Avtovaz, cel mai mare producător de automobile din Rusia, a anunţat marţi că ar putea scurta programul de lucru, de la cinci până la patru zile pe săptămână, o decizie rară pentru o mare firmă controlată de statul rus, în condiţiile în care dobânzile mari şi concurenţa din China au pus presiune asupra vânzărilor sale, informează Agerpres.
În contextul lipsei cumpărătorilor, Avtovaz a estimat luna trecută că piaţa auto din Rusia ar urma să scadă cu 25% în acest an, până la 1,1 milioane de unităţi în acest an, dând vina pe dobânzile mari practicate de Banca Centrală, care au redus apetitul pentru creditele destinate achiziţionării de automobile şi totodată au majorat costurile de producţie.
Dobânda de referinţă din Rusia a fost menţinută, timp de mai multe luni, la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani iar Banca Rusiei a început să fie presată de oficialii guvernamentali şi reprezentanţii mediului de afaceri să reducă mai rapid costul creditului. Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca, la următoarea şedinţă de politică monetară, care va avea loc vineri, Banca Rusiei să reducă costul creditului până la 18%, respectiv cu 200 de puncte de bază.
"Vorbim despre nivelul ridicat al dobânzii de referinţă şi solicitările mai stricte din partea organismelor de reglementare pentru cei care contractează un credit în vederea achiziţionării unui automobil. În plus, un număr semnificativ de automobile au fost importate în Rusia, iar mărcile importatoare au practicat preţuri de dumping", a informat Avtovaz, într-un comunicat de presă.
Avtovaz are peste 30.000 de angajaţi, din care majoritatea lucrează la uzina de la Togliatti, un oraş de pe râul Volga, amplasat la 800 de kilometri sud-est de Moscova.
Potrivit firmei de consultanţă Autostat, în prima jumătate a acestui an, vânzările Avtovaz au scăzut cu 25%, până la 155.481 de unităţi.
În 2022, Avtovaz a introdus un program de lucru de patru zile pe săptămână timp de trei luni, după sancţiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei din Ucraina şi a ieşirii de pe piaţă a constructorilor auto străini. În acel an vânzările de automobile marca Lada au scăzut cu 48,2%, până la 174.688 de unităţi.
Construcţia de automobile în Rusia a depins puternic de producătorii străini şi piaţa s-a prăbuşit în 2022, după care venirea rapidă a constructorilor chinezi a ajutat la relansarea sectorului. În prezent, rivalii chinezi sunt responsabili pentru mai mult de 50% din vânzările de automobile în Rusia, de la mai puţin de 10% înainte de începutul războiului.
"Decizia finală cu privire la introducerea programului de lucru de patru zile pe săptămână va fi luată după o analiză a pieţei şi a factorilor economici, inclusiv nivelul dobânzii de referinţă şi disponibilitatea produselor de creditare", a precizat Avtovaz. Constructorul a adăugat că în eventualitatea în care va lua decizia de a recurge la un program de lucru redus, măsura ar urma să fie implementată de la finele lunii septembrie.
În luna mai 2022, grupul francez Renault a decis să îşi vândă participaţia majoritară pe care o deţinea la Avtovaz, cel mai mare producător de automobile din Rusia, către un institut de cercetare din Moscova în schimbul unei sume simbolice de o rublă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.07.2025, 12:03)
Nu mai sunt mujici doritori de "cosciuge" Lada:-)? Nord-coreenii nu primesc bonus o Lada la trecerea in nefiinta? Sau ei primesc la propriu o "lada":-)..."totul decurge conform planului", Putler inca orbecaie sa gaseasca intrerupatorul pentru a stinge lumina in falita de mujicia:-)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.07.2025, 16:05)
Semn bun pentru rusofili, ei așa au învățat economia, scăderile sunt semn de bunăstare.
Dacă nu se mai vând mașini, înseamnă ca rușii sunt mai bogați…
:)))))))))