Carrefour România a anunţat lansarea primei cooperative agricole bio dezvoltate de producători locali cu sprijinul unui retailer, ca parte a programului „Grădina Noastră”, potrivit unui comunicat Carrefour România.
Noua cooperativă se află în comuna Conţeşti, judeţul Dâmboviţa, la doar 50 de kilometri de Bucureşti, şi reuneşte şase membri, patru angajaţi permanenţi şi 12 muncitori sezonieri. Aici sunt cultivate legume şi fructe certificate bio, în condiţii sustenabile: dovlecei, zucchini, ardei kapia şi iute, vinete, salată, ceapă verde, pătrunjel, leuştean, castraveţi şi afine.
Unul dintre fondatorii cooperativei este Alin Dobre, reprezentant al Fermei Ecologice Dobre, cu experienţă în agricultura bio. Colaborarea cu Carrefour a început în 2021 prin programul „Creştem România BIO”, ceea ce a dus la creşterea de peste zece ori a cantităţilor livrate de fermă către retailer. Parteneriatul le oferă fermierilor predictibilitate, optimizarea producţiei şi dezvoltare sustenabilă.
Cooperativa cultivă în total 10 hectare, dintre care 1,8 hectare sunt acoperite cu 17 solarii. Pentru 2025, se estimează o producţie de peste 200.000 de unităţi de legume şi fructe. Agricultura se bazează pe practici sustenabile, precum fertilizarea naturală şi rotaţia culturilor, cu scopul de a menţine fertilitatea solului şi un ecosistem echilibrat.
Activitatea agricolă se desfăşoară pe un calendar extins, ceea ce permite livrări constante către magazine Carrefour timp de zece luni pe an. Salata verde, ceapa verde, pătrunjelul şi leuşteanul sunt primele produse recoltate, începând din martie, urmate de dovlecei din mai şi de ardei din iunie, toate disponibile până spre sfârşitul anului.
CEO-ul Carrefour România, Gilles Ballot, a declarat că această iniţiativă reprezintă un pas important în direcţia susţinerii unei alimentaţii responsabile şi a agriculturii ecologice, în acord cu iniţiativa globală Act for Food. La rândul său, Radu Gherman, Buying Director Ultra-Fresh, a subliniat că 98% dintre furnizorii de produse proaspete ai Carrefour sunt din România şi că noua cooperativă contribuie la extinderea portofoliului bio şi la o planificare mai eficientă a investiţiilor.
Alin Dobre a vorbit despre motivaţia din spatele proiectului, descriind cooperativa drept rezultatul unei asocieri între producători care cred în agricultura durabilă, făcută cu respect faţă de sol şi ritmurile naturii. Fiecare produs cultivat reflectă un efort comun şi o preocupare autentică pentru calitate.
Până la finalul verii, Carrefour va colabora cu 13 cooperative exclusive din programul Grădina Noastră, reunind peste 380 de producători. În total, compania lucrează cu peste 18 cooperative partenere la nivel naţional, ceea ce permite livrări directe către magazine şi trasabilitate pe întreg lanţul de aprovizionare.
În 2024, programul Grădina Noastră a generat vânzări de 35 de milioane de unităţi. În primele cinci luni din 2025, au fost livrate deja 6,46 milioane de unităţi, iar aproape jumătate din totalul vânzărilor de produse româneşti a fost realizat prin intermediul acestor cooperative.
Opinia Cititorului