VIDEOCONFERINŢA PIAŢA DE CAPITAL ÎN TIMPUL PANDEMIEI COVID-19 / ADRIAN CODIRLAŞU, PREŞEDINTE CFA ROMÂNIA: "Contribuţia la Pilonul II ar trebui majorată"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iunie 2020

Adrian Codirlaşu

Adrian Codirlaşu

Prin listarea companiilor mari de stat cresc şansele să fim calificaţi piaţă emergentă de toate agenţiile de rating, afirmă Codirlaşu

Numărul listărilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost mai mare în anii trecuţi, deoarece la vremea respectivă contribuţia la fondurile de pensii Pilon II era mai ridicată, a subliniat Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România. El a propus de altfel majorarea contribuţiei la fondurile de pensii obligatorii administrate privat pentru asigurarea securităţii financiare a viitorilor pensionari.

Acesta a afirmat: "Cred că pentru dezvoltarea pieţei de capital din România extrem de importante sunt fondurile de pensii Pilon II. Sunt principalul investitor instituţional de la BVB şi se poate vedea că în perioadele în care contribuţiile au fost mai mari la aceste fonduri de pensii pe Bursa de Valori au fost şi cele mai multe listări. Fondurile Pilon II vor să cumpere active financiare de pe piaţa de capital românească, fie că sunt acţiuni sau obligaţiuni corporative. Aceste fonduri sunt cumpărători permanenţi, de aceea cred că acest sector trebuie protejat şi încurajat în continuare şi, spre binele contributorilor, contribuţia la aceste fonduri trebuie majorată. În condiţiile actuale spaţiul fiscal este extrem de mic însă în viitor cred că asta e soluţia pentru securitatea financiară viitoare pentru persoanele de la generaţia X în jos".

Amintim că guvernarea PSD-ALDE a redus contribuţia la 3,75% în urma modificărilor aplicate regulilor fiscale. Totodată, de menţionat că Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a promis la începutul lui 2020 că va majora pe viitor, gradual, contribuţia la Pilonul II la 6%, cât cere legea.

Adrian Codirlaşu a mai spus că listarea companiilor de stat va ajuta nu doar la dezvoltarea pieţei de capital, dar şi la îmbunătăţirea guvernanţei corporative pentru societăţile naţionale.

"Despre oportunităţile pentru piaţa de capital din România aş spune în primul rând că listarea este foarte importantă pentru a oferi instrumente noi atât investitorilor individuali, cât şi fondurilor de investiţii şi de pensii. Statul ar putea susţine dezvoltarea pieţei prin listarea pachetelor minoritare deţinute. Care ar fi efectele: prin listarea companiilor mari, cum ar fi Hidroelectrica, avem şanse mai mari să ajungem piaţă emergentă calificată de toate agenţiile (de rating). Iarăşi, foarte important, se îmbunătăţeşte semnificativ guvernanţa companiilor. Investitorii instituţionali vor vrea să vada rezultate şi cum sunt administrate acele companii. Dau ca exemplu modul în care Fondul Proprietatea s-a implicat în gestionarea participaţiilor pe care le are - asta va duce pe de o parte la randamente mai bune pentru investitori, dar şi pentru stat. Ce va mai asigura listarea de pachete minoritare: transparenţă. Vom vedea cum sunt administrate aceste companii având în vedere că orice companie listată la Bursa de Valori Bucureşti are cerinţe privitoare la transparenţă şi la raportarea de date şi evenimente semnificative pentru acea companie", a afirmat preşedintele CFA România.

Codirlaşu a notat că un alt mod de a îmbunătăţi instrumentele prezente la BVB sunt listările de obligaţiuni de către companii, o tendinţă care a prins avânt în ultimul an.

"Se poate încuraja listarea de de obligaţiuni corporative care sunt nişte instrumente cerute de fondurile care investesc în instrumente cu venit fix şi de către fondurile de pensii şi ajută şi la finanţarea economiei reale. Şi de asemenea listarea de obligaţiuni de către stat, de către Ministerul de Finanţe, atât pentru investitorii individuali, probabil majoritatea se vor adresa investitorilor individuali pentru că cei instituţionali pot cumpăra şi de pe piaţa OTC dacă doresc asemenea instrumente", a spus reprezentantul CFA România.

Totodată, listarea de titluri de stat pe bursă va asigura pentru investitorii individuali un acces mai facil la un asemenea instrument, a mai afirmat Codirlaşu, adăugând că o altă componentă foarte importantă pentru dezvoltarea pieţei locale de capital este educaţia financiară şi prin extensie crearea unei culturi financiare.

"Nu ştiu cine se duce de exemplu la poştă, fizic, să cumpere un titlu de stat. Eu unul dacă nu pot să fac o tranzacţie cu mobilul nu o fac, pentru mine nu există acel instrument. Iar prin a lista acele obligaţiuni pe bursă, practic accesul la acele instrumente va fi mult mai mare pentru investitorii individuali. Iarăşi cred că este extrem de importantă educaţia financiară. Este o lipsa majoră de educaţie financiară în România şi cred că aici trebuie venit din toate părţile cu educaţie financiară, atât de la ONG-uri, cât şi de la actorii pieţei financiare, dar şi de la Ministerul de Finanţe, pentru a creşte cultura financiară. Ce înseamnă cultură financiară: oamenii vor lua decizii mai bune, vor fi mai informaţi şi mai educaţi. Dacă în ansamblul societăţii se iau decizii mai bune şi societatea va merge înainte. Asta va duce la o utilizare la scară mai largă a întregii palete de instrumente financiare: şi acţiuni şi obligaţiuni şi diverse fonduri de investiţii", a conchis Codirlaşu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Corect. Cu banii stransi petem investi pe piata de capital din Germania pentru cresterea valorii acestor companii. Nu ar fi prima data. Acum avem si experienta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb