ZIARUL BURSA

06 august 2021
Ediţia din 26.05.2023
Grafică de MAKE

INDEPENDENŢA ENERGETICĂ A MOLDOVEI, ÎN PERICOLAsocierea Electrica- Electromontaj, boicotată de comisia de evaluare de la Chişinău

George MarinescuMacroeconomie / 6 august 2021

Unul dintre cele mai importante proiecte din domeniul energiei electrice, care ar asigura independenţa Republicii Mol­dova faţă de Federaţia Rusă, stagnează de mai bine de zece luni, din cauza unui caiet de sarcini făcut de apropiaţii fostei administraţii Dodon şi a componenţei comisiei de evaluare, ce pare pornită să pună beţe în roate competitorilor români şi să atribuie proiectul către firme din India sau Turcia.

Valuri de consum şi cod roşu de preţuri în energie

EUROPA ESTE ÎN ŞOCValuri de consum şi cod roşu de preţuri în energie

Mihai GongoroiMaterii Prime / 6 august 2021

Ovidiu Demetrescu: "Avem un mare deficit de surse pentru generarea electricităţii" Ion Lungu: "Europa este roşie - toate preţurile sunt foarte sus - şi tind să cred că suntem spre un moment de maxim"  

Ţările europene, inclusiv România, trec printr-un şoc energetic de proporţii, în aceste săptămâni.

Sudul Europei, sub imperiul caniculei şi al incendiilor

MEDIUSudul Europei, sub imperiul caniculei şi al incendiilor

O.D.Miscellanea / 6 august 2021

Valul de căldură care s-a abătut asupra Europei a contribuit la producerea a nenumărate incendii de vegetaţie, unele dintre ele pe zone foarte extinse, afectând şi oraşe mari. Mii de oameni au fost evacuaţi, iar în Grecia şi Turcia temperaturile au ajuns la 46 de grade Celsius.

FAO: O nouă scădere a preţurilor alimentelor la nivel global

Călin RecheaInternaţional / 6 august 2021

Călin Rechea

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a înregistrat o nouă scădere lunară în iulie 2021, de 1,2%, după un declin de 2,6% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 31%, de la 33,8% în luna precedentă, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) (vezi graficul).

În comunicatul de presă de pe site-ul organizaţiei se precizează că declinul din iulie 2021 reflectă scăderile preţurilor cerealelor, produselor lactate şi uleiurilor vegetale, care au compensat creşterile preţurilor pentru carne şi zahăr.

Fapte de natură penală în cadrul Autorităţii Rutiere Române

CORPUL DE CONTROL DIN MINISTERUL TRANSPORTURILOR CONFIRMĂ ARTICOLUL DIN BURSA:Fapte de natură penală în cadrul Autorităţii Rutiere Române

George MarinescuCompanii / 6 august 2021

COTAR solicită demiterea secretarului de stat Sandor Gabor şi a directorului ARR Mihai Alecu 

Inspectorii Corpului de Control din cadrul Ministerului Transporturilor au constatat indicii privind săvârşirea anumitor fapte penale de către persoane cu funcţii de conducere din cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR), în urma controlului efectuat în perioada 17 mai-14 iunie 2021, care s-a finalizat cu un raport înaintat ministrului Drulă în 29 iunie 2021, se arată într-un răspuns trimis de aceştia, ieri, Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Lufthansa a avut pierderi de 952 milioane euro, în trimestrul secund

Lufthansa a avut pierderi de 952 milioane euro, în trimestrul secund

A.V.Companii / 6 august 2021

Pierderile sunt în scădere anuală, iar compania a înregistrat primul flux de numerar pozitiv de după pandemie 

Compania aeriană germană Deutsche Lufthansa AG a avut o pierdere operaţională de 952 de milioane de euro (1,13 miliarde de dolari) în al doilea trimestru din acest an, faţă de 1,7 miliarde de euro în acelaşi interval din 2020, ceea ce determină oficialii operatorului de transport să estimeze că, anul acesta, călătoriile pe distanţe lungi vor creşte, în sfârşit, odată cu relaxarea restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19 şi extinderea vaccinării împotriva coronavirus. Analiştii preconizau un câştig de 766 de milioane de euro în perioada de raportare.

Împrejurări şi fatalităţi

Cornel CodiţăEditorial / 6 august 2021

Cornel Codiţă

Viaţa politică a României stă între două semne, ca într-o paranteză. La deschidere, împrejurarea. La închidere, fatalitatea! Doar o altfel de împrejurare. Una căreia nu ai cum să te opui. Îţi consumă consecinţele fără să poată fi tulburată de eventualele reacţii ale personajelor cu viaţa şi destinele cărora se joacă. "Dă-mi voie, stimabile, un om politic trebuie, este dator, mai ales în împrejurări ca acelea prin care trece patria noastră, împrejurări de natură a hotărî o mişcare generală, mişcare (mîingîie şi umflă cuvintele distilîndu-şi tonul şi accentul) ce, dacă vom lua în consideraţie trecutul unui stat constituţional, mai ales un stat tînăr ca al nostru, de abia ieşit din....". Iată cadrele imuabile în care au loc manifestările, mai mult sau mai puţin semnificative, ale vieţii noastre politice! Pe bucăţi sau dintr-o bucată, la noi toate depind de împrejurări şi totul este "rezolvat" de o fatalitate.

Preşedintele Tesla a vândut acţiuni de peste 22 de milioane de dolari

Preşedintele Tesla a vândut acţiuni de peste 22 de milioane de dolari

V.R.Piaţa de Capital / 6 august 2021

Robyn Denholm a înstrăinat 31.250 de acţiuni la preţuri cuprinse între 703 şi 726,11 dolari, în tranzacţii care au avut loc în data de 2 august 

Robyn Denholm, preşe­dintele Tesla Inc., a vândut acţiuni de peste 22 de milioane de dolari deţinute la producătorul de maşini electrice din SUA, după ce a exercitat unele opţiuni de care dispunea, potrivit Comisiei pentru valori mobiliare din Statele Unite (SEC). Conform documentelor depuse la SEC, Denholm a vândut 31.250 de acţiuni la preţuri cuprinse între 703 şi 726,11 dolari, în tranzacţii care au avut loc în data de 2 august.

Ocupăm locul 7 în UE la producţia de bere

Ocupăm locul 7 în UE la producţia de bere

O.D.Miscellanea / 6 august 2021

Berea este cea mai consumată băutură alcolică de pe întreaga planetă, fiind foarte apreciată şi în ţara noastră, drept dovadă stau datele legate de consum şi producţie. Ţara noastră a fost al şaptelea producător de bere din cele 27 de state membre ale UE în 2020, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Anul trecut, s-au produs în Uniunea Europeană aproape 32 miliarde de litri de bere cu alcool, producţia UE fiind echivalentul a aproximativ 74 de litri per locuitor. În plus, în 2020 s-au produs în UE 1,4 miliarde de litri de bere care nu conţinea deloc alcool sau conţinea mai puţin de 0,5%. Comparativ cu 2019, producţia UE de bere care conţine alcool a scăzut cu 8%, în timp ce producţia de bere care nu conţinea deloc alcool sau conţinea mai puţin de 0,5% a rămas stabilă.

Teatru în aer liber la TNB

Teatru în aer liber la TNB

O.D.Cultură / 6 august 2021

Spectacolele de teatru în aer liber, aşa cum se petrecea la originile acestei forme de artă, sunt binevenite în această perioadă. Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti informează că din 10 august va relua spectacolele în aer liber, la Sala Amfiteatru.

Studenţii, invitaţi să se vaccineze

O.D.Miscellanea / 6 august 2021

Începerea noului an şcolar/universitar nu este atât de departe pe cât ar lăsa vacanţele să se întrevadă. Criza sanitară a încurcat mult calculele, aşa că fiecare universitate încearcă să le simplifice în această perioadă. Conducerera Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a transmis studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor universităţii un mesaj prin care face apel la responsabilitate şi le recomandă acestora vaccinarea ca soluţie pentru a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus sau de dobândire a unor forme severe. De asemenea şi alte instituţii de învăţământ superior au lansat astfel de apeluri către studenţi şi profesori.

Atac cibernetic prin canalele de social media

O.D.Miscellanea / 6 august 2021

Necazurile vin pe toate căile internetului, inclusive prin canalele destinate destinderii. Specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT- RO) atenţionează asupra unor probleme pe care le pot întâmpina utilizatorii de Internet în momentul în care primesc notificări pe canalele de social media. Potrivit experţilor: "Atenţie la notificările primite pe social media. Verificaţi mereu cât de plauzibilă este informaţia primită, validaţi transmiterea ei cu expeditorul, atunci când aveţi suspiciuni, şi scanaţi deopotrivă link-ul cu o soluţie de securitate, înainte de a face click! Atacatorii se folosesc de metoda înregistrării unor pagini cu denumiri care să pară a reprezenta sistemul de notificare al unei reţele sociale (ex: Confirming Page Information, Information Pages, etc.), pentru a da o imagine de autoritate în ochii celor care interacţionează cu postări".

OPINIICriza energiei va face victime şi la bursă

Cristian DogaruMiscellanea / 6 august 2021

De ceva vreme vedem cum preţurile energiei electrice cresc susţinut, pe fondul revenirii cererii de consum după pandemie sau, poate mai corect, pe seama estimărilor privind revenirea cererii după pandemie. Am văzut în ultimele zile preţuri de până la 1.000 lei/MWh, în intervale de vârf pe piaţa spot, şi consum record pe fondul caniculei. Dacă valorea medie pe piaţa pentru ziua următoare era, în urmă cu un an, de 179 lei/MWh, în iulie a fost de 447 lei, o creştere de 150%. Este şi o componentă speculativă în aceste creşteri, având în vedere că preţul certificatelor de carbon a atins, la rândul său, un vârf în jurul a 50 de euro/tonă, pornind de la puţin peste 20 euro/tona în iunie 2021. Speculaţiile au, însă, un spate solid - e vorba de planul UE de a descuraja energia poluantă în dauna celei curate, astfel încât nu vom vedea prea curând ieftiniri, câtă vreme se foloseşte încă intensiv cărbunele.

Nuclearelectrica va exploata uraniul din perimetrul Tulgheş-Grintieş

Nuclearelectrica va exploata uraniul din perimetrul Tulgheş-Grintieş

A.I.Piaţa de Capital / 6 august 2021

Nuclearelectrica (SNN) a semnat un act adiţional pentru preluarea licenţei de concesionare a activităţii de exploatare a minereului de uraniu din perimetrul Tulgheş-Grintieş, judeţul Neamţ, a anunţat ieri compania printr-un comunicat postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Transferul licenţei, împreună cu toate drepturile şi obligaţiile aferente, s-a realizat cu titlu gratuit de la Compania Naţională a Uraniului (CNU).

Andrei Benghea Mălăieş a vândut 2.369 de obligaţiuni Alive Capital

PE PARCURSUL LUNII TRECUTEAndrei Benghea Mălăieş a vândut 2.369 de obligaţiuni Alive Capital

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 6 august 2021

Andrei Benghea Mălăieş, membru în Consiliul de Administraţie al Alive Capital, a vândut pe parcursul lunii trecute 2.369 de obligaţiuni ale companiei, la preţuri situate între 100,32 lei/titlu şi 101,45 lei/titlu, conform calculelor noastre pe baza rapoartelor publicate de furnizorul de energie electrică la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Titlurile, ce au fost emise în decembrie anul trecut şi listate pe Sistemul Multilateral al BVB în aprilie anul acesta, au o valoare nominală de 100 de lei, dobânda fixă de 8% pe an şi scadenţa în decembrie 2023. Valoarea nominală totală a emisiunii este de zece milioane de lei.

Impozitarea diurnei falimentează companiile din transportul rutier

ANAF SCOATE TRANSPORTATORII ÎN STRADĂImpozitarea diurnei falimentează companiile din transportul rutier

George MarinescuMacroeconomie / 6 august 2021

Capitala riscă să fie blocată, în prima săptămână din luna septembrie, de mii de tiruri, camioane, autobuze şi microbuze ce aparţin antreprenorilor din transportul rutier de mărfuri şi de persoane, care s-au săturat de măsurile luate de Guvern în acest sector de activitate şi de interpretarea abuzivă a legislaţiei fiscale de către inspectorii ANAF, au declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii celor şapte asociaţii patronale din acest domeniu.

Bursele europene nu părăsesc cursul pozitiv

BURSELE LUMIIBursele europene nu părăsesc cursul pozitiv

A.V.Internaţional / 6 august 2021

Pieţele din Europa au continuat să crească ieri, după ce Banca Angliei a semnalat o înăsprire modestă a politicii sale monetare în următorii doi ani.

Borsa Italiana

- Titlurile grupului Italian de utilităţi Enel SpA s-au apreciat cu 0,3%, la 7,73 euro la ora 15.06. Enel a anunţat vânzarea a 50% din Open Fiber pentru suma de 2,65 miliarde de euro, încheierea tranzacţiei fiind preconizată în ultimul trimestru al anului 2021.

- Acţiunile Monte dei Paschi di Siena SpA au consemnat un avans de 2,1%, la 1,16 euro la ora 15.07. Ministrul italian al Economiei, Daniele Franco, a dat asigurări că autorităţile vor avea grijă să menţină locurile de muncă şi să protejeze economia locală în cazul în care banca Monte dei Paschi va fi preluată de rivala mai mare UniCredit SpA.

- Indicele FTSE MIB a crescut cu 0,3%, la 25.567,27 puncte la ora 15.07.

Prime Transaction:"Tranzacţii de 4,29 milioane euro, printre cele mai mici valori din acest an"

BVBPrime Transaction:"Tranzacţii de 4,29 milioane euro, printre cele mai mici valori din acest an"

A.I.Piaţa de Capital / 6 august 2021

Declin pentru majoritatea indicilor  

Şase din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat sesiunea de tranzacţionare de ieri în scădere, într-o zi cu aprecieri pentru majoritatea pieţelor europene.

Indicele BET, ce înglobează cele mai lichide şaptesprezece acţiuni de la bursa noastră, cu excepţia SIF-urilor, a avut un declin de 0,33%, la 11.763,47 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,06%, până la 2.292,45 puncte.

Valoarea tranzacţiilor a fost de numai 21,09 milioane de lei, atât sub cea din sesiunea anterioră, de 33,1 milioane de lei, cât şi sub media zilică a acestui an, de 77 milioane de lei.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
MACRO NEWSLETTER 6 august 2021

MACRO NEWSLETTER 6 august 2021

Macroeconomie / 6 august 2021

Comenzile industriale noi din Germania şi-au temperat creşterea anuală şi în iunie 2021, până la 26,2%, de la 54,9% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare peste aşteptări, de 4,1%, după un declin de 3,2% în luna anterioară. Comenzile...

PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a depreciat la 4,9176 lei

Gabriela BucătaruBănci-Asigurări / 6 august 2021

Euro a scăzut, ieri, cu 0,08 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9176 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1840 dolari, în apreciere cu 0,08%...

mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9575
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7071
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.0889

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo