ZIARUL BURSA

05 iulie 2021
Ediţia din 14.10.2024
Grafică de MAKE

Covid 19, pentru săraci: bogaţii lumii, mai bogaţi

Mihai GongoroiMacroeconomie / 5 iulie 2021

Bogaţii lumii au devenit şi mai bogaţi în timpul pandemiei de Covid 19, banii de buzunar ai celor 20,8 milioane de high net-worth individuals - HNWI (faţă de 19,6 milioane în 2019) ajungând, la finalul lui 2020, la 79,7 trilioane de dolari, în creştrere de la 74 de trilioane de dolari - cât valorau deţinerile HNWI în anul anterior crizei sanitare, potrivit Raportului Capgemini aferent anului 2020.

Sectorul imobiliar din Statele Unite este mai fierbinte decât în ultimii 30 de ani

Sectorul imobiliar din Statele Unite este mai fierbinte decât în ultimii 30 de ani

Ben MadadiInternaţional / 5 iulie 2021

Atât timp cât nu există o frenezie speculativă, riscul unei noi prăbuşiri dramatice a preţului imobiliarelor este mic 

În sectorul imobiliar din Statele Unite şi din multe alte ţări avem de-a face cu o nouă explozie a preţurilor. Şi nu este vorba de o bulă, deoarece bulele se definesc prin implicarea mulţimilor, mai ales cei care speculează. Iar acum cei care fac asta, au ales criptomonedele. În schimb, cumpărătorii din domeniul imobiliar sunt fie cei care vor să locuiască în proprietăţile dobândite, fie cei care vor să le închirieze. Nu seamănă cu ceea ce s-a întâmplat la începutul anilor 2000, în special între 2004 şi 2007. Atunci toată lumea, mai ales în SUA (dar şi în România), manifesta un puternic apetit speculativ în privinţa caselor şi a terenurilor. Nu spun că aşa ceva nu s-ar putea întâmpla mai târziu, dar nu este cazul acum.

Proiectul privind cadrele de restructurare, neviabil pentru mediul de afaceri românesc

PRACTICIENII ÎN INSOLVENŢĂ: Proiectul privind cadrele de restructurare, neviabil pentru mediul de afaceri românesc

George MarinescuCompanii / 5 iulie 2021

Proiectul de lege conform căruia Ministerul Justiţiei urmăreşte transpunerea în legislaţia internă a Directivei Uniunii Europene 1023/2019 privind cadrele de restructurare, ştergerea de datorii şi decăderile, este orientat spre debitori, în detrimentul creditorilor, iar soluţiile propuse de legiuitor sunt neviabile în mediul antreprenorial românesc, au susţinut participanţii la conferinţa "Valul IV va fi un val de insolvenţe", organizată de Institutul Român de Drept Comercial, în parteneriat cu Piperea & Asociaţii, RomInsolv şi Universitatea Transilvania din Braşov, la finalul săptămânii trecute.

Giganţi bancari, acuzaţi de manipularea pieţei CDS-urilor

Giganţi bancari, acuzaţi de manipularea pieţei CDS-urilor

A.V.Internaţional / 5 iulie 2021

Cauza adusă în instanţă de Fondul suveran de investiţii din New Mexico priveşte Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, JPMorgan, Morgan Stanley, Natwest şi trei grupuri industriale 

Fondul suveran de investiţii din New Mexico a iniţiat, săptămâna trecută, un proces federal antitrust, pretinzând că Bank of America Corp., Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc. şi alte instituţii financiare de top au înşelat investitorii de pe piaţa CDS-urilor (Credit Default Swaps - swap-uri pe riscul de credit) prin manipularea unui indicator cheie, anunţă Bloomberg Law. CDS-urile sunt instrumente financiare derivate care au scopul să transfere expunerea la riscul unor instrumente financiare cu venit fix (credite, obligaţiuni) între două părţi.

Ce viitor şi pentru care Europă?

Cristian PîrvulescuEditorial / 5 iulie 2021

Cristian Pîrvulescu

La începutul mandatului său ca preşedintă a Comisiei Europene, chiar în discursul inaugural, Ursula van der Leyen îşi anunţa intenţia de a organiza o "conferinţă despre viitorul Europei". În viziunea sa, această conferinţă ar trebui să ofere cetăţenilor, societăţii civile, experţilor şi instituţiilor europene cadrul formal pentru o discuţie structurată privind viitorul Europei.

Investitorii europeni şi americani, atenţi la evoluţia pieţei muncii din SUA

Investitorii europeni şi americani, atenţi la evoluţia pieţei muncii din SUA

A.V.Internaţional / 5 iulie 2021

Bursele din Europa au crescut uşor vineri, în majoritate, după ce SUA au anunţat că avansul numărului locurilor de muncă create de angajatorii americani a accelerat în iunie, depăşind estimările analiştilor. În iunie, numărul posturilor nou-create în Statele Unite a fost de 850.000, faţă de 680.000, cât aşteptau analiştii.

Deutsche Börse

- Acţiunile producătorului auto german Volkswagen AG au urcat cu 0,4%, la 279,80 euro. Divizia americană a companiei a informat că a vândut peste 211.000 de maşini în primele şase luni din 2021, cel mai ridicat nivel pentru un prim semestru din ultimii 50 de ani.

Scăderi pe linie pentru indici

Scăderi pe linie pentru indici

A.I.Piaţa de Capital / 5 iulie 2021

Capitalizare de 202 milioane lei pentru Simtel, după a doua zi în piaţa AeRO  

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au scăzut în sesiunea de tranzacţionare de vineri, într-o zi fără o direcţie clară în pieţele europene.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, a coborât cu 0,77%, al 1.049,49 puncte, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 0,84%, până la 52.652,45 de puncte.

"Cu cât interacţionezi mai repede cu dificultatea financiară, cu atât rezultatele restructurării sunt mai bune"

RAMONA UNGUR, SPECIALIST ÎN RESTRUCTURARE: "Cu cât interacţionezi mai repede cu dificultatea financiară, cu atât rezultatele restructurării sunt mai bune"

M.G.Companii / 5 iulie 2021

"Când un debitor ajunge în insolvenţă, în primul rând este epuizat, din toate punctele de vedere. Inclusiv din perspectiva surselor de finanţare", spune Ramona Ungur 

Cu cât interacţionezi mai repede cu dificultatea financiară, cu atât rezultatele restructurării sunt mai bune, a spus Ramona Ungur, economist şi specialist în restructurare, în cadrul unei conferinţe organizată vineri de casa de avocatură Piperea şi Asociaţii. Ungur a prezentat semnalele la care ar trebui să fie atenţi antreprenorii ca să recunoască o posibilă viitoare stare de dificultate financiară în care riscă să intre firma. Ramona Ungur a condus timp de mai mulţi ani divizia de restructurare din cadrul uneia din cele mai mari bănci din România.

"Frauda de la City Insurance nu putea să existe dacă ASF nu închidea ochii"

DAN PAUL, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI BROKERILOR: "Frauda de la City Insurance nu putea să existe dacă ASF nu închidea ochii"

Mihai GongoroiCompanii / 5 iulie 2021

Dan Paul cere o comisie parlamentară pentru verificarea activităţii ASF 

Frauda de la City Insurance nu putea să existe dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu închidea ochii, a afirmat, astăzi, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, în cadrul unei conferinţe organizată de casa de avocatură Piperea şi Asociaţii. Potrivit lui Dan Paul, inexistenţa conturilor bancare ale City Insurance nu putea să fie o surpriză pentru că ASF-ul trebuie să verifice întocmai existenţa conturilor bancare, chiar şi IBAN-ul şi banca la care este deschis acel cont. Dan Paul a mai spus că "este curios dacă autorităţile din România, Parchet şi aşa mai departe, se uită la acest caz şi pun lupa pe ASF, care controlează de mulţi această societate şi acum se miră de inexistenţa unor conturi bancare". "Mi se pare că trăim în noaptea minţii", a spus Dan Paul.

Romcab scapă de falimentul cerut de Valtecia

Romcab scapă de falimentul cerut de Valtecia

A.I.Companii / 5 iulie 2021

Valtecia Achiziţii şi Valtecia Development au renunţat la acţiunea în instanţă prin care cereau falimentul Romcab Târgu Mureş (MCAB) în condiţiile în care producătorul de cabluri a achitat creanţele ce făceau obiectul celor două cereri, se arată într-un raport al companiei postat la finele săptămânii trecute pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

TIFF, şansă pentru regizorii debutanţi

CULTURĂ TIFF, şansă pentru regizorii debutanţi

O.D.Cultură / 5 iulie 2021

Debutul este foarte important pentru un artist. Şansa de a concura la început de drum la un festival internaţional de prestigiu nu poate ratată, 12 filme semnate de regizori debutanţi sau aflaţi la cel de-al doilea lungmetraj de ficţiune intră în competiţia pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 20-a ediţie TIFF.

CAPGEMINI: "Pieţele financiare continuă să se decupleze de economia reală"

M.G.Macroeconomie / 5 iulie 2021

Pieţele financiare continuă să se decupleze de economia reală, arată raportul Capgemini, care notează faptul că raliul pieţelor bursiere americane din 2020 a venit pe fondul dominaţiei acţiunilor Big Tech.

Ponderea acestora a tot crescut în ultimii ani, astfel că acţiunile Apple, Amazon si Microsoft sunt responsabile pentru circa 53% din întreg avansul S&P 500 din 2020, potrivit Capgemini. După prăbuşirea din februarie-martie, S&P 500 a încheiat anul 2020 cu un plus de 16,3%.

Ce investiţii iau în considerare HNWI

Ce investiţii iau în considerare HNWI

M.G.Macroeconomie / 5 iulie 2021

Pe parcursul anilor, HNWI au devenit din ce în ce mai "evoluaţi" în investiţiile lor, mulţi din cei noi fiind milionari "făcuţi" de sectorul tehnologic, inclusiv de zona cripto. De asemenea, modelul de business al managerilor de active pentru HNWI s-a schimbat şi s-a ajuns la o hiper-personalizare a managementului averii, potrivit Capgemini.

Raportul Capgemini evidenţiază că HNWI sunt interesaţi, mai nou, de "investiţii sustenabile" ce poartă "responsabilitate socială", că examinează atent şi constant comisioanele care le sunt percepute şi că doresc (în special cei mai tineri dintre HNWI) hiper-personalizarea serviciilor pe care le primesc - interpretarea profilului de risc prin "analiza sentimentelor"; portofolii personalizate construite cu machine learning şi data analytics sau sfaturi croite special pe comportamentul lor de investiţii.

Principalele două motive pentru care există interes pentru "investiţii sustenabile" din partea HNWI - adică în afaceri cu impact negativ redus asupra mediului - sunt câştigurile mai mari şi riscul mai mic, acestea fiind considerate de HNWI mai puţin speculative.

Evoluţia HNWI la nivel de regiuni

M.G.Macroeconomie / 5 iulie 2021

În timp ce SUA a marcat unul din cei mai buni ani în materie de creştere a populaţiei şi averii (+12,3%) HNWI , Canada a crescut cu ritmuri de 2,9% şi 4,7%, după creşteri de circa 8% în 2019. Indicele principal al bursei din Canada S&P/TSX Composite a încheiat anul 2020 cu un avans de 2,2% după ce la minimele crahului Covid-19 a înregistrat un minus de 37%.

Performanţa robustă a pieţelor majore din Asia-Pacific a asigurat o creştere de 5,8% la nivel regional pentru populaţia HNWI şi o rată de creştere a averii de 8,4%, peste rata globală. China a înregistrat o creştere de 13,5% a averii HNWI, Taiwan de 9%, Hong Kong de 12,1%, în timp ce Coreea de Sud a înregistrat o creştere de 9,2%, peste media globală.

Cu o creştere de 5,9% a populaţiei HNWI, India se situează marginal peste rata medie de creştere a regiunii Asia-Pacific. Japonia, Filipine şi Singapore au înregistrat rate de creştere a averii sub medie, în timp ce în Indonezia s-a marcat o scădere de 4%.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

PIAŢA VALUTARĂ  Euro s-a apreciat la 4,9269 lei

Gabriela BucătaruBănci-Asigurări / 5 iulie 2021

Euro a crescut, vineri, cu 0,08 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9269 lei/euro.

Pe pieţele externe, vineri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1831 dolari, în depreciere...

MACRO NEWSLETTER 5 iulie 2021

MACRO NEWSLETTER 5 iulie 2021

Macroeconomie / 5 iulie 2021

Activitatea în industria prelucrătoare din SUA a înregistrat o expansiune sub aşteptări în iunie 2021, pe fondul contracţiei neaşteptate a numărului locurilor de muncă. Indicele agregat al activităţii a scăzut până la 60,6 puncte, de la 61,2...

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo