O înregistrare audio din cabina de pilotaj a zborului Air India care s-a prăbuşit în 12 iunie în Ahmedabad sugerează că unul dintre piloţi ar fi întrerupt alimentarea cu combustibil a motoarelor aeronavei, potrivit unei surse citate de Reuters, familiarizată cu evaluarea preli-minară realizată de autorităţile americane.
Potrivit acestei surse, copilotul - aflat la comenzi - l-a întrebat pe comandant de ce a mutat întrerupătoarele de combustibil într-o poziţie care a oprit alimentarea motoarelor şi i-a cerut să le readucă în poziţia iniţială. Nu există o înregistrare video care să arate clar cine a acţio-nat comenzile, însă dialogul dintre cei doi indică faptul că responsabil ar fi fost comandan-tul.
Accidentul s-a soldat cu moartea a 260 de persoane - 241 dintre cele 242 aflate la bord şi 19 de la sol - fiind cel mai grav din ultimul deceniu la nivel mondial. Aeronava Boeing 787, care zbura spre Londra, a pierdut puterea la scurt timp după decolare şi s-a prăbuşit într-o clădire a unui campus medical.
Un raport preliminar publicat de Biroul pentru Investigarea Accidentelor Aeriene din India (AAIB) arată că întrerupătoarele de combustibil ale ambelor motoare au fost comutate de la poziţia „run” la „cutoff” la o secundă distanţă după decolare, dar nu se precizează cum sau de către cine. Înregistrarea arată că unul dintre piloţi întreabă „de ce ai oprit combustibi-lul?”, iar celălalt răspunde: „n-am făcut-o.”
Imediat după pierderea puterii, sistemul de urgenţă al avionului (ram air turbine) s-a activat, iar motoarele au încercat automat să repornească. Avionul se afla însă prea jos şi prea lent pentru a putea fi recuperat.
Oficialii indieni au transmis că este „prea devreme pentru concluzii definitive” şi au criticat informaţiile neconfirmate apărute în presa internaţională. CEO-ul Air India, Campbell Wil-son, a declarat într-o notă internă că nu au fost identificate probleme de mentenanţă sau de-fecţiuni tehnice, potrivit sursei citate.
Autorităţile americane (FAA şi NTSB) colaborează la anchetă, iar până acum nu au emis recomandări de siguranţă pentru Boeing sau General Electric, producătorii avionului şi ai motoarelor.
Accidentul a reaprins discuţiile despre necesitatea instalării camerelor video în cabinele de pilotaj, pentru a facilita investigaţiile în cazuri de acest fel.
Opinia Cititorului