Mexicul solicită repatrierea a 14 cetăţeni aflaţi în centrul de detenţie al Statelor Unite cunoscut sub numele de "Alligator Alcatraz", a declarat preşedintele Claudia Sheinbaum, potrivit Reuters.
"Se iau toate măsurile pentru a se asigura că aceştia sunt repatriaţi imediat", a declarat Sheinbaum în cadrul unei conferinţe de presă.
Facilitatea, situată la aproximativ 60 de km de Miami, se află într-o zonă umedă subtropicală plină de aligatori, crocodili şi pitoni, imagini înfricoşătoare pe care Casa Albă le-a folosit pentru a-şi arăta hotărârea de a epura migranţii despre care spune că li s-a permis în mod eronat să rămână în Statele Unite sub fostul preşedinte Joe Biden.
De la preluarea mandatului de către preşedintele Donald Trump la 20 ianuarie, un total de 73.533 de persoane au fost returnate în Mexic, majoritatea pe calea aerului, inclusiv 67.008 cetăţeni mexicani, a declarat Sheinbaum într-o altă şedinţă de informare zilnică din această lună.
Martin Gonzalez a declarat pentru postul local de radio W că fiii săi, Carlos şi Alejandro, sunt acum reţinuţi în centrul de detenţie.
"Este foarte rău. Centrul este complet închis, nu intră nici măcar lumina soarelui. Luminile sunt aprinse 24 de ore din 24, 7 zile din 7, aşa că ei nici măcar nu ştiu dacă este zi sau noapte", a declarat Gonzalez.
El a spus că au fost trimişi acolo după ce Carlos, în vârstă de 26 de ani, a fost oprit de un poliţist în timp ce conducea, adăugând că vizita SUA ca turist şi avea o viză valabilă.
Poliţistul a cerut certificatul de înmatriculare al maşinii, care lipsea. Când fratele său, Alejandro, a sosit pentru a furniza documentul, a fost şi el reţinut şi ambii au fost trimişi în centru, a declarat tatăl lor.
"Evident, fiii mei sunt disperaţi să iasă din această situaţie", a spus el.
Tricia McLaughlin, purtătoarea de cuvânt a Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, a confirmat că fraţii au fost reţinuţi în timpul unui control în trafic la 7 iulie, adăugând că Carlos nu îşi înregistrase vehiculul la stat şi acumulase 212 încălcări ale taxelor de drum.
McLaughlin a declarat că Carlos lucra ilegal în timp ce avea o viză de turist, iar Alejandro îşi depăşise termenul de şedere.
Consulul Mexicului la Orlando, Juan Sabines, a declarat într-o înregistrare video difuzată luni alături de tatăl celor doi bărbaţi că aceştia se află într-un "liman juridic", deoarece avocatul desemnat pentru cazul lor nu are acces la dosarul lor şi nu a fost desemnat un judecător.
Opinia Cititorului