ZIUA UNIVERSALA A IEI Eveniment dedicat iei la Muzeul Astra

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 23 iunie 2023

Sursa foto: muzeulastra.ro

Sursa foto: muzeulastra.ro

Muzeul Astra organizează, în perioada 22-25 iunie, evenimentul Ziua Universală a Iei, ajuns la ediţia a X-a. Potrtrivit organizatorilor, sunt zece ani de poveste a iei, zece ediţii în care Muzeul Astra a crescut o comunitate dedicată iei şi cămăşii tradiţionale la Sibiu: "Din 2014 şi până acum numărăm 10 ediţii care au consacrat povestea celei mai îndrăgite piese de port popular - ia sau cămaşa tradiţională. Timp de patru zile, vizitatorii sunt invitaţi să fie cercetaşi şi cercetători de tradiţii şi obiceiuri, degustători de poveşti şi şezători; să afle povestea iei de la cei care trăiesc, cercetează şi duc mai departe tradiţia: 50 de meşteri populari, iar alături de ei vor fi muzeografi şi restauratori. Pe uliţele satului din Muzeul ASTRA se va întinde târgul de ii şi obiecte tradiţionale, design contemporan, flori şi cosiţe împletite. Se vor desfăşura 36 de ateliere demonstrative şi interactive, începând cu ateliere de ţesut, până la ateliere de imprimare flori pe textil sau vopsit cu culori naturale, confecţionat podoabe, brodat motive de pe ie, împâslit, metaloplastie, pictat pe sticlă sau prelucrare piele şi ateliere de spus poveşti (storytelling)". Ciprian Ştefan, manager Muzeul Astra a declarat: "E vremea să ne dăm din nou bineţe pe aleile muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului şi să ne recunoaştem fiecare după semnele de pe chimeşă: din ce loc venim, din care neam suntem şi cu cine ne-nsoţim. Pe parcursul mai multor zile vă dăm prilej să vă gătiţi de sărbătoare şi să reintraţi în universul tradiţiei. Haideţi pe uliţele Muzeului ASTRA în căutarea poveştilor şi măiestriei meşterilor populari, care au dat viaţă firelor de aţă şi le-au înfăţişat în cele mai delicate ţesături!"

Pentru după-amiaza zilei de 24 iunie, chiar de Sânziene, programul de anul acesta cuprinde plimbarea în IE cu Biciclete Cochete şi picnicul din Târgul de ţară apoi concertul tinerilor Ţiteraşi de la Galeşu, aranjamentele muzicale contemporane inspirate din tonuri străvechi ce poartă semnătura creativă a DJ Silly Conductor şi concertul trupei CORBU. Duminică, 25 iunie,organizatorii anunţă: "aşa cum ne-am obişnuit de zece ani încoace, în poiana Bisericii din Bezded va avea loc Hora de Sânziene, initiată de artişti ai Şcolii de Arte şi Meserii «Ilie Micu». Tot duminică vă aşteptăm la concursul «Cea mai frumoasă ie», după ce veţi fi găsit, prin lăzile de zestre ale bunilor şi străbunilor, hainele de lumină şi de sărbătoare grijite cu sfinţenie decenii de-a rândul. Da, vrem să spuneţi lumii povestea iei, vrem să ne spui povestea ta şi a neamului tău! Tu ne arăţi şi ne povesteşti, noi premiem cea mai frumoasă ie şi cea mai inspirată poveste".

Mirela Creţu, director Managementul colecţiilor Muzeul Astra a declarat la rândul său: "Este cunoscut faptul că în anul 2013 comunitatea online «La Blouse Roumaine» a iniţiat o mişcare devenită virală în toate comunităţile româneşti (şi nu numai) din lume. Nu a durat mult, mai precis un an de zile, şi Muzeul ,«fenomen» ASTRA s-a alăturat acestei iniţiative-fenomen. Aşa a apărut această zi specială a anului, Ziua Universală a Iei, în care ne întoarcem la începuturi, retrăim atmosfera luminoasă a satului de demult, cu uliţele sale bătătorite de muncă, dar şi cu voia bună pe care ţăranul român a ştiut mereu să o întreţină. Ia, mândra cămaşă, a fost haina care i-a însoţit pe ai noştri străbuni şi la bine şi la rău, iar astăzi ea rămâne un simbol al frumuseţii, al feminităţii şi al stabilităţii, aş spune, judecând după rezistenţa ei peste veacuri. În fiecare an, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului devine spaţiul de celebrare al Zilei Universale a Iei. În jurul unui simbol arhetipal se adună o întreagă comunitate: de la meşteri populari la designeri, artişti sau Biciclete Cochete".

Partenerii evenimentului sunt Biblioteca Judeţeană Astra, Muzeul Naţional Brukenthal, Biciclete Cochete, iar acţiunile muzeului sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb