Comisia Europeană a propus mobilizarea a până la 100 de miliarde de euro pentru Ucraina în viitorul cadru financiar multianual (CFM) al UE pentru perioada 2028-2034, a declarat comisarul european pentru buget, Piotr Serafin.
'Rezervăm până la 100 de miliarde de euro în afara plafoanelor CFM pentru Ucraina, partenerul nostru cel mai strategic', a declarat Serafin în faţa Parlamentului European la Bruxelles. 'Acesta este un angajament pe termen lung pentru redresarea şi reconstrucţia Ucrainei', a motivat comisarul european.
Aceste fonduri vor servi de asemenea la sprijinirea Ucrainei 'pe drumul său către aderarea la Uniunea Europeană', a adăugat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Cele 100 de miliarde de euro vor fi destinate refinanţării 'Mecanismului pentru Ucraina' (denumit şi Facilitatea pentru Ucraina), un fond stabilit la sfârşitul anului 2023 de statele UE pentru a oferi asistenţă financiară Ucrainei în războiul cu Rusia şi care este prevăzut cu o finanţare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-2027.
Uniunea Europeană este principalul finanţator al Ucrainei, cu aproape 165 de miliarde de euro ajutoare deja vărsate Kievului în perioada scursă din februarie 2022, când a început războiul declanşat de invazia rusă.
Ucraina este oficial candidată la aderarea la UE, o aderare pe care multe state membre ar dori-o realizată până în 2030, dar Ungaria condusă de Viktor Orban se opune.
'Ucraina ar beneficia de un ajutor financiar masiv, în timp ce fermierii europeni ar avea de pierdut', a remarcat Orban după ce a văzut propunerea Comisiei Europene privind viitorul buget comunitar pe şapte ani.
La rândul său, şeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a descris această propunere a Comisiei drept 'inacceptabilă', argumentând că statelor membre ale UE le vor fi tăiate fonduri destinate politicilor agricole şi de coeziune pentru 'a le deturna către Ucraina'.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2025, 19:43)
Comisia Europeană,mare fan Ucraina si a inarmarii masive,
dar in Europa,in afara Ungariei, nici o tara nu a avut curajul,
sa intrebe propria populatie prin referendum national,
daca este de acord cu aceasta politica.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2025, 00:26)
Ungaria ,într-adevăr, a avut curajul sa duca o politica pro-rusia pe față blocand sanctiuni peste sanctiuni...Acum s-a alaturat acestui pariu si Slovacia deci sansele ca europenii sa aibă cat de curând o armată care sa le asigure securitatea in fata amenintarilor rusesti si abandonului american sunt nule.Ungurii probabil de-abia asteapta sa ajungă bocancul rusesc la ei in țara!Au uitat de anul 1956!
2. Jaf
(mesaj trimis de Jaf în data de 16.07.2025, 19:54)
Mare jaf European!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2025, 00:19)
Stai linistit ca daca vin rusii o sa vezi ce inseamna jaf cu adevarat nu mofturi !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2025, 00:04)
Comisia Europeană este ucrainizata .. UE nu mai este ce s a vrut . A devenit o dictatura birocratică in frunte cu babataia Layen .. UE a devenit Dușmanul țărilor naționale și a poporului european …
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2025, 00:17)
Cine zice asta decât cineva prorus?E amuzant sa te gândești ca sunt unii care cred ca rusii sunt prietenii si europenii dusmanii!