BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI:"Urmează o înăsprire moderată a standardelor de creditare, pentru ipotecare"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 septembrie 2018

Instituţiile de credit au menţinut constante standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri şi le-au înăsprit cu o amplitudine moderată pe cele aferente creditelor de consum acordate populaţiei, în trimestrul al doilea 2018, conform datelor publicate, vineri, pe site-ul Băncii Naţionale a României (BNR).

Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei arată: "În privinţa împrumuturilor acordate companiilor, standardele de creditare au rămas neschimbate comparativ cu trimestrul anterior. Băncile autohtone estimează, pentru trimestrul următor, o înăsprire moderată a standardelor de creditare în cazul împrumuturilor ipotecare şi una semnificativă pentru creditele de consum acordate sectorului populaţiei. În ceea ce priveşte firmele, standardele de creditare sunt aşteptate să se înăsprească într-o oarecare măsură, în contextul unor cerinţe mai stricte privind capitalul băncilor".

Pentru trimestrul al treilea al acestui an, instituţiile de credit estimează menţinerea constantă a cererii de împrumuturi pentru ambele tipuri de credite acordate populaţiei. Cererea de credite provenită din partea companiilor este aşteptată să continue tendinţa ascendentă, însă într-un ritm mai redus faţă de trimestrul curent. Pe segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii se aşteaptă o moderare a ritmului de creştere în trimestrul următor, în timp ce în cazul companiilor de talie mare se întrevede o menţinere la un nivel similar celui din intervalul curent.

Comparativ cu trimestrul anterior, în cel secund cererea de credite a scăzut cu o amplitudine moderată pe segmentul împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, în timp ce în cazul creditelor de consum aceasta a crescut semnificativ. Avansul însemnat al cererii s-a resimţit şi în cazul creditelor solicitate de companiile nefinanciare, cu precădere prin prisma împrumuturilor pe termen lung, indiferent de dimensiunea companiei.

Standardele de creditare ale băncilor din zona euro au continuat să se relaxeze, în perioada analizată, factorii care au contribuit la această evoluţie fiind presiunile concurenţiale şi percepţia la risc a băncilor, în timp ce elemente precum costul finanţării, constrângerile bilanţiere şi toleranţa la risc au avut o influenţă restrictivă.

Conform sondajului citat, pentru al treile trimes-tru 2018, băncile preconizează o continuare a relaxării standardelor de creditare pentru segmentul companiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro