Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, astăzi, referindu-se la raportul Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei, că este un raport intermediar, care poate fi completat, iar dacă ministerul va fi solicitat să participe la redactarea poziţiei României pe acest subiect, pentru a fi trimisă comisiei, va contribui.
"Este vorba despre un raport intermediar, ceea ce înseamnă că chiar dânşii, până la sesiunea din octombrie, îl vor definitiva şi completa. (...) Cunosc puterea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, exprimată printr-un aviz, fie el şi intermediar", a declarat Toader, care a precizat că dacă Ministerul Justiţiei va fi solicitat pentru elaborarea punctului de vedere al României, care va fi transmis Comisiei, evident că va contribui.
Toader a amintit că cele trei legi au constituit iniţiativă parlamentară, ceea ce înseamnă că răspunsul cel mai adecvat şi motivat poate fi primit de iniţiatori şi de la comisia specială.
El şi-a exprimat surprinderea că prevederea referitoare la reducerea vârstei de pensionare pentru magistraţi nu a fost sesizată deşi legile au trecut de multe ori prin control de constituţionalitate.
"Nimeni nu a criticat această soluţie", a remarcat ministrul.
Comisia de la Veneţia a emis, vineri, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România, formulând o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor. Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2018, 09:17)
Cine răspund pentru arestarea oamenilor nevinovați procurorii sau judecători ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2018, 16:59)
Procurorii au făcut dosare pe harneli și pe probe inventate cu ajutorul SRI. Judecătorii care au condamnat inculpați pe probe secrete trebuie să răspundă și ei. :)
2. fără titlu
(mesaj trimis de Obama în data de 16.07.2018, 10:37)
da, Tudorel bubosel, e intermediar, dar de fapt raportul final va fi de felciitari pentruaceasta initiativa.
De fapt, si asta intermediar, daca am fi cu totii experti ca tine, am vedea ca de fapt raportul e laudativ.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2018, 17:00)
Buboșel ți-a făcut de cacao pe zeița plagiatoare și de mafie protectoare, pentru totdeauna.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2018, 17:31)
Ageamiii au venit sa ii sprijine in 'paradeala' pe alti ageamii... si au comis-o si ei la fel ca paraditorii: cica 'expertii Comisiei de la Venetia' au identificat nenorociri in modificarile la legile justitiei: procurorii cu functii de conducere vor verifica actele procurorilor de caz din punct de vedere al TEMEINICIEI (nu doar al legalitatii), ceea ce le-ar afecta grav independenta. Daaa. Nenorocire! Ce-o fi scriind in legile in vigoare azi? Pai asta: art. 328 CPP - 'Rechizitoriul este verificat sub aspectul legalitatii si TEMEINICIEI de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe lânga curtea de apel, iar cand a fost intocmit de acesta, verificarea se face de procurorul ierarhic superior'. Si art. 304 CPP spune acelasi lucru referitor la toate actele procurorului.
Si ca sa nu zica tefeleii ca e fake news va dau atasament cu poze de pe avizele 'granzilor' care au avizat pentru TEMEINICIE rechizitorii... niste abuzivi si intruzivi in independenta subordonatilor: Kovesi, Mariu Iacob, Tulus, Popovici, si... Horo(r)dineanu... dar si de la unitatea de 'elita' DNA Constanta avem marfa.
Cat de prost informat si putoare sa fii sa scrii dupa dictarea hastagienilor fara sa verifici? Atat... ca marii 'specialisti' de la Venetia!
PS - rog colegii avocati care intra in penal sa ne informeze daca ei au vreun rechizitoriu nevizat dpdv al emeiniciei”