publică cu acţiunile FP, chiar de 15% din capitalul social al Hidroelectrica, compania devenind ulterior companie listată şi statul român şi-ar îndeplini astfel obligaţiile asumate faţă de Comisia Europeană. Pentru ca acest proces să aibă loc e nevoie de o adunare generală a acţionarilor care să aprobe acest demers, AGA ce nu a avut încă loc. (...) Dacă se va realiza o astfel de ofertă, credem că e foarte important ca pe lânga listarea Hidroelectrica la BVB, compania să fie listată şi pe o bursă internaţională, după exemplul Romgaz şi Electrica", a precizat Daniel Naftali.

El a arătat că Fondul Proprietatea este acţionar minoritar în multe companii din domeniul energiei, nu doar la companii în care statul este acţionar majoritar, ci şi la companii în care au avut loc acţiuni de privatizare cum sunt Enel şi Engie.

"Un element esenţial al strategiei noastre a fost creşterea eficienţei companiilor din portofoliul nostru. De aceea am militat pentru implementarea guvernanţei corporative şi pentru listarea acestor companii la bursă. Credem că listarea companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea este un eveniment care generează valoare pentru aceste companii şi beneficii pentru acţionarul majoritar şi implicit pentru piaţă prin aducerea la cota bursei a non-emitenţilor. Din păcate, ultima listare a unei companii de stat a avut loc în anul 2014; este vorba despre Electrica, eveniment de la care au trecut mai bine de opt ani. Întotdeauna, în cadrul Fondului Proprietatea avem un set de companii la care statul este majoritar şi care se pretează a ajunge cât mai repede la cota bursei, cum ar fi Hidroelectrica, Portul Constanţa, Salrom şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, ultima trecând printr-o situaţie delicată din cauza pandemiei, dar rămânând firmă puternică, ce dă semne de revenire odată cu relaxare constrângerilor provocate de pandemie", a specificat Daniel Naftali.

Managerul de portofoliu adjunct al Fondului Proprietatea a menţionat că fondul nu şi-a schimbat strategia privind listarea Hidroelectrica, despre care factorii decidenţi din ţara noastră discută de mai bine de zece ani, şi a arătat că pentru accelerarea şi consolidarea tranziţiei pieţei de capital de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă este nevoie de noi emitenţi.

"E vorba de companii mari şi din păcate chiar dacă am avut în ultimul an listări de companii private, se simte lipsa unor companii mari care multe dintre ele se află în proprietatea statului român. De aceea, am militat pentru modificarea sau abrogarea legii 173/2020 aprobată de Parlament în timpul pandemiei, care interzice vânzarea participaţiilor, chiar şi minoritare, la companiile de stat, blocând de facto listarea respectivelor companii la bursă. Din păcate, legea îşi produce în continuare efectele", a arătat Daniel Naftali.

Reprezentantul Fondului Proprietatea a precizat că, pentru listarea la bursă a companiilor de stat, condiţiile de piaţă actuale sunt favorabile, mai ales că anul 2021 a fost un an record pentru oferte publice iniţiale (IPO).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb