Agenţiile de rating nu vor retrograda Grecia la "default" dacă Atena ratează plăţile către BCE şi FMI

A.C.
Internaţional / 02 mai 2015

Agenţiile de rating nu vor retrograda Grecia la "default" dacă Atena ratează plăţile către BCE şi FMI

Actualizare 14:28 Varoufakis: "Nu este nevoie de un nou împrumut dacă datoria Greciei va fi restructurată"

Grecia s-ar putea descurca şi fără un nou împrumut, a dat asigurări, astăzi, ministrul finanţelor al Greciei, Yanis Varoufakis, în condiţiile în care guvernul grec depune eforturi pentru a debloca fondul de salvgardare, transmite AFP.

"Una dintre condiţii o constituie, însă, o importantă restructurare a datoriei", a mai afirmat Varoufakis, într-un interviu acordat cotidianului Efimerida ton Sindakton.

Întrebat dacă au existat discuţii "în culisele negocierilor" cu privire la o reducere a datoriei, ministrul de finanţe al Greciei a răspuns afirmativ.

Varoufakis a ţinut să atenţioneze că, "dacă zona euro nu se va schimba, ea va muri", adăugând că nicio ţară, nu doar Grecia, nu ar fi trebuit să se ralieze unui sistem monetar comun şi inegal".

"Un lucru este să spui că noi nu trebuia niciodată să ne raliem zonei euro şi altceva este să spui că va trebui să ieşim din ea", a precizat totodată ministrul grec, conştient de faptul că a face un pas înapoi acum ar duce la o "situaţie proastă şi imprevizibilă".

De asemenea, ministrul finanţelor al Greciei a calificat drept minciuni calificativele de "parior", "amator" şi "aventurier", raportate de presă şi pe care partenerii europeni i le-ar fi atribuit lui în timpul unei reuniuni organizate de Eurogrup la Riga, săptămâna trecută.

"Aceştia ar fi fost nişte termeni extrem de jignitori, dacă ei le-ar fi exprimat. Însă ei nu au făcut-o", a spus Varoufakis.

-----------

Trei dintre primele patru mari agenţii de rating nu au de gând să coboare calificativul Greciei până la "incapacitate de plată - default" dacă Atena ratează plăţile către Banca Central Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), o abordare care va permite sistemului financiar elen să beneficieze în continuare de finanţarea venită de la BCE, transmite Reuters.

Grecia are de rambursat aproape un miliard de euro către FMI în luna mai şi aproape şapte miliarde de euro către BCE până în luna august şi există îngrijorări că Guvernul de la Atena va rata aceste plăţi. Aceasta ar fi o situaţie fără precedent care ar putea pune sub semnul întrebării apartenenţa Greciei la zona euro şi ar putea declanşa o reacţie în lanţ în rândul creditorilor privaţi, ceea ce ar agrava şi mai mult problemele Greciei, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, pentru majoritatea marilor agenţii de rating, de a căror apreciere depinde dacă BCE va putea accepta în continuare obligaţiuni greceşti sub formă de garanţii, ratarea unei plăţi către FMI nu înseamnă că Grecia va fi coborâtă în categoria "incapacitate de plată".

Standard and Poor's, Fitch şi DBRS, trei dintre primele patru mari agenţii de rating, susţin că FMI şi BCE nu sunt creditori standard, iar ratarea unei plăţi către fiecare din cele două entităţi, chiar dacă va coborâ şi mai mult ratingul Greciei în categoria "junk - nerecomandat pentru investiţii" nu va însemna totuşi "default - incapacitate de plată".

"Dacă, din orice motiv, Grecia ar fi în situaţia de a nu putea rambursa o tranşă către FMI şi BCE acest lucru nu ar constitui un default potrivit criteriilor noastre, deoarece este vorba de datorii către sectorul oficial", a declarat Frank Gill de la S&P. La rândul lor, Ed Parker de la Fitch Ratings şi Fergus McCormick de la DBRS au precizat că ambele agenţii de rating pe care le reprezintă împărtăşesc opinia S&P.

Chiar dacă este de acord cu celelalte agenţii când vine vorba de FMI, Moody's are, însă, o opinie diferită când se aduce în discuţie ratarea unei plăţi către BCE. Principalul analist pentru zona euro de la Moody's, Dietmar Hornung, susţine că incapacitatea de a rambursa banii datoraţi BCE va fi apreciată drept "default", întrucât obligaţiunile pe care BCE le deţine pot fi vândute pe piaţă şi, în consecinţă, trebuie judecate ca oricare alte obligaţiuni vândute pe piaţă.

Cu toate acestea, pentru toate cele patru mari agenţii de rating, ratarea unei plăţi către FMI şi BCE nu ar fi o idee bună: "Incapacitatea de a-şi achita datoriile către Banca centrală, care îţi susţine sistemul bancar, nu este o idee prudentă", a spus Frank Gill de la S&P.

Grecia şi partenerii din zona euro au accelerat discuţiile în încercarea de a ajunge la o înţelegere, pe fondul semnalelor conflictuale venite din partea guvernului de la Atena cu privire la dispoziţia sa de a cădea de acord asupra unor reforme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

20 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9481
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2275
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5341
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7761
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.0731

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
energynomics.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro