După ce a ameninţat că va suspenda ajutorul militar pentru Ucraina, preşedintele american Donald Trump pare să-şi fi schimbat poziţia. La începutul mandatului, administraţia sa a mizat pe o retorică pro-rusă şi pe diplomaţie, sperând că aceste gesturi vor fi bine primite la Moscova şi vor contribui la încheierea conflictului ruso-ucrainean. Totuşi, această abordare s-a dovedit ineficientă, ba chiar contraproductivă: în loc să diminueze, atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei s-au intensificat în ultimele luni. Analistul german Andreas Umland, specialist în ştiinţe politice şi istorie, cu studii la Berlin, Oxford, Stanford şi Cambridge, arată într-un că această strategie s-a dovedit a fi o fundătură.
Sprijinul pentru Ucraina rămâne ridicat în rândul cetăţenilor americani, inclusiv al unor membri ai Partidului Republican şi susţinători ai mişcării MAGA. Trump pare acum să realizeze că o atitudine pro-rusă îi poate aduce costuri politice interne semnificative. Noua retorică a fost interpretată de mulţi nu ca o schimbare sinceră de perspectivă asupra politicii externe, ci mai degrabă ca o reacţie la presiunile interne crescânde, mai ales cele anti-Putin.
Pe 14 iulie, Trump a lansat un avertisment dur către partenerii comerciali ai Rusiei: dacă Kremlinul nu acceptă în curând un armistiţiu în Ucraina, SUA vor impune tarife vamale de 100%. Deşi această măsură pare mai concretă decât declaraţiile anterioare, ea rămâne, în esenţă, o ipoteză. Până acum, ameninţările din partea lui Trump şi a echipei sale s-au limitat la simple declaraţii despre eventuale acţiuni viitoare, fără angajamente clare.
Reacţiile din Ucraina au fost, în consecinţă, amestecate. Pe de o parte, se observă o schimbare de ton la Washington; pe de altă parte, persistă scepticismul cu privire la sinceritatea şi durabilitatea acestei noi poziţii.
Mai mult, faptul că Trump a oferit un termen de 50 de zile Kremlinului pentru a încheia un acord de pace ar putea avea efecte adverse. Analiştii avertizează că, în loc să conducă la dezescaladare, acest calendar ar putea fi interpretat de Moscova ca o perioadă de „liber la atacuri”, fără riscul unor consecinţe imediate.
Noua strategie americană presupune ca presiunea asupra Rusiei să nu vină direct din partea SUA, ci prin constrângerea unor ţări terţe precum China, India sau Brazilia să reducă relaţiile comerciale cu Moscova. Rămâne însă neclar dacă aceste state vor răspunde ameninţărilor americane. Este puţin probabil ca o taxă de 100% să fie suficientă pentru a determina aceste economii emergente să îşi întrerupă relaţiile cu Rusia. În plus, aplicarea unor sancţiuni asupra partenerilor comerciali ai Rusiei ar putea genera represalii economice împotriva SUA.
Un plan mai eficient ar fi fost, potrivit unor voci din Senatul american, impunerea unor tarife mult mai ridicate, de exemplu, de 500%, care să transmită un mesaj clar de severitate şi să descurajeze comerţul cu Rusia. În absenţa unui astfel de semnal, actualul plan ar putea eşua, ba chiar riscă să încurajeze Rusia să-şi accelereze ofensiva.
În paralel, administraţia Trump a anunţat şi livrări „masive” de armament către Ucraina, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Acestea urmează să fie cumpărate de aliaţi europeni, precum Germania, şi transferate apoi către Ucraina. Spre deosebire de politica sancţiunilor indirecte, acest plan pare mai fezabil, având în vedere cooperarea mai strânsă dintre Washington şi partenerii occidentali.
Sistemele Patriot au demonstrat o eficienţă ridicată împotriva rachetelor ruseşti, fiind extrem de căutate de autorităţile de la Kiev. Cu toate acestea, cantitatea şi calendarul livrărilor rămân neclare, mai ales în condiţiile în care Germania a decis să nu mai publice în avans detalii despre sprijinul militar oferit.
Este important de înţeles că această schimbare aparentă de direcţie a lui Trump nu reflectă o nouă strategie geopolitică, ci mai degrabă o adaptare la presiunile şi interesele interne. Politica sa rămâne ancorată în sloganul „America pe primul loc”, iar tranzacţionalismul cu care tratează subiecte majore de securitate internaţională subminează încrederea în angajamentele strategice ale SUA.
După prăbuşirea URSS, Washingtonul a fost un actor cheie în dezarmarea nucleară a Ucrainei, cerându-i să renunţe nu doar la focoasele nucleare, ci şi la mijloacele de lansare. Astăzi, Trump pare să ignore această istorie şi, mai grav, insistă ca ajutorul militar acordat Ucrainei să fie plătit, ceea ce pune sub semnul întrebării angajamentele asumate de SUA în trecut.
Această abordare subminează nu doar poziţia Americii în faţa agresiunii ruse, ci şi întreaga arhitectură globală de neproliferare nucleară. Regula inviolabilităţii frontierelor şi inadmisibilitatea genocidului, fundamentele ordinii internaţionale post-1945, sunt tratate superficial, în ciuda faptului că SUA au fost printre arhitecţii acestui sistem.
Ideea de a face alte state să suporte costurile slăbirii unui adversar vechi al SUA, Rusia, poate părea atractivă la prima vedere. Totuşi, cheltuielile efective ale SUA pentru sprijinirea Ucrainei sunt minime comparativ cu bugetul general de apărare, în timp ce efectele acestui sprijin au fost majore: Rusia a fost slăbită militar şi economic, iar capacitatea sa de a ataca state NATO a fost diminuată.
Administraţia Trump pare însă gata să renunţe la aceste avantaje strategice. Chiar dacă tonul recent al lui Trump faţă de Putin este mai dur, rămâne de văzut dacă aceste declaraţii vor fi urmate de fapte. Deocamdată, viziunea sa limitată asupra intereselor americane şi tendinţa de a le defini prin sloganuri populiste, mai degrabă decât prin analiză strategică, continuă să pună în pericol rolul Americii în menţinerea ordinii internaţionale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 20.07.2025, 11:15)
Totul se schimba cu repeziciune .Trump candidatul nu mai este aidoma lui Trump Presedintele .Este forte clara perceptia lui Trump ce se modifica rapid dupa vizita cancelarului Germaniei ce i-a oferit o noua perspectiva nu numai militara dar si globala .Un Trump prieten al Rusiei ramine intr-un anume fel in Istorie iar un Trump prietenul occidentului european si al tuturor aliatilor acestuia ajutind Ucraina este o alta perspectiva istorica .I s-a oferit cheia povestii . Dupa ce timp de 4 ani Biden si prietenii au oferit imense sume de banii lui Zelenski Trump poate justifica , in fata cetatenilor, ajutorul trimis Ucrainei prin plata facuta de catre europeni .In fapt lucrurile nu stau chiar asa .Secretizarea facuta de Cancelar este binevenita .Noile contracte de asistenta militara intre Franta si Marea Britanie ca si cele dintre Germania si Marea Britanie, totul pornind de la oferirea echipamentelor militare americane aflate pe teritoriul UE si inlocuirea lor cu alte noi capacitati franco-germano-britanice si americane este doar partea a doua a planului , dupa ce in prima parte tot armamentul vechi din Europa este pe cale de a fi distrus in Ucraina .Va imaginati ce inseamna asta ? Va imaginati maretia planului facut de Germania care acum se poate inarma .Dupa cum bine stiti politica este doar o vesnica razbunare .Din fericire Trump preia mai toate deciziile lui Biden ba chiar va depasi cu mult oferta el devenind Biden 2.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2025, 11:27)
Acum intelegem de ce Trump trebuia sa cistige alegerile si de ce a fost adusa in fata Harris si nu M.Obama care ar fi cistigat cu usurinta .Trump este singurul cetatean american (evident neamt ) de pe aceasta planeta care putea face ceea ce face chiar acum .
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2025, 11:36)
Asa cum in articol se mentioneaza clar de mai multe ori totul vorbe goale de Trump,
nu vor urma nici sanctiuni impotriva Chinei, Indiei, etc (ha ha ha asta vrea sa fie gluma proasta a secolului),
nici livrari masive de armament catre ucraina,
hai ca i haiul lumii
4. Se vede din depărtare
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2025, 12:17)
După amenințarea lui Trump , promp, a venit și replica lui Putin :scandalul Epstein .
Rusul i-a arătat pisica “galbiorului” , ori te potolești , ori trec la nivelul doi !
Rușii au multe date compromițătoare despre Donald și Melania .
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2025, 12:55)
hihihi asta-i chiar noua, n-am mai auzit propaganda asta, nici nu-ti trebuie tic tok in RO
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2025, 13:47)
Delirezi, trezeste te