China şi Statele Unite au trimis în weekendul acesta oficiali de rang înalt la Geneva, într-o încercare de a detensiona conflictul comercial declanşat de fostul preşedinte american Donald Trump, relatează AFP. Reuniunea are loc într-un context în care tensiunile comerciale au afectat grav cele două mari economii ale lumii.
Întâlnirile, programate pentru sâmbătă şi duminică în oraşul elveţian, îi reunesc pe secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, pe reprezentantul pentru comerţ Jamieson Greer şi pe vicepremierul chinez He Lifeng. Potrivit AFP, locaţia exactă a negocierilor este păstrată secretă.
Vineri, Donald Trump a sugerat o reducere simbolică a tarifelor punitive impuse Chinei, de la 145% la 80%, fără ca acest gest să uşureze semnificativ povara pentru exportatorii chinezi. "Preşedintele vrea să calmeze situaţia", a declarat secretarul pentru Comerţ, Howard Lutnick, într-un interviu pentru Fox News.
Trump a transformat tarifele într-un instrument politic major de la revenirea sa la Casa Albă în ianuarie, ceea ce a determinat Beijingul să riposteze cu măsuri similare. China a aplicat tarife de 125% asupra produselor americane, ceea ce a dus la un blocaj comercial aproape total şi la turbulenţe pe pieţele internaţionale.
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, a salutat discuţiile ca fiind "un pas pozitiv şi constructiv către dezescaladare". La rândul său, ministrul Economiei din Elveţia, Guy Parmelin, a apreciat simplul fapt că cele două părţi au acceptat să dialogheze drept "un succes".
Vicepremierul chinez He Lifeng pare să aibă un atu important: vineri, China a raportat o creştere de 8,1% a exporturilor în aprilie, de patru ori peste aşteptările analiştilor, deşi exporturile către SUA au scăzut cu aproape 18%.
Oficialii chinezi susţin că iniţiativa discuţiilor de la Geneva a venit din partea americană. Totuşi, purtătoarea de cuvânt a lui Donald Trump, Karoline Leavitt, a precizat că preşedintele nu va reduce unilateral tarifele, aşteptând concesii şi din partea Chinei.
Howard Lutnick a declarat la CNBC că "obiectivul preşedintelui este o lume a dezescaladării, în care să putem reîncepe comerţul şi să lucrăm împreună la un acord excelent", scrie AFP.
Potrivit expertei Bonnie Glaser, de la German Marshall Fund, un posibil rezultat al discuţiilor ar putea fi suspendarea temporară a majorităţii tarifelor impuse în acest an, pe durata negocierilor. Totuşi, alţi analişti, precum Lizzi Lee (Asia Society Policy Institute) şi Bill Reinsch (Center for Strategic and International Studies), avertizează că problemele fundamentale rămân nerezolvate, iar progresele reale sunt limitate.
Profesorul Xu Bin, de la China Europe International Business School, se arată sceptic: "Chiar dacă vor scădea, tarifele vor rămâne prea mari pentru un comerţ normal".
Opinia Cititorului