Societatea de avocatură Biriş Goran a obţinut o decizie importantă din partea Curţii de Apel Craiova, care a dispus sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru clarificarea aplicării contribuţiei de solidaritate în sectorul energetic, potrivit unui comunicat al Biriş Goran. Cazul vizează o societate românească ce activează în domeniul fabricării brichetelor din cărbune superior şi lignit şi care contestă obligaţia de plată a contribuţiei, impusă de autorităţile fiscale în urma unei inspecţii.
Avocaţii Biriş Goran, Mihai Nuşcă (Partener), Radu Iosub (Senior Associate) şi Andreea Ghinea (Junior Associate), au susţinut că aplicarea acestei obligaţii doar pe baza codului CAEN este abuzivă şi contravine spiritului Regulamentului (UE) 2022/1854, adoptat în contextul crizei energetice din 2022.
Curtea de Apel Craiova a solicitat clarificări de la CJUE cu privire la două aspecte esenţiale: dacă activităţile din codul CAEN 1920 - în special producţia de brichete din cărbune şi lignit - intră în sfera de aplicare a regulamentului european, şi dacă este compatibil cu dreptul Uniunii ca o legislaţie naţională să impună contribuţia de solidaritate în mod automat, fără o analiză de fond asupra contribuţiei reale a activităţii respective la contextul energetic pentru care a fost instituită măsura.
Decizia instanţei din Craiova este una cu potenţial de precedent şi reflectă preocuparea pentru alinierea măsurilor fiscale naţionale la principiile dreptului european. Totodată, aceasta deschide perspectiva conturării unei jurisprudenţe relevante privind contribuţia de solidaritate la nivelul întregii Uniuni.
Prin acest demers, Biriş Goran îşi consolidează poziţia în avocatura de business din România, susţinând cauze cu impact sistemic în domeniul fiscal şi energetic, în beneficiul clarificării şi aplicării corecte a normelor europene în dreptul intern.
Opinia Cititorului