Sectorul imobiliar din Statele Unite este mai fierbinte decât în ultimii 30 de ani

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Internaţional #Imobiliare / 5 iulie 2021

Sectorul imobiliar din Statele Unite este mai fierbinte decât în ultimii 30 de ani

Atât timp cât nu există o frenezie speculativă, riscul unei noi prăbuşiri dramatice a preţului imobiliarelor este mic

În sectorul imobiliar din Statele Unite şi din multe alte ţări avem de-a face cu o nouă explozie a preţurilor. Şi nu este vorba de o bulă, deoarece bulele se definesc prin implicarea mulţimilor, mai ales cei care speculează. Iar acum cei care fac asta, au ales criptomonedele. În schimb, cumpărătorii din domeniul imobiliar sunt fie cei care vor să locuiască în proprietăţile dobândite, fie cei care vor să le închirieze. Nu seamănă cu ceea ce s-a întâmplat la începutul anilor 2000, în special între 2004 şi 2007. Atunci toată lumea, mai ales în SUA (dar şi în România), manifesta un puternic apetit speculativ în privinţa caselor şi a terenurilor. Nu spun că aşa ceva nu s-ar putea întâmpla mai târziu, dar nu este cazul acum.

Totuşi, ce ar fi de înţeles din realitatea actuală? Oamenii şi-au tot ţinut banii la "ciorap' şi în bănci. Cu alte cuvinte, şi-au păstrat gloanţele pregătite pentru ceea ce foarte mulţi considerau o iminentă prăbuşire a sectorului imobiliar. Asta a fost situaţia, ani buni, până prin 2020. În tot acest timp, datorită menţinerii dobânzilor de către băncile centrale la niveluri minime record, imobiliarele au rezistat şi chiar s-au scumpit. Dar până la urmă, potenţialii investitori în imobiliare au aruncat mănuşa, săturaţi să stea cu cash fără dobândă, şi s-au hotărât să facă pasul spre imobiliare. Şi se pare că foarte mulţi dintr-odată.

Contează foarte puţin dacă este bine sau rău. Atât timp cât nu există o frenezie speculativă, mai ales pe credit, riscul unei noi prăbuşiri dramatice este mic. Este adevărat că mulţi cumpără imobile pe credit, aşa cum se tot face în ţările dezvoltate de zeci de ani. Acest fenomen nu este un motiv suficient pentru a indica un dezechilibru în piaţă.

La un moment dat se va pune capăt distracţiei fie din cauza costurilor prea mari determinate de inflaţie, fie din cauza aprecierii dobânzilor. În ultimii 40 ani ne-am tot obişnuit ca dobânzile mari să fie cauza. Însă de această dată, cel mai probabil, costurile prea mari vor pune frâna. Băncile centrale nu ratează nicio ocazie să-şi reitereze hotărârea de a ţine dobânzile jos oricât de mult timp va fi necesar. Această atitudine a băncilor centrale este fără precedent, şi generează un efect inflaţionist puternic.

Costurile la construcţii au crescut deja semnificativ de anul trecut. Dar cât timp dobânzile nu cresc, cel puţin teoretic, preţurile mai au loc de apreciere. Cât timp costurile mari se pot transfera către cumpărători totul este ok şi deocamdată se pare că mai este loc. În ultimele douăsprezece luni, până în aprilie, preţurile la imobiliare în SUA au crescut cu 14,6%. Este cea mai abruptă creştere din 1991 până acum. În Marea Britanie creşterea a fost de peste 13%, şi cea mai abruptă din 2004 până acum. Se pare că în lipsa unei majorări a dobânzilor, cumpărătorii mai au multe gloanţe şi se bat pe proprietăţi!

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Dacă avem o creștere a prețurilor generată de dobânzile negative și de creditul ieftin, oare de ce susțineți că nu-i o bulă speculativă și că aceasta s3 referă doar la criptomonede și nu la mai multe categorii de active? Să nu ignorăm femomenul meme stocks, un fenomen de masă prin robinhood și alte ,,platforme" de tranzacționare, prin care mulțimile se implică în trading/investing fără să aibă noțiunile elementare doar ca să producă câte un short squeeze pentru fiecare meme (mimetism sau prostie?)

    Între 2004 și 2007 scopul achiziției de imobilr nu era locuirea și închirierea ci revânzarea?

    Un reputat broker îmi spunea în primăvară că ,,suntem în anul 2006" făcând o corespondență cu bula speculativă care a precedat criza economică, iar ceea ce mi se pare cel mai îngrijorător este formarea acestor curente speculative ,,în lipsa unei majorări a dobânzilor". Asistăm oare la o bulă speculativă atipică, formată de lichiditatea în exces, dobânzile mici și implicarea mulțimilor? 

    1. de saptamana viitoare vin corectiile

    Si totusi..cei care au depozite bancare economisite pentru o locuinta, mai trebuie sa astepte scaderea pietei sau inflatia le va arde economiile?

    Pentru sectorul construcțiilor, se poate vorbi de o atmosferă generală de scumpire a ”intrărilor”, materialele utilizate în construcție. Multe dintre acestea sunt tranzacționate direct, pe burse lichide de tip futures (la termen), printre acestea: oțel, cupru, aluminiu, cherestea.

    Altele, precum masele plastice, cărămizile, sticla, resimt indirect variații ale prețului energiei, altor materii prime și al petrolului.  

    În SUA, raportul ”beige book” din 2 iunie al Rezervei Federale menționează direct creșterea rapidă a prețului materialelor de construcții.  

    În Marea Britanie, indicele PMI al prețurilor în sector a ajuns la 90, față de un nivel neutru de 50, aici, adăugându-se și efectul Brexit, cu întârzieri suplimentare ale livrărilor de materiale.  

    Tot în Regatul Unit, comenzile noi în construcții se află la cel mai înalt nivel din ultimii 24 de ani. Scumpirile se resimt și în România. Materiale folosite pentru izolare, precum polistirenul sau vata minerală, au cunoscut o dublare anul acesta.  

    Cum multe dintre materiale au prețuri legate de cotațiile globale, efectele aprecierilor se resimt, în cele din urmă, și pe piața locală.  

    Pentru metale industriale precum cuprul sau aluminiul, scumpirile pe piețele internaționale sunt de aproximativ 80%, respectiv 56% în ultimul an (până pe 7 iunie), și e de reținut că valorile ar fi fost și mai mari, dacă prețurile nu s-ar fi corectat față de nivelurile maxime.

    Incepand cu 01.01.2021, se aplica Legea 101/2020 privind performanta energetica a cladirilor noi.

    Adica toate constructiile de la 1 ian 2021 trebuie sa indeplineasca conditia de asigurare a unei proportii de minim 30% energie din surse regenerabile, deci vor necesita costuri suplimentare.

    1. inseamna inflatie nominala circulata!

      Cat despre eficienta energetica e manevra mare acolo caci se anticieaza de mult un val de scumpiri cand creditarea ca pondere face corectii in piata. 

      Govul trebuie sa culeaga de undeva banii din piata!! 

      Oricum va bubuii curentul, gazele, taxele si mancarea!!! 

      semnat comenturi"cretine" 

      si combustibilul care implica pe orizontala toate materiile .

    exista grafic istoric postat pe you tu be

    cauta : Cicluri Economice si vezi ca am pus grafi ISTORIC CU BULA din USA!!!! 

    O sa se lase cu PLANSETE SEVERE in piata!!! 

    Bula actuala tocmai a cucerit bula din 2005 in termeni RELAI pana in 2022-2023 trebuie sa cucereasca si diferneta ca pe urma sa dea semnal real in piata totala!!! 

    Domnul Mugur Isarescue este rugat sa ma CONTRAZICA in Coment pe Youtube sau sa lasa lumea sa posteze COMENTURI pe Youtube la BNR!!!! 

    Unde este dreptul la libera exprimare? 

    Domnul Isaresc cum o sa Treaca Romania prin Viitoarea Pocnitura Financiara? 

    Cu capul inainte? 

    Sau cu Picioarele? 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Cicluri Economice este numele Canalului de youtube

      semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb