60 de ani de hidroenergetică românească

A.B.
Comunicate de presă /

60 de ani de hidroenergetică românească

Astăzi, 1 octombrie, se împlinesc 60 de ani de la punerea în funcţiune a hidroagregatului 2 al CHE Stejaru, prima centrală hidroenergetică de mare putere de pe râurile interioare din România, transmite un comunicat de presă trimis redacţiei.

Hidrocentrala "Dimitrie Leonida", aparţinând din punct de vedere administrativ Sucursalei Hidroelectrica Bistriţa, se află la 15 km în aval de baraj, în satul Stejaru din comuna Pângăraţi. Este o centrală de înaltă cădere cu lac de acumulare şi derivaţie sub presiune (galerie de aducţiune), castel de echilibru, conducte forţate, distribuitoare, uzină electrică, bazin de liniştire şi canal de fugă. Căderea brută folosită este de 149 m (94 m apar datorită barajului şi 55 m prin tăierea buclei râului între Izvorul Muntelui şi Stejaru de către derivaţie).

Centrala propriu-zisă este de tip semiaerian, include 6 grupuri generatoare cu turbine Francis cu ax vertical, dintre care 4 cu o putere instalată de de 27,50 MW, unul de 50 MW şi unul de 55 MW (proaspăt retehnologizat). Manevrarea interioară a agregatelor se face cu două poduri rulante cu o capacitate de 125 tone sarcină. Evacuarea apei se face în aval printr-un bazin de liniştire, de unde ajunge în lacul Pângăraţi printr-un canal de fugă de 1.185 m. Staţia electrică exterioară are tensiunea de livrare de 110/220 kV.

Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, a declarat: "Ne dorim să continuăm lucrările remarcabile începute de predecesorii noştri şi să ne ridicăm la înălţimea a ceea ce au visat aceştia pentru generaţiile viitoare. Avem nu doar voinţa, ci şi capacitatea financiară să ducem la bun sfârşit investiţiile pe care ni le-am asumat şi ducem o luptă continuă în această direcţie, fie că e vorba de retehnologizări, modernizări sau de proiecte noi."

Reamintim că - pentru retehnologizarea CHE Dimitrie Leonida - Stejaru, Hidroelectrica a semnat în anul 2015 un contract de lucrări la cheie în valoare de 75 milioane de euro. Anul acesta a fost finalizat procesul de retehnologizare a primului hidroagregat (HA nr. 6) din totalul de şase, care pe lângă faptul că intrat astfel într-un nou ciclu de viaţă şi exploatare comercială, a beneficiat şi de o creştere a puterii de la 50 la 55 MW.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

18 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0405
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5329
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2202

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro