Acţionarii Petrom, convocaţi pentru aprobarea listării secundare la Londra

Alina Toma
Piaţa de Capital / 19 august 2015

Acţionarii Petrom, convocaţi pentru aprobarea listării secundare la Londra

Actualizare 09:23 FP vrea să-şi diminueze participaţia în companie sub 15%

Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom Sucursala Bucureşti, administratorul Fondului Proprietatea (FP) a anunţat că analizează opţiuni strategice pentru o potenţială reducere a participaţiilor deţinute în OMV Petrom S.A. ("Societatea") sub pragul de 15%, în conformitate cu angajamentul său de a creşte valoarea pentru acţionari şi de a creşte lichiditatea activelor din portofoliu.

Conform unui raport remis BVB, fondul vrea să-şi diminueze participaţia în Petrom inclusiv prin intermediul unei oferte publice privind atât acţiuni, cât şi Certificate de Depozit având drept suport acţiuni ("Global Depositary Receipt" - GDR"), urmând ca GDR-urile să fie listate pe London Stock Exchange.

Orice asemenea tranzacţie este condiţionată atât de existenţa unor condiţii de piaţă favorabile, cât şi de obţinerea aprobărilor necesare, conform sursei citate, care a subliniat că o decizie fermă de a merge mai departe cu o tranzacţie nu a fost încă luată.

FP deţine, în prezent, 19% din capitalul social subscris al Societăţii (reprezentând 32,86% din VAN-ul Fondului la 31 iulie 2015).

(A.T.)

--------------

Acţionarii Petrom au fost convocaţi într-o AGEA pe data de 22 septembrie pentru aprobarea listării secundare a companiei pe Bursa de Valori de la Londra, arată un raport remis BVB.

Listarea se va face, dacă va fi aprobată, prin emisiune de certificate de deozit având la bază acţiuni suport ale Petrom, ce se intenţionează să fie admise la listare pe lista oficială a Autorităţii de Supraveghere Financiară din Marea Britanie şi admise la tranzacţionare pe piaţa principală a Bursei londoneze. Aprobarea este valabilă până la finele anului viitor.

Premierul Victor Ponta a participat, pe 13 februarie, la un eveniment economic la New York, unde invitaţii speciali Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, şi Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, au prezentat procesul de listare internaţională a unor mari companii româneşti, precum Petrom, Romgaz şi Electrica, după cum reiese dintr-un comunicat al Guvernului.

În martie 2014, FP a anunţat că analizează opţiuni strategice pentru o potenţială reducere a participaţiilor deţinute în OMV Petrom (SNP) sub o deţinere de 15%, sub rezerva unor condiţii de piaţă favorabile şi a aprobărilor necesare.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. sa vezi acum ce plânsete pe Sobo si pe Mickey....

    1. Se uita BVB in oglinda si vede fata lui SIBEX. huhuhuhu. cu tepari si excroci nu faci piata de capital. Asa e harinvestilor si brk-urilor si sif-oanelor?

      Sa scada comisioanele de tranzactionare (BVB fiind cea mai scumpa piata din Europa), nu le trece prin minte. Sa alerge dupa companii, iarasi nu le trece prin minte. Au ramas la mentalitatea predecesorului cu "vopsesc terenu' de fotbal" si la cea a cersitului la stat escamotat dupa slide-uri Powerpoint.

      Sunt bucuros ca nu mai tranzactionez la BVB. Praful sa se aleaga, ca merita. 

    in esenta identic. Totusi pare de neinteles ce interes ar avea Petrom sa si mareasca vizibilitatea cand pand in aprilie 2013 datorita pierderilor marite cu 13 miliarde din ajustarea la inflatie nu era interesanta pentru niciun investitor, motivul pentru care vanzarea celor 10% ale statului nu au fost posibile. Acum bineinteles domnul Seele doreste o puternica alianta cu ursul siberian, uitand de fapt ca lupul dacic a fost sursa de unde au supt mai poetic decat celebrii Romulus si Remus. Insa cel mai simpatic va fi faptul ca i se va pune intrebarea cum nu a reusit sa-si dea seama celebrul GURU de aceasta capadopera financiara. Cat despre BERD nici nu mai discutam ca ei nu prea stiu ce valoare are Comandantul unui tanc petrolier, insa atunci cand isi dau seama retrag comunicatul de pe pagina de internet. Pe de alta parte avand un buget care a facut economii ar fi bineinteles de bun MUGUR pentru statul roman sa cumpere ceea ce doreste MR: Konieczny sa vanda, propurnere care am lansat-o pe vrremuri pe BURSA condusa de MASTER FLORIAN .

    1. De peste zece ani statul roman discrimineaza salariatii ROMANI ai petrom nedorind sa respecte legea si la ne vanda 8% la acelasi pret cu cel platit de austrieci,papa la greu dividendele aferente procentului si cuvenite noua,refuza cca 325.000.000 EURO bani CASH de la salariati contra actiuni si prin abuz in serviciu,ca DNA doarme pe coada,ne creeaza un prejudiciu de cateva zeci de milioane de euro.Cu deosebita consideratie pentru antevorbitorii mei si cititorii care au avut rabdarea sa afle cum e sa produci mincind dividende de care insa sa se bucure plagiatorii.

      nimeni nu vorbeste de fondul proprietatea, de tariceanu, de regulamentul cnvm care distinge si separa "clientelar" un fond de investitii in economia fondurilor si de exportul nedisimulat de pasive strategice ? e bine. si la vara cald!

      Deoarece la vanzare Compania Petrom a avut rezervele de gaze subevaluate astfel cifrele 5400 in loc de 6000, pensiole de intreprindere OMV pentru lucratorii germani SI austrieci cumuland un miliard SI mentionarea Romaniei impreuna cu Austria la rezervele disponibile , desi Petrom este numai cu 51% consolidat:-)

      Pachetul de 9,84% pe care il detine statul nu a fost vandut si pentru ca in piata nu mai erau jucatori plus ca pretul pus de 0.3708 RON plus 0.08% comision cnvm ca exista (sa fie dupa gandul meu, japitelor ce vreti sa pareti oameni, si 0.008%,depozitarului, mult mai corect, era considerat un pret mare (actiunile se tranzactionau la 0.14 RON cu doar 2 ani inainte. Ca dovada ca dupa 4 ani de cresteri externe cotatia actiunilor nu a crescut cu mult peste pretul cerut in oferta. Un eventual cp ar fi beneficiat in tot acest timp doar de dividende.La 0.3708 RON pentru o actiune SNP Risk/reward foarte nefavorabil pentru acel moment.

      Bine spus, 2.4. Ce nu inteleg eu este de ce aceia care li se parea ca se vindea asa de ieftin nu s-au inghesuit sa cumpere?

      Romania este o tara in care cetatenii se auto-orbesc cu propriile lor fumuri despre cat de valorosi sunt ei si ce au ei. 

      De aia se bat altii sa imigreze in Romania, de bine ce este... 

      nu ai vazut ce profit a facut Oltchim. Asa a fost si cu Petrom in 2004. Daca nu era Deloitte sa permita trecerea pe chelituieli a cotei geologice oare cat ar fi costat :-):-) :-)

    OFF TOPIC!! ASF-istilor si camarila din amonte si aval cu toate familiile si amantele/amantii vostrii, eu imi doresc sa muriti in chinuri crunte!!De ce? Varianta ultra scurta: Pentru ca pot!P.S. Naescule, tu in special, ciuma incompetenta si sinecurista!!

    1. SECURISTA....urmasii urmasilor sugatorilor de----- si a pupincu---ururilor. floare cea vestita a BVB

    din petrom fura austriecii cum vor, fara ca astatul roman sa faca ceva asa ca nu prea cred ca va fi interes nici la londra; pe de alta parte, subdezvoltarea pietei locale se datoreaza nu doar autoritatilor incompetente si hoate, ci si brokerilor si admin de fonduri incompetenti (nu prea sunt exceptii), care n-au foist in stare sa aduca emitenti la cota bursei, iar cand acestia au venit singuri (adeplast) sa-i scuipe

    1. La un ipo conteaza si publicitatea, book buildingul, road tour-ul de promovare etc. dar conteaza si perspectivele si pretul.Din punctul meu de vedere, pretul cerut in ipo era exagerat. De regula vinzi cu discount in oferta.Eu unul nu am vazut unul...

      CE actiune Ai alege?

      la un ipo conteaza compania si pretul, au fost excelente, doar ca "specialistii" n-au fost in stare sa analizeze potentialul de crestere deoarece habar n-au cum sa-si faca meseria, traiesc doar din discount-uri; nu era necesara o mare campanie de promovare deoarece suma ceruta nu era de sute de milioane de euro sa fie nevoie sa mergem la cersit pe la fondurile din afara ...

      Nu am urmarit OMV dar EU nu gasesc motive sa cumpar Petrom acum , in contextul si la pretul asta.

      la nivel mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4336
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.1608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb