Analiză Storia: În luna iunie, apartamentele de vânzare s-au scumpit cu 12% faţă de anul trecut

A.B.
Miscellanea / 1 iulie, 14:24

Analiză Storia: În luna iunie, apartamentele de vânzare s-au scumpit cu 12% faţă de anul trecut

Preţurile apartamentelor noi şi vechi din marile oraşe ale României au crescut, în medie, cu 12% în luna iunie 2025 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unei analize realizate de platforma imobiliară Storia, parte a OLX Group. Creşterile cele mai accentuate au fost înregistrate în Craiova, unde preţurile au urcat cu 17%, urmate de Sibiu cu 15% şi Cluj-Napoca cu 14%. În schimb, oraşe precum Braşov, Bucureşti şi Oradea au înregistrat o evoluţie mai temperată, în linie cu media naţională de 12%.

Analiza scoate în evidenţă faptul că în mai multe oraşe mari din ţară, apartamentele noi au devenit mai ieftine decât cele vechi. În Bucureşti, diferenţele sunt cele mai evidente: o garsonieră nouă de 40 mp a avut în iunie un preţ mediu de 75.720 euro, în timp ce una veche a fost scoasă la vânzare cu 91.880 euro. Pentru apartamentele cu două camere, locuinţele noi s-au situat la un preţ mediu de 104.115 euro, cu 22.220 euro mai puţin decât cele vechi, iar în cazul celor cu trei camere, diferenţa a ajuns la 30.300 euro în favoarea celor noi. Situaţii similare se regăsesc şi în Iaşi, Constanţa, Braşov, Cluj-Napoca şi Sibiu, unde apartamentele vechi se menţin la preţuri mai ridicate decât cele din ansamblurile rezidenţiale noi, în special în cazul locuinţelor mai spaţioase.

În Cluj-Napoca, diferenţele sunt minime, însă preţurile se menţin la cele mai ridicate niveluri din ţară, cu valori medii de peste 3.100 euro pe metru pătrat. În Sibiu, diferenţele dintre locuinţele noi şi cele vechi sunt de sub 1.000 euro, în timp ce în Braşov diferenţa nu depăşeşte 3.300 euro în cazul apartamentelor cu trei camere.

În alte oraşe însă, tendinţa se inversează. În Craiova, Oradea şi Timişoara, apartamentele noi au preţuri mai mari decât cele vechi. Spre exemplu, în Timişoara, o locuinţă nouă cu trei camere s-a vândut în medie cu 142.819 euro, în timp ce una veche a avut un preţ de 134.175 euro, rezultând o diferenţă de peste 8.600 euro. În Craiova, locuinţele noi au fost mai scumpe în toate categoriile, cu un plus de aproape 4.000 euro pentru apartamentele cu trei camere. La fel, în Oradea, locuinţele noi s-au vândut cu aproape 6.000 euro mai mult decât cele vechi pe segmentul de trei camere.

Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe în cadrul OLX Group, a explicat că aceste diferenţe reflectă particularităţile fiecărei pieţe locale, de la amplasarea centrală a locuinţelor vechi, la ritmul dezvoltărilor imobiliare noi şi disponibilitatea terenurilor. Totodată, ea subliniază că în unele oraşe diferenţele de preţ dintre locuinţele vechi şi cele noi se estompează, ceea ce indică o maturizare treptată a pieţei şi o atenţie mai mare a cumpărătorilor la eficienţa şi confortul oferit de noile proiecte.

Chiar dacă în unele regiuni preţurile rămân ridicate, analiza Storia confirmă o tendinţă generală de ajustare şi echilibrare între segmentele nou şi vechi, în condiţiile în care cererea continuă să fie influenţată de accesibilitate, amplasare şi facilităţile oferite de dezvoltatori. Creşterea medie de 12% la nivel naţional indică un apetit constant pentru achiziţii imobiliare, în ciuda presiunilor economice.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2958
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4517
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9171
Gram de aur (XAU)Gram de aur462.1098

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
aiiro.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb