Fâşia Gaza se confruntă cu un 'risc critic de foamete', 22% din populaţie urmând să ajungă în curând într-o situaţie 'catastrofală', după 19 luni de conflict şi peste două luni de blocare a ajutorului umanitar, relevă raportul IPC (Cadrul integrat de clafisicare a securităţii alimentare) publicat luni, conform Agerpres.
Întreaga populaţie a teritoriului - aproximativ 2,1 milioane de oameni - riscă să ajungă până în septembrie într-o situaţie de criză 'sau şi mai grav' în termeni de insecuritate alimentară, iar 470.000 dintre ei, sau 22% din total, într-o situaţie de 'catastrofă', indică raportul, bazat pe expertiza mai multor ONG-uri, instituţii şi agenţii specializate ale ONU.
'După 19 luni de conflict, Fâşia Gaza se confruntă în continuare cu un risc critic de foamete. (...) Produse esenţiale pentru supravieţuirea oamenilor fie sunt epuizate, fie urmează să se epuizeze în următoarele săptămâni. Întreaga populaţie se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută, iar o jumătate de milion se confruntă cu inaniţia, se arată în raport.
Potrivit acestui clasament, care cuprinde cinci niveluri de insecuritate alimentară, în perioada 1 aprilie - 10 mai 244.000 de persoane se aflau în situaţia de catastrofă (nivelul 5), iar alte 925.000 la nivelul 4 (urgenţă).
'Este o deteriorare semnificativă în comparaţie cu analiza IPC anterioară' publicată în octombrie, notează raportul.
În urma acestor constatări, 'în faţa riscului iminent de foamete, a prăbuşirii aproape totale a agriculturii şi a posibilei apariţii de epidemii mortale în Gaza', Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a făcut apel luni la 'restabilirea imediată a accesului umanitar şi ridicarea blocadelor', menţionează AFP.
În război cu Hamas de la atacul fără precedent comis de mişcarea islamistă palestiniană pe 7 octombrie 2023, Israel blochează din 2 martie intrarea oricăror ajutoare umanitare în Fâşia Gaza, unde acestea sunt vitale pentru cei 2,4 milioane de locuitori. De săptămâni întregi, oficiali ai ONU şi ai ONG-urilor lansează avertizări cu privire la lipsa de alimente, medicamente şi combustibil în teritoriul palestinian asediat.
Duminică, şeful diplomaţiei israeliene, Gideon Saar, a afirmat că ţara sa susţine 'pe deplin' iniţiativa americană de distribuire a ajutoarelor umanitare în Gaza, care nu prevede o participare directă a Israelului, argumentând că mişcarea palestiniană islamistă 'Hamas a furat această asistenţă de la popor şi a profitat de ea. A folosit-o pentru a-şi alimenta maşina de război. A folosit-o pentru a-şi menţine poziţia de putere, în detrimentul populaţiei civile', a subliniat Saar.
'Dacă asistenţa continuă să meargă la Hamas în loc să ajungă la poporul din Gaza, războiul nu va lua niciodată sfârşit', a afirmat el.
Opinia Cititorului