Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) publică raportul aferent evoluţiei pieţei de capital din România în primul trimestru al anului 2025, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Analiza indică o creştere susţinută a valorii tranzacţiilor, consolidarea segmentului instrumentelor cu venit fix şi o apreciere moderată a capitalizării bursiere, în contextul menţinerii unui interes ridicat din partea investitorilor pentru activele financiare locale.
La 31 martie 2025, indicele BET, principalul indicator al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care reflectă evoluţia celor mai lichide companii listate pe piaţa reglementată, a înregistrat o apreciere de 4,74% faţă de finalul anului 2024. Această evoluţie confirmă continuitatea unei tendinţe pozitive în rândul companiilor de referinţă şi interesul constant al investitorilor pentru emitenţii locali.
În aceeaşi perioadă, valoarea totală a tranzacţiilor realizate pe piaţa reglementată şi pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) s-a ridicat la 10,09 miliarde lei, în creştere cu 58,58% faţă de primul trimestru al anului anterior.
Titlurile de stat au reprezentat principala clasă de active tranzacţionată pe BVB, cu o valoare de aproximativ 3,9 miliarde lei la finalul lunii martie 2025, în creştere faţă de perioada similară din anul precedent. Acestea au concentrat 39,2% din totalul volumelor tranzacţionate, consolidându-şi rolul de instrumente financiare dominante într-un context marcat de interes pentru siguranţă şi randamente predictibile.
Potrivit sursei, capitalizarea bursieră a pieţei reglementate a atins nivelul de 368,15 miliarde lei, marcând o creştere de aproximativ 1,5% faţă de finalul anului trecut.
În primul trimestru din 2025, tranzacţiile cu instrumente cu venit fix (obligaţiuni şi titluri de stat) au cunoscut o expansiune semnificativă. Pe piaţa reglementată au fost înregistrate 98.008 tranzacţii, cu o valoare cumulată de aproximativ 7,06 miliarde lei, cu peste 5 miliarde lei mai mult decât în perioada corespunzătoare a anului 2024.
Pe segmentul organismelor de plasament colectiv (OPC), valoarea totală a activelor gestionate în România a ajuns la aproximativ 45,5 miliarde lei, înregistrând o creştere de 2,6% faţă de sfârşitul anului 2024.
Opinia Cititorului