Abonament gratuit
EDUCAŢIA 2020

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 18 - 25 NOIEMBRIEImpulsionat de SIF--uri, indicele BET-FI urcă cu aproape 10%

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Impulsionat de SIF--uri, indicele BET-FI urcă cu aproape 10%

Cu un avans de 9,86%, intervalul 18 - 25 noiembrie, indicele BET-FI, compus din cele cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), bifează cea mai bună evoluţie dintre toate coşurile de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) avute în vedere, în perioada menţionată.

Avansul indicelui a fost susţinut de parcursul societăţilor de investiţii financiare, care au cunoscut creşteri pe linie, SIF-urile fiind cele mai rentabile acţiuni de la BVB în intervalul de raportare, în timp ce randamentul FP a fost de numai 0,44%, în raport cu moneda euro, în perioada 18 - 25 noiembrie.

Este o evoluţie ce apare în condiţiile în care piaţa se aşteaptă ca Legea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA), ce prevede eliminarea pragului de deţinere de 5% la SIF-uri, să intre în plenul Camerei Deputaţilor, spre aprobare, urmând ca apoi să fie trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

În plus, în forma actuală, măsurile prevăzute în legea FIA ar urma să fie puse în aplicare după şase luni de la intrarea sa în vigoare, faţă de optsprezece luni, cât era prevăzut anterior.

Potrivit analiştilor, existenţa pragului de deţinere la SIF-uri nu mai reprezintă în acest moment decât o frână atât în ceea ce priveşte evoluţia acţiunilor acestor societăţi, cât şi în calea dezvoltării pieţei noastre în ansamblu.

Dragoş Cabat, analist CFA, ne-a precizat în luna septembrie a acestui an, că limitarea deţinerii la 5% din capitalul unei societăţi reprezintă principala cauză pentru care SIF-urile se tranzacţionează la un discount mare şi au o lichiditate redusă.

Prin înlăturarea pragului se creează premisele ca instituţionali importanţi să acumuleze pachete semnificative din capitalul societăţilor de investiţii financiare şi să îşi sporească puterea de decizie privind modul în care sunt conduse SIF-urile.

În aceste condiţii, pentru intervalul 18 - 25 noiembrie, acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1) au avut un randament de 9,86%, SIF Oltenia (SIF5) de 8,83%, în timp ce pentru SIF Muntenia (SIF4) rentabilitatea a fost de 8,18%, la SIF Transilvania (SIF3) de 7,8%, iar în cazul SIF Moldova (SIF2) câştigul s-a situat la 5,61%, procentele fiind calculate în raport cu moneda, pe baza preţurilor medii de tranzacţionare.

Cele cinci SIF-uri au o pondere cumulată în indicele BET-FI de circa 72%.

Indicele BET, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate şaisprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, a urcat cu 0,5%, în intervalul 18 - 25 noiembrie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a căror cotaţie a urcat cu 1,67%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată.

Ponderea grupului bancar în principalul coş de acţiuni al pieţei noastre este de 10,36%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 15 - 22 noiembrie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, care au crescut cu 5,52%, în intervalul menţionat.

Pe locul al doilea în topul fondurilor de investiţii se află FDI Piscator Equity Plus, cu o apreciere de 2,34%, în timp ce titlurile FDI Star Next, care au urcat cu 2,21%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,45%, în intervalul 18 - 25 noiembrie, în timp ce cursul monedei naţionale în raport cu euro a urcat cu 0,01%.

Depozitele bancare în lei ar fi adus o pierdere de 0,04%, în timp ce depozitele în euro ar fi livrat un câştig de numai 0,01%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 12,4%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 14:40, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 7.180 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 129,69 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

07 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8375
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0949
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4794
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3607
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.0003

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie