Aproape 250 de acţionari ai Fondului Proprietatea (FP), care deţin cumulat peste 97 milioane de acţiuni, solicită Comitetului Reprezentanţilor (CR) transparenţă maximă privind modul în care a fost selectat noul posibil administrator al fondului, potrivit unei petiţii adresate board-ului, care circulă în piaţă.
Acţionarii susţin că, în procesul de selecţie pentru noul administrator al Fondului Proprietatea, s-au cheltuit 700.000 de euro către un consultant extern, însă procesul s-a încheiat cu alegerea unui administrator local, cu o experienţă relativ redusă. "În aceste condiţii, dorim să adresăm o scrisoare deschisă Comitetului Reprezentanţilor, prin care să solicităm transparenţă maximă cu privire la modul în care s-a ajuns la candidatul selectat şi la criteriile obiective care au stat la baza departajării", se arată în petiţie.
La începutul acestei luni, Comitetul anunţase că a selectat asocierea dintre Impetum Management şi IRE AIFM HUB, administrator de fonduri de investiţii alternative cu sediul în Luxemburg, pentru gestionarea Fondului Proprietatea. Asocierea dintre cele două entităţi urmează să fie supusă votului acţionarilor FP, după finalizarea satisfăcătoare a unui proces de due diligence şi a negocierii cu succes a termenilor comerciali. Anterior, board-ul fondului anunţase că are pe masă două oferte privind administrarea societăţii.
Cei aproape 250 de investitori ai FP susţin în petiţie că, întrucât s-a ajuns într-un punct avansat al procesului de selecţie, acţionarii trebuie să fie informaţi corect şi complet despre respectarea mandatului acordat Comitetului Reprezentanţilor privind alegerea administratorului fondului, astfel încât solicită publicarea urgentă şi transparentă a următoarelor informaţii:
1. Care a fost matricea de selecţie aplicată în evaluarea ofertanţilor?
2. Care au fost informaţiile solicitate cu ocazia depunerii ofertelor în noiembrie 2024?
3. Candidaţii au transmis propunerea structurii de remunerare (criteriul "e" de selecţie)?
4. Vă rugăm să detaliaţi în ce măsură candidatul preferat de CR respectă criteriile de selecţie pe baza cărora aţi implementat acest mandat acordat de acţionari.
5. Care sunt scorurile individuale atribuite fiecărui candidat în funcţie de fiecare criteriu evaluat?
6. Cine a fost ofertantul clasat pe locul al doilea şi de ce nu a fost nominalizat, ce experienţă şi reputaţie are în administrarea de fonduri?
7. Aţi consultat opiniile acţionarilor semnificativi, instituţionali sau de retail, în cadrul acestui proces? Dacă da, vă rugăm să furnizaţi detalii privind consultările efectuate.
8. În ce va consta procesul de "due diligence bidirecţional"? La ce se referă mai exact termenul "bidirecţional"?
9. De ce nu a fost publicat raportul complet realizat de Deutsche Numis şi când intenţionaţi să îl puneţi la dispoziţia acţionarilor, având în vedere că acesta a fundamentat o decizie de importanţă strategică pentru viitorul Fondului, fiind achitat din resursele acestuia?
Amintim că, potrivit hotărârii acţionarilor Fondului Proprietatea din septembrie anul trecut, criteriile de selecţie pentru noul administrator FP, pregătite şi propuse de Comitetul Reprezentanţilor în urma consultanţei primite de la Numis Securities Limited, membră a Deutsche Bank Group, sunt:
a) Entitate de administrare a investiţiilor bine stabilită, care funcţionează la standarde globale în ceea ce priveşte administrarea activelor, deservirea clienţilor, conformitatea, raportarea financiară, relaţiile cu investitorii şi administrarea riscurilor şi care are experienţă şi expertiză în mandate investite în România şi/sau pe pieţe similare;
b) Propunere pentru mandatul de investiţii al Fondului Proprietatea, care ar trebui să se axeze în principal pe continuarea investiţiilor în entităţi naţionale, inclusiv întreprinderi de stat, şi care poate implica investiţii directe sau indirecte suplimentare în entităţi nelistate;
c) Autorizaţie de reglementare necesară pentru implementarea mandatului de investiţii al Fondului Proprietatea, în special un AFIA autorizat ca administrator de fonduri de investiţii alternative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România sau un AFIA autorizat în UE cu o bază credibilă pentru solicitarea unui paşaport pentru a-şi desfăşura activitatea în România;
d) Resurse interne necesare pentru implementarea mandatului de investiţii al Fondului Proprietatea, inclusiv capacitate operaţională în România (sau o bază credibilă pentru înfiinţarea unui birou în România) (sau o propunere credibilă de alocare a resurselor care poate implica un model de externalizare);
e) Structura de remunerare aliniată cu interesele acţionarilor în ansamblu pentru îndeplinirea pe termen lung a mandatului de investiţii al Fondului Proprietatea.
Fondul Proprietatea este administrat din 2010 de americanii de la Franklin Templeton, care nu au mai candidiat pentru un nou mandat. FP deţine participaţii în companii de importanţă strategică precum Aeroporturi Bucureşti, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Salrom sau Alro, având o evaluare bursieră de circa 1,2 miliarde lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2025, 11:35)
din nou revin cu al meu comentariu.
Statul e asumat, a venit Andries si a zis clar: vrem altceva
De ce nu sunt si CR asumati? sa zica clar: vrem sa alegem un administrator care sa puna in aplicare gandirea si strategia statului, simplu si transparent.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2025, 12:37)
Nu cred că un acționar cu 12% ar trebui să dicteze strategia Fondului, chiar dacă e statul, restul de 88% de ce să fie păgubiți?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2025, 11:42)
Bravo ! Ar trebui si o actiune in justitie impotriva acestor escroci ! Au primit si bani ca sa ne fure !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2025, 12:05)
Minoritarii ar trebui sa se organizeze si sa ia pozitie comuna pentru demiterea membrilor CR. E limpede ca nu le pasa de actionari.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 12.05.2025, 12:16)
exita un grup de facebook de circa 1100 membri
Grupul Investitorilor Fondului Proprietatea
dl. Istvan Sarkany din Brasov (prezent pe facebook) va poate ajuta cu nelamuriri.
la FP 160mil. de actiuni sunt inactive (adica sunt actionari morti)