ZIARUL BURSA

23 august
Ediţia din 29.11.2023
Din matrioşkă a ieşit Lavrov, deşi ceilalţi lideri BRICS îl aşteptau pe Putin. Preşedintele rus absentează motivat, de teama mandatului internaţional de arestare. (Sursa foto: facebook / BRICSza)

Liderii BRICS - între dedolarizare şi extinderea blocului economic

George MarinescuInternaţional / 23 august

Summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), care a debutat aseară în Africa de Sud, cu o cină oficială, şi a cărui sesiune plenară va avea loc astăzi începând cu ora 11, are loc într-un context geopolitic care a dus la conturarea a două mari teme de discuţie: dedolarizarea - adică ruperea de referinţa la dolar a schimburilor comerciale între statele membre ale acestui bloc economic - şi extinderea organizaţiei prin acceptarea de noi membri.

Sursa foto: facebook / BRICSza

Partenerii din BRICS - o piaţă importantă pentru China

I.Ghe.Internaţional / 23 august

Volumul importurilor şi exporturilor Chinei în relaţia cu ţările BRICS a ajuns, în primele şapte luni din 2023, la 2.380 miliarde yuani, în creştere cu 19,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, mai mare decât creşterea generală a comerţului exterior al Chinei de 0,4%, arată datele statistice prezentate de Direcţia Generală a Vămii din China şi publicate într-un comunicat de presă de Camera de Comerţ China-România.

Ziua în care Europa comemorează uitarea istoriei

Călin RecheaPolitică / 23 august

Călin Rechea

Napoleon spunea că "istoria este un set de minciuni asupra cărora s-a căzut de acord". Pentru filosoful şi scriitorul George Santayana definiţia istoriei este mult mai dură, aceasta fiind "un pachet de minciuni despre evenimente care nu s-au întâmplat niciodată, spuse de oameni care nu au fost acolo".

Caşcheta la control

Cornel CodiţăEditorial / 23 august

Cornel Codiţă

Vreau să spun, mai uşor cu lozinca asta bună pe post de scuză la orice: statul eşuat.

Daniel Dăianu: "Fondurile europene nu pot preveni nevoia de corecţie bugetară"

Daniel Dăianu: "Fondurile europene nu pot preveni nevoia de corecţie bugetară"

I.GHE.Macroeconomie / 23 august

Fondurile europene reprezintă un "bulgăre de aur", ce poate atenua costurile ajustării macroeconomice, facilita reformele necesare (inclusiv modernizarea statului român), uşura finanţarea balanţei de plăti, creşte competitivitatea producţiei naţionale, dar "banii europeni nu pot preveni nevoia de corecţie bugetară", afirmă Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, în prefaţa lucrării în Raportul de analiză a convergenţei "România - Zona Euro Monitor"

Sursa foto: facbook / Noapteamuzeelorsate

"Noaptea Muzeelor" se mută şi în mediul rural

O.D.Cultură / 23 august

Mediul rural autohton propune o premieră culturală. Prima ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, şi propune publicului peste o sută de obiective, evenimente culturale şi programe educative organizate de entităţi muzeale sau organizaţii private, în spaţii cu valoare istorică şi de patrimoniu din satele şi comunele din 32 de judeţe ale României.

MAM Bricolaj - afaceri şi profit în scădere, în prima jumătate a anului

MAM Bricolaj - afaceri şi profit în scădere, în prima jumătate a anului

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 23 august

Cristian Găvan, preşedintele companiei: "De la începutul anului, am asistat la numeroase intrări în faliment sau insolvenţă a multor jucători mici din piaţa mobilei la comandă" 

Lanţul de magazine de materiale şi accesorii pentru mobilă MAM Bricolaj a raportat, pentru primele şase luni ale anului, o cifră de afaceri de 26,8 milioane de lei, cu 3% sub cea din primul semestru al anului trecut, în timp ce profitul net s-a diminuat cu 60%, până la 0,2 milioane lei, conform situaţiilor financiare publicate de companie, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Sursa foto: facebook / FITIC.ro

Festival de teatru în parcul Arheologic

O.D.Cultură / 23 august

Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa - ediţia a VIII-a se va desfăşura, în perioada 25 august - 2 septembrie, spectacolele urmând să aibă loc pe scena din Grădina Tomis (fostele Arene) din Parcul Arheologic, care va fi redeschisă cu ocazia evenimentului, au anunţat organizatorii. În cadrul festivalului, finanţat de Ministerul Culturii, vor fi prezentate peste 20 de spectacole. Conform organizatorilor:

Sursa foto: facebook / Bogdan Ivan

Institutele de cercetare nu vor fi reorganizate... din pix

O.D.Companii / 23 august

Reformele şi reorganizarele nu au de fiecare dată efectele scontate, dacă sunt puse în scenă în mod eronat. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat că nu se va face "nicio formă de reorganizare" a institutelor de cercetare, "din birou, din pix" fără să cunoască realităţile din cadrul acestora, menţionând că singura variantă "constantă şi clară" este identificarea unei forme de eficientizare a activităţii de cercetare, în urma unei discuţii între specialişti, oameni de ştiinţă, oameni din administraţie, sectorul privat, studenţi şi elevi.

Este energia nucleară răspunsul pentru un viitor sustenabil?

Este energia nucleară răspunsul pentru un viitor sustenabil?

ANDREI IACOMICompanii / 23 august

Analişti citaţi de CNBC: Contrar convingerii generale, costul şi nu siguranţa reprezintă principalul obstacol în calea implementării pe scară largă a energiei nucleare 

Pe măsură ce lumea face eforturi pentru atingerea ţintei de zero emisii până în anul 2050, energia nucleară a fost prezentată ca o modalitate de a reduce decalajul energetic - dar anumite entităţi, precum Greenpeace, sunt sceptice, avertizând că aceasta "nu are loc într-un viitor sigur, curat şi durabil", scrie CNBC.

"Inflaţie" de poeţi în Capitală

"Inflaţie" de poeţi în Capitală

O.D.Cultură / 23 august

Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti, ediţia a XIII-a, va avea loc în perioada 11-17 septembrie 

Bucureştiul va deveni, pentru câteva zile, oraşul poeţilor.

Sursa foto: rocaindustry.ro

TradeVille: ROCA Industry şi-a majorat cotele de piaţă într-un context dificil

F.A.Piaţa de Capital / 23 august

ROCA Industry a raportat o EBITDA consolidată pozitivă, dar volumul cheltuielilor financiare a contribuit la obţinerea unei pierderi nete în primul semestru din 2023. Holdingul anunţă cea de-a treia achiziţie din acest an printr-o societate afiliată. În a doua parte a acestui an, holdingul anticipează ameliorarea pierderii din primele şase luni şi întreprinde demersuri privind creşterea cotelor de piaţă ale societăţilor controlate, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Macro Newsletter 23 August 2023

Macro Newsletter 23 August 2023

Macroeconomie / 23 august

Volumul vânzărilor retail din Marea Britanie şi-a accelerat declinul anual în luna iulie 2023, până la 3,2%, de la 1,6% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 1,2%, după o creştere de 0,6% în luna anterioară.

GALA BURSA 2023
Apanova
Electromagnetica
e-infra.ro
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo