Avocatul Poporului, Renate Weber, explică de ce a sesizat Curtea Constituţională în privinţa eliminării pensiilor speciale şi spune că unii parlamentari, deşi au atras atenţia că legea este neconstituţională, au votat-o.
"Caragiale n-a fost niciodată mai prezent. Nu se poate aşa ceva! Cum să avem un stat de drept, când încălcăm cu bună ştiinţă prevederi ale Constituţiei?", a declarat Renate Weber.
Domnia sa a explicat, la RFI, ce anume consideră neconstituţional în legea adoptată de Camera Deputaţilor, care elimină pensiile speciale: "În primul rând, este vorba despre nerespectarea prevederilor clare din Constituţie cu privire la compunerea Parlamentului care poate modifica Statutul deputaţilor şi senatorilor, inclusiv toate aspectele financiare ce ţin de asta. Constituţia spune clar că se poate face numai în şedinţă comună a celor două Camere. Noi am avut din păcate doar un vot în Camera Deputaţilor. Deci este o încălcare a Constituţiei, în opinia noastră", potrivit News.ro.
Avocatul Poporului mai precizează că "există multiple decizii ale CCR, începând cu 2010, pentru că sunt vreo cinci decizii ale CCR, care se referă la anumite categorii profesionale, la statutul lor constituţional şi care au fost foarte ferme în a aprecia tipurile de pensii care li se cuvin acestora".
Renate Weber s-a arătat surprinsă de modul în care au decurs lucrurile în Parlament.
"Or, există iarăşi o prevedere constituţională privind obligativitatea respectării deciziilor CCR. Eu am fost surprinsă să constat că de la tribuna Parlamentului au fost deputaţi care au atras atenţia că prin această lege se încalcă decizii ale CCR şi totuşi au votat în favoarea acestei legi. Este foarte trist, mie mi se pare că niciodată n-a fost Caragiale mai prezent. Nu se poate aşa ceva! Cum să avem un stat de drept, cum să dorim şi să pretindem că-l construim cu toţii împreună şi în acelaşi timp pur şi simplu să încălcăm cu bună ştiinţă prevederi ale Constituţiei?".
Legea de eliminare a pensiilor speciale, propusă de PNL, a fost adoptată marţi, cu 247 de voturi "pentru", 21 de abţineri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de mirauta viorel în data de 31.01.2020, 14:43)
O INSTITUTIE CA AVOCATUL POPORULUI FARA UN TRIBUNAL AL POPORULUI ESTE O SIMPLA BATAIE DEJOC LA ADRESA POPORULUI PE CARE IL INVOCA CU MARE NERUSINARE A CEASTA REPUBLICA CARE SE VREA DEMOCRATICA POMENITI TERMENUL DE_INSULTA IN TEXTUL DE RECOMANDARI LA COMENTARII.DAR OARE PENSIILE SPECIALE NU SUNT O INSULTA LA ADRESA UNUI INTREG POPOR?
1.1. Troţki si tribunalul poporului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Gogu în data de 31.01.2020, 14:46)
Ne intoarcem la Troţki si la tribunalul poporului? Romania s-a intors in 1920.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2020, 18:09)
Dreptatea, echitatea, morala trebuie sa stea la baza oricarei societati. Omul a creat legea (inclusiv pe cea fundamentala) si nu legea pe om asa incat atunci cand o lege nu mai corespunde nevoii de dreptate si echitate in societate ea, legea, trebuie schimbata si nu invocata la nesfarsit ca fiind dumnezeul societatii. Ce stat de drept este acela in care un magistrat fost sef de penitenciar (parca) are o pensie mai mare decat salariul primilor 3 oameni din stat la un loc? Asta este stat de drept? Unde este "dreptul" in statul asta?
Alo, Renate, ai gresit problema! Nu nerespectarea Constitutiei este problema Romaniei ci insasi CONSTITUTIA!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2020, 18:27)
D-na Weber, cum sa avem un stat de drept cand "dreptul" lipseste din insasi Constitutia statului "de drept"?
Unii oameni (in special parlamentarii care au dreptul de a-si acorda drepturi!!!!) sunt mai egali decat altii. Asta este statul de drept carui ii incalcam "dreptul". Scuze, dar nu ii putem incalca "dreptul" pentru ca nu il are.
Ce dreptate este aia in care o categorie sociala (parlamentarii) isi stabileste singura si fara oprelisti si fara limite drepturile? Asta nu este discriminare si incalcare a Constitutiei? Toate legile prin care se stabilesc drepturi ale parlamentarilor, elaboirate si votate de parlamenari SUNT neCONSTITUTIONALE si deci ar trebui anulate de la sine (fara nicio alta interventie) .
Pe acestea de ce nu le-ati reclamat la Curtea Constitutionala?
Sunt neconstitutionale pentru ca incalca principiul fundamental al egalitatii in drepturi pentru ca unii dintre noi - parlamentarii - isi pot stabili drepturile in timp ce semenilor acestora nu li se permite aceasta). Ceea ce unora le este permis, altora le este interzis asa ca te intreb: Cum ramane cu Constitutia, cu "dreptul" din ea (care iata ca nu este "drept" ci stramb si cu drepturile noastre, ale romanilor)?
In rest, da, parlamentul a votat o lege ce incalca statul de stramb prin anularea pensiilor celor "mai egali" decat altii, iar tu esti una dintre cei "mai egali" care si-au acordat singuri drepturi si privilegii!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Pe plac în data de 31.01.2020, 14:44)
Ca sa facem pe plac poporului, ar trebui sa-i impuscam pe toti posesorii pensiilor de serviciu, incepand cu magistratii si terminand cu militarii.
Atunci ar trai fericita clasa muncitoare (?) din Romania, iar ţara s-ar indrepta spre noi culmi de civilizatie si progres.
De ce tace presedintele vocal pana mai ieri?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2020, 18:10)
Nu trebuie impuscati ci doar asezati acolo unde le este locul.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2020, 18:34)
Intr-adevar, pensia de 74000 lei este o culme a civilizatiei si a progresului pe care clasa muncitoare incearca sa o stopeze.
Singurii din tara asta care ar trebui impuscati (virtual, bineineles) sunt idiotii.
2.3. idioții sunt prea mulți (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Costică în data de 31.01.2020, 19:00)
Idioții despre care spui că ar trebui împușcați, adică toți șmecherii, toți „specialii” (parlamentari, revoluționari, primari, magistrați, personalul auxiliar etc) sunt prea mulți; din cauza asta îi este greu țării, are prea multe căpușe și mă tem că o vor sufoca, o vor duce în faliment cu lăcomia lor. Împrumutăm miliarde de euro pe an ca să plătim pensii speciale milogilor; până când?
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2020, 22:22)
Pensiile speciale sunt maruntis pe langa banii sifonati pe contracte cu dedicatie, pe angajarile de cumetrie, pe posturile bugetare infiintate si apoi ocupate cu dedicatie, pe banii cheltuiti aiurea din cauza incompetentei unor bugetari (in principal aia angajati pe pile), pe ajutoarele sociale acordate in mod eronat etc. etc.
Pensiile speciale sunt o problema, dar nu cea mai mare. Dealtfel nu toate sunt exagerate (asa cum lasa mas-media sa se inteleaga spre folosul politicienilor care astfel au pe cine da vina pentru gaurile de la buget).
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2020, 05:53)
Daca un cetatean roman citeste legea si tot ceea ce trebuie sa faca acest avocat al poporului cred ca vrea dreptate totala, adica apararea cu ce fel de arma crede el ca se poate apara impotriva acestui avocat.
Dna Weber, politic numita, vorbeste in limita discursului politic si nu in limita dreptului constitutional.
Unde a fost avocatul poporului cind referendumul cu 300 de parlamentari a fost incalcat ?
Unde au fost judecatorii CCR la acel moment ??? Ati vazut atunci greva si greva foamei declarata de toti acesti intelectuali ai tarii ca solidaritate cu cetateanul simplu ce a votat in spiritul constitutiei si al respectarii dreptului la opinie pentru existenta unui parlament cu 300 de reprezentanti ???
Cel mai bine ar fi ca CCR sa intre in greva permanenta pina la votarea unei constituii drepte si corecte.
Iar avocatul poporului sa fie desfiintat, nu merita existenta.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2020, 16:09)
Doamna, dincolo de subtrefugiile legislative, nu puteti sa ignorati opinia publica romaneasca, care este oripilata de pensiile uriase din magistratura. Poate nu s-ar fi ajuns aici daca magistratii impinsi de lacomie nu si-ar fi "aranjat" veniturile din ultima luna de servici astfel incat sa beneficieze de o pensie mau mare decat salariul, ajungandu-se astfel la pensii de 20.000 lei/luna!
5. Filozofii
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2020, 19:17)
N-au rezultate practice : ca la UK, USA, CHINA, RUSIA...