ARB recomandă analiza proactivă a capacităţii de rambursare, înainte şi după perioada de suspendare a ratelor

G.U.
Macroeconomie / 29 ianuarie

ARB recomandă analiza proactivă a capacităţii de rambursare, înainte şi după perioada de suspendare a ratelor

Băncile din România continuă să absoarbă problemele de lichiditate întâmpinate de populaţia şi companiile debitoare ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19, într-un efort conjugat şi cu autorităţile statului, prin prelungirea moratoriului legislativ, precum şi prin măsuri individuale, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

Asociaţia Română a Băncilor recomandă clienţilor să analizeze proactiv cu atenţie, atât capacitatea actuală de rambursare, cât şi după expirarea perioadei de suspendare şi, în funcţie de rezultatul analizei, să decidă oportunitatea depunerii solicitării şi perioada aleasă pentru suspendarea temporară a obligaţiilor la plata creditelor. Expunerea clientului se majorează odată cu creşterea perioadei de suspendare astfel încât, în baza analizei riguroase, abordarea trebuie să fie una echilibrată în linie cu nevoile reale actuale ale clientului şi cu capacitatea de onorare a plăţilor post suspendare, notează sursa citată.

Clienţii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia generată de pandemie pot beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor pe o perioadă cuprinsă între o lună şi nouă luni, în baza opţiunii debitorului. În conformitate cu reglementările europene emise de Autoritatea Bancară Europeană, clienţii pot beneficia de o perioadă maximă de suspendare de nouă luni, luând în calcul şi suspendările de care au beneficiat pe parcursul anului trecut în baza moratoriilor legislative şi non legislative.

Conform comunicatului, persoanele fizice şi juridice afectate care se califică la condiţiile prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă nr. 227/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 pot transmite solicitarea către creditor, până cel mai târziu la data de 15 martie 2021, inclusiv. Clienţii care depun o astfel de solicitare declară pe propria răspundere că le-au fost afectate veniturile şi se află în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului, la persoanele juridice fiind stabilite şi praguri concrete privind reducerea veniturilor.

Băncile analizează solicitările depuse şi, în funcţie de respectarea prevederilor legale din moratoriul legislativ, transmit un răspuns privind aprobarea/respingerea cererilor de suspendare a obligaţiilor de plată a ratelor în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data primirii solicitării complete, dar nu mai târziu de 31 martie 2021. Pe lângă criteriile legate de afectarea veniturilor, moratoriul include o serie de alte prevederi ce trebuie respectate. Suspendarea la plată se poate aproba doar pentru creditele care au fost acordate până la data de 30 martie 2020 inclusiv şi nu înregistrează restanţe la data solicitării, precum şi pentru alte criterii obiective. Potrivit sursei citate, decizia băncii de aprobare se comunică debitorului în format letric sau prin poştă electronică sau printr-un alt canal de comunicare la distanţă oferit de creditor sau telefonic, clientul urmând să primească şi graficul de rambursare.

Pentru clienţii care întâmpină în continuare dificultăţi financiare temporare, dar care au beneficiat deja de această facilitate în limita temporală trasată de reglementarea europeană, opţiunea este să se adreseze băncii creditoare pentru măsuri de restructurare pentru a evita ca împrumutul să devină neperformant. Riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental a fost cotat ca fiind un risc sistemic moderat în creştere pe Harta riscurilor la adresa stabilităţii financiare din România, întocmită de Banca Naţională a României.

O abordare echilibrată a solicitărilor clienţilor de suspendare temporară a obligaţiilor de plată va permite băncilor să rămână reziliente şi apte să deservească nevoile clienţilor persoane fizice şi juridice de asigurare a lichidităţii prin suspendarea obligaţiilor de plată şi de finanţare a clienţilor neguvernamentali şi a statului român. În calitate de soluţie la problemele de natură economică generate de pandemia COVID-19, sistemul bancar solicită eliminarea barierelor de ordin legislativ care pot afecta capacitatea industriei bancare de a finanţa revigorarea rapidă a economiei şi de a sprijini clienţii afectaţi de pandemie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ALPHA BANK
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

07 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3946
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7550
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8231
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.5919

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
croco.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro