Cererea de angajaţi non-UE atinge niveluri record în ţara noastră

A.B.
Miscellanea / 15 mai

Cererea de angajaţi non-UE atinge niveluri record în ţara noastră

Deficitul de forţă de muncă din România continuă să crească în 2025, iar cererea pentru angajaţi extracomunitari atinge cote record, potrivit datelor transmise de International Work Finder ăntr-un comunicat emis redacţiei. Compania primeşte lunar solicitări pentru circa 1.000 de muncitori, în special pentru domenii precum producţia, construcţiile, comerţul şi HoReCa.

Deşi România are în prezent peste 140.000 de angajaţi non-UE, iar contingentul pentru 2025 este de 100.000 de persoane, necesarul real estimat de International Work Finder depăşeşte 250.000. "Sectoarele de retail, logistică, e-commerce şi construcţii solicită volume mari de personal, în timp ce turismul şi industria prelucrătoare menţin o cerere constantă", spune Melania Pop, Managing Partner al companiei.

Datele colectate de companie de la Inspectoratul General pentru Imigrări arată că principalele domenii în care lucrează angajaţi non-UE sunt industria prelucrătoare (29.141 persoane), construcţiile (28.538), comerţul (20.008), HoReCa (18.844) şi serviciile administrative şi de suport (12.189). Majoritatea muncitorilor provin din Nepal, Sri Lanka, Turcia şi India, iar peste 60% dintre avizele de muncă sunt pentru ocupaţii necalificate, precum manipulare marfă, curăţenie sau muncă sezonieră.

În acest context, compania atrage atenţia asupra importanţei adaptării profilului angajatului la condiţiile de lucru din România. "Nu poţi recruta oameni din zone tropicale pentru joburi în depozite frigorifice. Analizăm atent aceste aspecte şi recrutăm doar personal cu experienţă internaţională", precizează Melania Pop. Potrivit acesteia, rata de retenţie depăşeşte 95%, graţie unei reţele de 60 de coordonatori care facilitează integrarea angajaţilor.

Totodată, angajaţii non-UE acoperă locurile de muncă pe care românii le evită, ceea ce determină o reorganizare pozitivă a forţei de muncă locale. Românii aleg tot mai des să se specializeze şi să ocupe poziţii de coordonare sau management, susţine compania.

Pentru a acoperi cererea şi în rândul personalului român, International Work Finder a lansat o divizie dedicată recrutării locale. Compania a încheiat anul 2024 cu o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro, în creştere cu peste 60% faţă de anul precedent, cea mai mare contribuţie venind din zona de outsourcing şi leasing de personal.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1032
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5554
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0511
Gram de aur (XAU)Gram de aur463.9693

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb