AHK Business Outlook pentru România: Companiile germane se aşteaptă la o încetinire a economiei

F.D.
Companii / 20 noiembrie 2023

AHK Business Outlook pentru România: Companiile germane se aşteaptă la o încetinire a economiei

Situaţia economică a companiilor cu capital german din România s-a deteriorat în această toamnă, iar cele mai multe dintre acestea sunt pesimiste şi în ce priveşte viitorul, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) în octombrie 2023. Principalele motive sunt incertitudinea cauzată de riscurile geopolitice şi scăderea cererii pe fondul ratelor ridicate ale inflaţiei şi al nivelului dobânzilor, dar şi lipsa de personal calificat şi evoluţia costurilor cu forţa de muncă sunt motive de îngrijorare pentru multe companii. Sondajul evaluează atât situaţia economică, cât şi situaţia afacerilor companiilor şi oferă o imagine de ansamblu a celor mai importanţi factori de risc economic din perspectiva companiilor. De asemenea, sunt enumeraţi factorii decisivi în luarea unei decizii investiţionale.

Doar 17,1% dintre companiile intervievate se aşteaptă ca situaţia economică a României să se îmbunătăţească în următoarele 12 luni, faţă de 22% în primăvară, în timp ce 38% consideră că aceasta va rămâne neschimbată. Majoritatea (44,7%) consideră că situaţia economică se va deteriora (primăvara anului 2023: 26%).

În ce priveşte evoluţia activităţii propriei companii, majoritatea (46,1%) consideră că aceasta va rămâne neschimbată, în timp ce 17,7% se aşteaptă ca activitatea lor să se deterioreze în următoarele luni (primăvara 2023: 15,9%). Numărul celor care se aşteaptă ca situaţia propriilor afaceri să se îmbunătăţească a scăzut: doar 34,2% (primăvara 2023: 46,2%) dintre companii rămân optimiste.

Toate acestea au dus la o reducere a planurilor de investiţii, iar intenţia de a face noi angajări a scăzut. Peste 30% dintre respondenţi declară că vor reduce investiţiile (primăvară: 24,4%). Astfel, volumul investiţiilor rămâne neschimbat pentru 38,2%, în timp ce 6,6% dintre companiile chestionate nu planifică nicio investiţie pentru următoarele 12 luni. Doar un sfert dintre respondenţi intenţionează în continuare să crească investiţiile pe plan local (primăvară 2023: 39,7%). De asemenea, este important să vedem în ce domenii fac investiţii semnificative companiile germane din România şi care sunt factorii care joacă un rol decisiv în acest sens. Cei mai mulţi (47,7%) dintre cei care se gândesc să realizeze investiţii plănuiesc să investească în producţie şi fabricare, precum şi în vânzări şi marketing. Activităţile de cercetare şi dezvoltare sunt, de asemenea, luate în considerare de către 22,3% dintre respondenţi. Dimensiunea pieţei şi proximitatea faţă de clienţi sunt cei mai importanţi factori care influenţează decizia investiţională. România, cu cei 19 milioane de locuitori ai săi, apartenenţa la familia UE şi apropierea de Europa de Vest, rămâne o opţiune bună pentru investitorii germani. Numărul de angajaţi rămâne constant în majoritatea companiilor (toamna 2023: 57,3%, primăvara 2023: 42,4%), scade însă semnificativ numărul companiilor care sunt dispuse să facă noi angajări (toamnă: 26,7%, primăvară: 41,7%).

Companiile cu capital german din România consideră că cererea scăzută de produse şi servicii (63%) şi lipsa de personal calificat (61%) sunt cele mai mari riscuri, dar şi costurile cu forţa de muncă (51%) şi condiţiile-cadru politico-economice (43%) provoacă, de asemenea, îngrijorare în rândul respondenţilor.

Pe lângă opţiunile de răspuns, companiile au avut posibilitatea de a indica şi alţi factori care joacă un rol decisiv pentru investiţiile pe plan local. Acestea au menţionat lipsa de predictibilitate din cauza deselor schimbări legislative, cum ar fi modificările codului fiscal, situaţia economică şi geopolitică internaţională şi cererea din partea clienţilor lor, care a scăzut brusc. "În ciuda tuturor provocărilor şi riscurilor, perspectivele pentru companiile germane din România şi pentru relaţiile economice bilaterale sunt bune şi cred că România va continua să atragă noi investiţii. Însă, după cum arată încă o dată rezultatele acestui sondaj, pentru asta este nevoie de un mediu economic favorabil afacerilor, competitiv şi, mai presus de toate, predictibil", declară Sebastian Metz, director general al AHK România.

Rezultatele sondajului global, coordonat de Camera de Comerţ şi Industrie a Germaniei (DIHK), realizat în rândul a peste 3.600 de companii germane care îşi desfăşoară activitatea în străinătate şi a companiilor care au legături strânse cu Germania, arată că nu există niciun semn de redresare puternică la nivel mondial, deoarece economia globală a redus motoarele în cursul anului. În consecinţă, companiile germane sunt mai puţin optimiste în ceea ce priveşte evoluţia economică în cadrul amplasamentelor investiţionale în care activează pe plan internaţional în toamna anului 2023 decât erau în primăvară. În Europa, aşteptările privind evoluţia economică sunt negative şi s-au înrăutăţit semnificativ în unele cazuri faţă de sondajul anterior. În proporţie de 46%, cererea scăzută este apreciată în prezent ca fiind cel mai mare risc pentru afaceri la nivel mondial, urmată de politicile economice (42%) şi de lipsa de personal calificat (37%). "Scăderea cererii din China şi riscurile geopolitice au un impact negativ asupra afacerilor companiilor germane active la nivel mondial", spune Volker Treier, şeful departamentului de comerţ exterior al DIHK. Rezultatele complete ale AHK World Business Outlook, realizat la nivel global, pot fi consultate aici (în limba engleză).

---

Sondajul "AHK World Business Outlook" a fost realizat în perioada 25 septembrie - 20 octombrie 2023. Conflictul din Orientul Mijlociu, care a izbucnit la 7 octombrie, nu a avut un impact semnificativ asupra aşteptărilor companiilor în perioada de desfăşurare a sondajului. Au participat 76 de companii din România, dintre care mai mult de jumătate (54%) activează în industrie şi construcţii, 30% în sectorul serviciilor şi 16% sunt companii din comerţ.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. am vazut ca "nemtii" la birouri au scos toate facilitatile la angajatii romani....

    disperati sa tot faca ceva exituri la detinerile in ro au inceput sa taia ca "tampitii".... 

    hoooo bre.... ca o sa faci si exit... nu te mai calici atat.... 

    si cica... sa nu isi faca griji "angajatii" ca nu ii va afecta..... 

    la care angajatii cu procente bune bagati in ipoteci..... nu ca nu ne facem griji... nu deloc... 

    Stiti de care nemti vorbesc nu?! 

    Exact de aia care se asociaza cu poza voastra si au birouase in "PI PEra". 

    s c c r et 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb