BNR reduce rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,5%

F. A.
Bănci-Asigurări / 05 august 2013

Raiffeisen Bank şi BCR previzionează că BNR va continua reducerea ratei până la 4%

Andrei Rădulescu, SSIF Broker: "Această decizie va contribui la relansarea durabilă a fluxurilor investiţionale, din trimestrul al treilea"

Banca Naţională a României (BNR) reduce rata dobânzii de politică monetară la 4,5%, de la 5%, începând cu mâine, 6 august, potrivit datelor publicate pe site-ul Băncii Centrale.

În cadrul şedinţei de astăzi, Consiliul de Administraţie al BNR a mai hotărât gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, precum şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Ultima şedinţă când BNR a mai tăiat 0,5 puncte procentuale din dobânda cheie a fost în martie 2010.

Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst la SSIF Broker, consideră că raportul de inflaţie şi comunicatul şedinţei de politică monetară vor oferi detalii suplimentare cu privire la deciziile de politică monetară de la ultimele două şedinţe programate până la finele anului.

"După părerea mea, decizia de astăzi a BNR a fost determinată de o serie de factori: atenuarea presiunilor şi anticipaţiilor inflaţioniste (în contextul producţiei agricole foarte bune din 2013); evoluţia cererii interne la un ritm sub potenţial; contextul favorabil din pieţele financiare internaţional; rezultatul pozitiv al negocierilor pentru un nou acord Stand-By cu instituţiile financiare internaţionale. Această decizie este menită să contribuie la relansarea durabilă a fluxurilor investiţionale în economia reală începând din trimestrul III", precizează analistul.

Acesta a continuat: "Ritmul agresiv de reducere a dobânzii de referinţă poate constituie un şoc pozitiv pentru piaţa creditului, îngheţată în acest an datorită factorilor de partea cererii şi a celor de partea ofertei".

Rădulescu precizează că decizia Băncii Centrale a fost influenţată de măsurile recente ale altor bănci centrale din Europa Centrală şi de Est din ultima perioadă.

"Mă aştept ca Banca Centrală să mai reducă dobânda de referinţă cu încă 0,25% la 4,25% în acest an. Pe de altă parte, atrag atenţia cu privire la faptul că ritmul mai agresiv de reducere a dobânzii de referinţă contribuie la diminuarea marjei de manevră (în ceea ce priveşte utilizarea dobânzii de politică monetară) în prima jumătate a anului 2014. În acest context, mă aştept ca BNR să ia în considerare şi celelalte instrumente de politică monetară (RMM) în 2014 pentru a calibra politica monetară", concluzionează analistul.

Raiffeisen Bank menţionează că aşteptările sale privind reducerea ratei dobânzii de politică monetară se situau la un nivel de 2,5%.

Banca consideră că rata favorabilă a inflaţiei, cererea internă şi sentimentele pozitive privind leul sprijină facilitarea unui ciclu al politicii monetare, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

Reprezentanţii băncii declară că s-au aşteptat ca rata anuală a inflaţiei să scadă, spre 3,5% din septembrie anul trecut, până în septembrie anul acesta, şi să rămână aproape de acest nivel până în luna decembrie a acestui an.

Aceştia aşteaptă ca BNR să continue reducerea ratei dobânzii de politică monetară până la 4% până la sfârşitul anului.

Decizia BNR de a reduce rata dobânzii de politică monetară la 4,5% reprezintă dovada clară a preferinţei pentru rate mai mici în economie, consideră, la rândul lor, reprezentanţii Băncii Comerciale Române (BCR).

BCR previzionează, de asemenea, că BNR va continua scăderea ratei până la 4% în luna decembrie.

BNR a mai anunţat că va prezenta, miercuri, raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Cele mai recente date macroeconomice evidenţiază evoluţia inflaţiei în linie cu prognozele anterioare ale băncii centrale, cu perspectiva încadrării acesteia în intervalul asociat ţintei, prin disiparea efectelor statistice ale şocului de ofertă produs în vara anului trecut, arată reprezentanţii BNR.

Inflaţia de bază CORE2 ajustată (calculată prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi a băuturilor alcoolice) şi-a consolidat trendul descendent, rata anuală înregistrată în luna iunie fiind de 2,85%, comparativ cu 3,03% în luna martie şi 3,25% în luna decembrie a anului trecut.

Exporturile nete au constituit motorul creşterii economice în primul trimestru, punându-şi amprenta asupra evoluţiilor favorabile ale producţiei industriei prelucrătoare şi ale contului curent.

Volatilitatea mai accentuată a apetitului pentru risc al investitorilor şi persistenţa incertitudinilor privind evoluţia la nivel european şi global a activităţii economice au amplificat temporar fluctuaţiile cursului de schimb al leului.

BNR a anunţat că, după această decizie, va asigura, în continuare, stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară.

Reprezentanţii BNR consideră că, prin încheierea unui nou acord preventiv de finanţare externă cu instituţiile internaţionale, stabilitatea cadrului macroeconomic va fi consolidată, fiind impulsionat, totodată, şi ritmul reformelor structurale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ALPHA BANK
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

07 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3946
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7550
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8231
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.5919

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
croco.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro