CE: Ţările din Balcani ce vor în UE trebuie să combată crima organizată şi represiunea jurnaliştilor

E.D.
Internaţional / 8 octombrie 2014

Ţările din Balcani care aspiră să adere la Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult în ce priveşte lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei, se afirmă într-un raport publicat miercuri de Comisia Europeană, care face apel, de asemenea, la Serbia să respecte libertatea presei, relatează agenţia Reuters.

Muntenegru, Serbia, Macedonia, Albania, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo vor toate să adere la UE, iar blocul comunitar şi-a accelerat ritmul pentru a ajuta integrarea Balcanilor.

În raportul său anual privind progresele ţărilor care doresc să devină membre ale Uniunii Europene, Comisia a semnalat faptul că nici o ţară nu este gata, se pare, să devină membră a UE în curând. Potrivit raportului Comisiei, atât în cazul Macedoniei, cât şi în cel al Bosniei, procesul de integrare bate pasul pe loc.

De asemenea, nu s-a înregistrat nici o soluţie în legătură cu blocarea de către Atena a lansării de negocieri de aderare cu Skopje, deoarece fosta republică iugoslavă poartă denumirea ''Macedonia'', căreia Grecia i se opune, susţinând că ea coincide cu numele provinciei sale din nord.

Comisia a criticat, de asemenea, ''lipsa de voinţă politică colectivă'' în Bosnia-Herţegovina, din cauza neînregistrării de progrese în fosta republică iugoslavă, estimând că nu există o coordonare eficientă pentru a pregăti ţara să devină membră a UE.

Corupţia rămâne o problemă în Albania, Serbia şi Kosovo. Muntenegru a înregistrat progrese pe acest front, dar nu face destul pentru a investiga cazurile de violenţă împotriva jurnaliştilor şi nu finalizează dosarele de corupţie.

Referitor la Serbia, Comisia Europeană şi-a exprimat, de asemenea, preocuparea în ce priveşte represiunea împotriva jurnaliştilor şi a organizaţiilor de media. ''Există preocupări în legătură cu deteriorarea condiţiilor pentru deplina exercitare a libertăţii de expresie'', se afirmă în raport.

Aderarea la UE înseamnă intrarea în cea mai mare organizaţie comercială a lumii, în care există libera circulaţie a forţei de muncă, finanţare pentru regiunile mai sărace, şi care oferă mai multă prosperitate pentru cetăţeni. Dar, după cea mai gravă criză financiară din ultima generaţie şi în condiţiile în care există peste 18 milioane de şomeri în zona euro, europenii nu prea mai sunt dornici să accepte nou-sosiţi, comentează Reuters.

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că nici o altă ţară nu va adera la UE în următorii cinci ani, deşi negocierile vor continua.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3542
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8582
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.9651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb