Capac peste mega-scandalul SRI

Sorin Rosca Stanescu
Anticorupţie / 28 august 2020

Sorin Rosca Stanescu

Scandalul de la SRI ar trebui să bubuie. Nu mai puţin decât 32 de diplome false de doctorat urmează să fie anulate în Justiţie. Se regăsesc în această listă nume grele din cel mai important serviciu de informaţii al României. Nume de generali. Iar alte nume nu se regăsesc. Cum este cel al faimosului Florian Coldea. Fapt e că cei chemaţi să păzescă turma de oi s-au transformat în lupi. Şi au furat ca în codru.

Imaginaţi-vă, dacă puteţi face acest uriaş efort. Unul dintre cei al cărui doctorat urmează să fie anulat, pentru că a fost obţinut prin fraudă, doar unul dintre cei 32 este generalul Dumitru Dumbravă. Acest Dumitru Dumbravă a condus ani de zile, fiind mâna dreaptă a lui Florian Coldea, direcţia juridică a Serviciului Român de Informaţii. Practic, el era omul Justiţiei în cel mai important serviciu secret al României. Este unul dintre arhiecţii binomului SRI-DNA şi ai trinomului SRI-DNA-Justiţie. El a construit faimoasele "culoare" din Justiţie. Adică acel mecanism infernal prin care, în urma unor false trageri la sorţi, aşa-numitele complete alese aleatoriu erau de fapt dinainte stabilite, pentru a-i condamna pe cei care trebuiau să fie condamnaţi, fără probe sau cu probe false, şi pentru a-i achita pe cei care trebuiau să fie achitaţi, în ciuda unor probe reale. Acest personaj, care ar fi trebuit să fie un exemplu de integritate pentru întreaga instituţie şi pentru societatea românească, a fost incapabil să-şi obţină în condiţii corecte un doctorat. Ca să devină doctor, a trebuit să fure. Dar ca să-şi fure diploma de doctor, a furat ani în şir din bugetul statului sumele alocate pentru oamenii merituoşi, care doresc să se perfecţioneze, continuându-şi studiile sub forma unui doctorat. Iar apoi, ce să vezi? Fiindcă şi-a obţinut doctoratul, a avut şi salariul mărit şi acces la cele mai înalte funcţii. El este însă doar un exemplu.

Cele 32 de solicitări făcute de Serviciul Român de Informaţii practic în ultima zi legală, adică la fix un an de la constatarea fraudelor, sunt doar faţa văzută a icebergului. Doctorate false sunt în mod evident mult mai multe. Dar atâtea au putut fi descoperite şi documentate. Printre cei 32, nu se află doar personaje încadrate cu acte în regulă Serviciului Român de Informaţii. Se află şi civili. Sau "civili". Cum este de pildă liberalul Radu Stroe. Radu Stroe a fost ministru de Interne. Un alt câine de pază al societăţii. Aflat în fruntea unui sistem care trebuia să păzească turma de oi. Şi care s-a transformat în lup. Dar există, cum spuneam, şi o absenţă notabilă. Lipseşte din această listă Florian Coldea. Generalul cu patru stele. Mâna dreaptă a lui George Maior. Fostul director SRI. Actualmente ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite. Şi el cu patalama de doctor. În cazul lui Coldea, situaţia este dacă nu tragică, plină de haz. Acesta pur şi simplu şi-a făcut pierdută lucrarea de doctorat. Ea nu a mai putut fi găsită şi analizată pentru a se vedea în ce măsură a fost plagiată. Iar hoţul neprins, iată, e negustor cinstit. Şi conduce în continuare o parte însemnată a statului subteran.

Simpla această ştire, cum că în Serviciul Român de Informaţii s-a putut petrece o asemenea grozăvie, ar trebui să genereze o reacţie uriaşă în interiorul societăţii româneşti. Parlamentul ar trebui să vibreze până la ultimul deputat şi senator. Parchetul General ar trebui de urgenţă să vadă ce poate face pentru a sancţiona acest furt colosal. Consiliul Suprem de Apărare al Ţării, condus de preşedintele Klaus Iohannis, ar trebi să se zgâlţie din toate încheieturile. Cu atât mai mult cu câte, ce să vezi? Prins asupra faptului, cu falsificarea propriei lucrări de doctorat, a fost însuşi şeful comunităţii servicilor secrete. Daniel Moldovan, mâna dreaptă şi uneori chiar şi mâna stângă a lui Traian Băsescu, pe vremea când acesta era preşedinte al României şi şef CSAT. Iohannis ar trebui degrabă să vadă care este, din această perspectivă, situaţia în CSAT şi dacă nu cumva printre colaboratorii săi apropiaţi se numără şi alţi "doctori". Dar, în orice caz, el are obligaţia să ia măsuri. Pe care nu le ia.

Şi, nu în ultimul rând, se pune problema cum vor fi acoperite pagubele. Cum vor fi restituite sumele de bani luate cu japca de falşii doctoranzi şi de falşii doctori. Sau salariile suplimentare obţinute prin promovări nemeritate, făcute în baza unor lucrări falsificate de doctorat. Şi se mai pun alte nenumărate întrebări, care ţin de moralitatea unor înalţi lucrători ai celui mai important serviciu secret al ţării.

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro