ASF:Risc de decuplare între evaluarea de piaţă a activelor şi evoluţia economiei reale


Macroeconomie / 20 noiembrie 2020

Risc de decuplare între evaluarea de piaţă a activelor şi evoluţia economiei reale

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) informează cu privire la riscul de decuplare între evaluarea de piaţă a activelor şi evoluţia economiei reale.

Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează:

"Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează, conform ultimei analize efectuate, că în acest an economia României se va contracta (-4,2%), faţă de anul 2019, pe fondul scăderii activităţii în industrie (-9,1%), agricultură (-21,2%) şi servicii (-2%).

Şi prognozele Fondului Monetar Internaţional şi ale Comisiei Europene privind evoluţia economiei româneşti indică scăderi cu 4,8%, respectiv cu 5,2%, pentru sfârşitul acestui an, în comparaţie cu anul 2019.

Totodată, deficitul bugetar creşte la 96 miliarde lei, 9,1% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetară. Noua estimare de deficit bugetar se bazează pe o scădere a economiei cu 4,2% în acest an.

Cele 5 miliarde în plus faţă de precedenta estimare de deficit bugetar, de 91 miliarde lei, 8,6% din PIB, reprezintă în principal venituri care nu vor mai fi încasate în acest an, ca urmare a extinderii până la 25 decembrie a facilităţii fiscale de amânare la plată a obligaţiilor fiscale.

Bazat pe execuţia bugetară de până acum, Ministerul Finanţelor propune o rectificare de 9% din PIB, 96 miliarde lei, din estimarea că nu vor mai fi încasate 4,2 miliarde lei pe finalul anului.

Suma de 4,2 miliarde de lei reprezintă venituri care nu vor fi încasate, ca urmare a extinderii până la 25 decembrie, a facilităţii care oferă firmelor posibilitatea să amâne, fără dobânzi, penalităţi sau executări, plata obligaţiilor fiscale.

Pandemia COVID - 19 a afectat destul de serios şi economiile statelor Uniunii Europene. Spre exemplu, Spania va înregistra la sfârşitul acestui an o scădere economică de 12,4%, conform estimărilor Comisiei Europene, în timp ce economia Italiei se va contracta cu aproape 10%, faţă de anul 2019, potrivit aceloraşi prognoze.

Şi pieţele bursiere europene au reacţionat negativ în şedinţa din data de 18 noiembrie, pe fondul îngrijorărilor privind creşterea cazurilor de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 din întreaga regiune, care vor opri redresarea economică, chiar dacă au existat anumite evoluţii pozitive punctuale ca urmare a ştirilor privind descoperirile vaccinului împotriva COVID-19.

Conform tabloului riscurilor pentru valorile mobiliare din UE, emis de ESMA, există în continuare riscul decuplării între evaluarea de piaţă a activelor şi evoluţia economiei reale. În al treilea trimestru al anului 2020, pieţele financiare din UE au continuat redresarea, iar preţurile de pe pieţele de acţiuni au crescut şi mai mult.

Există semnalele unei diferenţieri sectoriale şi geografice puternice în cadrul pieţelor financiare, sectorul instrumentelor cu venit fix înregistrând creşteri ale preţurilor de-a lungul diverselor segmente cum ar fi pieţele emergente, gradul de investire şi randamentele ridicate. Retrogradările de rating de credit au încetinit, iar fondurile de investiţii au înregistrat intrări de capital de-a lungul claselor de active, mai ales pentru fondurile de obligaţiuni. Aceste evoluţii, analizate împreună, subliniază riscul continuu al decuplării între preţurile activelor şi fundamentele economice.

În acelaşi timp, nivelul de stres în cadrul sistemului financiar european, conform indicatorului compozit calculat de Banca Centrală Europeană, a crescut comparativ cu cel înregistrat săptămâna trecută, ceea ce indică faptul că pandemia COVID-19 taie din ce în ce mai acut oxigenul economiilor europene.

Raportul săptămânal de tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, reprezintă o radiografie a evoluţiei principalilor indicatori macroeconomici şi a indicilor bursieri la nivel local şi global.

Mai multe detalii despre riscurile şi tendinţele săptămânii pe pieţele financiare găsiţi în ediţia nr. 46/18.11.2020 - Raportul Tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare locale şi internaţionale, ce poate fi accesat https://asfromania.ro/publicatii/rapoarte-saptamanale.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. ASF se ocupa de lucruri practic inutile pentru investitorul roman de rand.

  Ce facem cu problemele din Romania ? Are solutii ?; sa vorbeasca despre ele.

  Ce facem cu scandalurile SIF5, SIF1, SIF1&SIF4, etc.  

  1. ASF are probleme cu guvernul ca de sifuri s-a ocupat deja, au luat si mai iau SPAGA !!!

   Dau scrisori pline cu indicatii si pareri inopinate de oameni cu multa carte. Si cind colo ce sa vezi ? O grmada de sobolani maidanezi se strinsera la cascavalu' aruncat de ALDE Lakis, Dragoi Imparat si ceilalti maimutoi mult mai HOTI ca noi. 

   Ce sa crezi Ioane ? Oare "corona" n-o sa-i doboare ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

20 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0207
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5221
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5103
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.7608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro