ANALIZĂ SAXO BANK: "În OPEC, e fiecare pentru el"

Andrei Stan
Internaţional / 19 noiembrie 2015

Ole Hansen, head of Commodity Strategy din cadrul Saxo Bank, consideră că strategia "produce şi domină" stabilită de statele membre OPEC la 27 noiembrie 2014 a creat un climat global în care "fiecare se descurcă aşa cum poate", arată o analiză a băncii trimisă redacţiei.

"Nu văd niciun fel de cooperare între membrele OPEC şi statele nemembre. E fiecare pentru el, iar producătorii nu fac altceva decât să îşi protejeze veniturile. Să nu neglijăm faptul că până şi Rusia a atins un nivel de producţie record în era post-sovietică", arată Ole Hansen.

Potrivit acestuia, producţia rusă a crescut liniar anul acesta, reflectând o luptă cruntă pentru cotă de piaţă, luptă care a generat o creştere globală a producţiei. Creşterea a venit în pofida unei scăderi vertiginoase a preţului de la nivelul de 1oo$/baril în vara lui 2014, la puţin peste 40$/baril acum.

Hansen susţine că scăderea masivă a investiţiilor în industria petrolieră în ultimele 12 luni va genera un impact pozitiv asupra preţului, dar numai după ce cota actuală de producţie va începe să scadă. "Cu perspectiva unei cote adiţionale de producţie din partea Iranului în prima parte a lui 2016, reechilibrarea pieţei va depinde de cât din producţie vor tăia producătorii non-OPEC. Acestea fiind spuse, toate privirile sunt aţintite asupra întâlnirii OPEC de luna viitoare - e de aşteptat ca Arabia Saudită să fie încolţită de Venezuela şi Nigeria, cel mai rău lovite de lupta pentru cotă de piaţă", se arată în analiza Saxo Bank.

Membrii OPEC şi-au manifestat dezacordul faţă de unele clauze sugerate de un grup restrâns, clauze care menţionau reducerea producţiei, stabilirea de cote de extracţie şi modalităţi de maximizare a profitului organizaţiei.

"Schisma reflectă disconfortul creat de slăbirea preţului, mai ales după ce am văzut barilul scăzând la un nivel comparabil cu 2009. Ne aşteaptă, aşadar, un decembrie... fierbinte. Cu reuniunea BCE la 3 decembrie şi cea a Rezervei Federale la 17 decembrie, reuniunea OPEC din Viena de pe 4 decembrie va fi cireaşa de pe tort. Sau bomboana de pe colivă?" se întreabă Hansen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0795
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3468
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4530
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8584
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.5238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb