ARB: "Creditele noi acordate de bănci populaţiei şi companiilor echivalează cu 29% din PIB"

T.B.
Bănci-Asigurări / 2 noiembrie 2023

ARB: "Creditele noi acordate de bănci populaţiei şi companiilor echivalează cu 29% din PIB"

Băncile din România au acordat credite noi populaţiei şi companiilor, în perioada ianuarie 2020-august 2023, în valoare de peste 410 miliarde lei, ceea ce reprezintă echivalentul a 29% din Produsul Intern Brut al României aferent anului 2022, se arată într-un comunicat al ARB, remis redacţiei. Volumul creditelor noi, acordate populaţiei şi companiilor în 3 ani şi opt luni de la debutul pandemiei, depăşeşte cu 8,25% soldul creditului neguvernamental înregistrat la finele lunii august 2023, de aproape 379 miliarde lei, informează sursa. În primele opt luni ale anului în curs au fost acordate împrumuturi noi în valoare de 89 miliarde lei, mai mult decât în tot anul 2020, arată datele comunicatului.

Soldul creditului neguvernamental se calculează ca diferenţa dintre totalul creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite, potrivit sursei citate. Viteza de reînnoire a creditelor este accelerată de impulsionarea finanţării companiilor, o pondere importantă dintre acestea accesând împrumuturi cu scadenţă scurtă, de sub un an, menţionează sursa indicată.

Sistemul bancar a demonstrat că este parte din soluţie la crizele suprapuse, asigurând finanţare în ritm susţinut şi pe baze sustenabile, economisire la dobânzi competitive în raport cu alte state şi alte produse şi servicii digitale, informează ARB. Băncile contribuie la finanţarea afacerilor, a proiectelor de investiţii şi a locuinţelor, pentru 2,2 milioane debitori, stimulând astfel creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, se mai arată în comunicat.

Sectorul bancar facilitează economisirea, la dobânzi competitive, pentru atingerea obiectivelor financiare pe termen lung ale clienţilor, conform asociaţiei. Astfel, 15,46 milioane deponenţi, în special persoane fizice dar şi persoane juridice, deţin depozite ce se ridică la aproape 548 miliarde lei în luna septembrie 2023. Băncile sunt strict reglementate, asigurând siguranţa depozitelor clienţilor şi stabilitatea sistemului financiar, transmite sursa.

Digitalizarea a accelerat în toată această perioadă, informează sursa menţionată. Instituţiile de credit investesc în tehnologie şi inovaţie, oferta de produse şi servicii online cunoscând o creştere semnificativă de la debutul pandemiei, din perspectiva eficienţei şi accesibilităţii, potrivit comunicatului. Numărul tranzacţiilor cu cardul per un milion locuitori a crescut de cinci ori, în 5 ani, fiind de 121 milioane în 2021, faţă de o medie a zonei euro de 164 milioane, conform ARB. Băncile rămân preocupate de intensificarea digitalizării cu asigurarea securităţii cibernetice pentru eficientizarea costurilor şi creşterea satisfacţiei clienţilor, se mai arată în comunicat.

Potrivit ARB, "Rentabilitatea industriei bancare s-a menţinut inferioară ratei profitabilităţii companiilor nefinanciare în ultimul deceniu. Sectorul bancar se situează la finele clasamentului rentabilităţii sectoarelor economice din România. Industria bancară se poziţionează pe locul 20 din 24 în topul sectoarelor economice din perspectiva rentabilităţii capitalurilor. Rentabilitatea capitalurilor companiilor nefinanciare (ROE mediu al sectoarelor economice) a fost de 24% în anul 2022, în timp ce băncile au avut o rentabilitate a capitalurilor de 16,4%. Rentabilitatea activelor (ROA) sistemului bancar s-a situat la 1,5%, de aproape 5 ori mai mică decât media indicatorului aferent sectoarelor economice, de 7,1%, în anul 2022. În ceea ce priveşte poziţionarea în topul sectoarelor economice în funcţie de rentabilitatea activelor, sectorul bancar se situează pe ultima poziţie, adică locul 24 din 24 de sectoare economice.", arată datele comunicatului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. poate raportam si creditul ca procend din pib cand explodeaza somajul si nplurile!

    S c c r e t 

    bondurile 6 cu 1 si 2 ani au inceput sa faca “crize” … sa fie oare de vina noile legi fiscale?!

    tot ce e posibil! 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4568
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2532
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9252
Gram de aur (XAU)Gram de aur373.3536

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb