VIDEOCONFERINŢA PIAŢA DE CAPITAL ÎN TIMPUL PANDEMIEI COVID-19 / DAN PAUL, ASOCIAŢIA BROKERILOR:"Investitorii trebuie să aibă încredere în piaţă şi prin prisma reglementatorului"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iunie 2020

Dan Paul

Dan Paul

"Wirecard este un bun studiu de caz pentru piaţa noastră"

Investitorii trebuie să aibă încredere în piaţa de capital şi prin prisma reglementatorului, a spus Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, în condiţiile în care Nicu Marcu, unicul candidat la postul de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a fost votat, miercuri, de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru restul de mandat până în 2023, ca preşedinte al instituţiei.

Dan Paul a spus: "Aşteptările sunt întotdeuna mari de la preşedintele ASF-ului. Am cunoscut toţi preşedinţii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi apoi ai ASF-ului şi cred că lucrurile au mers din rău în mai rău. Acum poate facem o revenire în «V» şi vom avea o altă abordare. Un dialog cu piaţa de capital pentru că, până la urmă, vrem ca investitorii să aibă încredere în piaţă şi prin prisma reglementatorului".

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a adăugat: "Atunci când ASF-ul a fost creat, primul preşedinte Ruşanu a fost acuzat de corupţie".

Apoi, următorul preşedinte, Mişu Negriţoiu, a încercat să reformeze instituţia, iar noi am crezut că cele trei autorităţi ce au fuzionat vor avea mai puţini angajaţi şi va deveni o instituţie eficientă. Nu a fost aşa, pentru că este foarte greu ca cineva să înţeleagă toate cele trei domenii - piaţa de capital, asigurări şi pensii private. Sunt lucruri care au elemente comune, dar câteodată există şi abordări diferite".

În opinia sa, cazul Wirecard (companie procesatoare de plăţi din Germania care şi-a falsificat datele contabile şi care tocmai şi-a cerut insolvenţa) este un bun studiu de caz pentru ţara noastră.

"Acum acolo Parlamentul controlează de ce Autoritatea de Supraveghere Financiară din Germania nu a văzut frauda de la Wirecard. Şi sunt întrebări care cred că se pot pune şi în România"; a spus Dan Paul, amintind despre cazul Romcab, societate intrată în insolvenţă în anul 2017, după constatarea unor nereguli în raportările financiare privind valoarea stocurilor companiei.

"Iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (n.r. de la noi) nu a dat un răspuns nici până astăzi, nimeni nu a răspuns pentru modul în care raporta această companie", a punctat preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

De asemenea, Dan Paul şi-a exprimat speranţa ca, activitatea supraveghetorului pieţei noastre de capital să devină mult mai transparentă, indicând inclusiv către restructurarea ASF-ului.

"Noi vrem, de exemplu, ca autorizaţiile pentru diverse oferte publice să se desfăşoare repede. Autorizarea unei persoane cu funcţii de conducere să nu dureze un an sau un an şi jumătate, ci într-o lună sau două. Dar am observat în ultima perioadă că au fost administratori autorizaţi într-o zi. Deci când există un interes am văzut că se poate. În România în continuare treburile se desfărşoară pe ochi frumoşi, şi asta lasă loc unor speculaţii care nu sunt întotdeauna binevenite", a spus Dan Paul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Despre Romcab sa il intrebi pe Copariu gelatul si sprancenatul. El stie cel mai bine. Prietenii stiu de ce.

    Bai Dane, iar te-a pus ASF-ul la colt si nu ti-a onorat invitatia la videoconferinta de garsoniera cu 29,5 participanti Asta ca sa vezi si tu ce valoare de piata ai! Nu stiu daca poti intra pe AERO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6818
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1289
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8284
Gram de aur (XAU)Gram de aur356.8240

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb