Comisia Europeană vrea să reducă dependenţa de Asia pentru medicamente esenţiale şi antibiotice

M.B.
Internaţional / 11 martie

Comisia Europeană vrea să reducă dependenţa de Asia pentru medicamente esenţiale şi antibiotice

Comisia Europeană a propus marţi un nou regulament pentru asigurarea disponibilităţii medicamentelor esenţiale în Uniunea Europeană, prin măsuri care vizează diversificarea lanţului de aprovizionare şi stimularea producţiei farmaceutice interne, informează Reuters.

Iniţiativa vizează consolidarea sectorului farmaceutic european, considerat un pilon esenţial al economiei UE, şi îmbunătăţirea accesului la medicamente de interes comun, care nu sunt disponibile în toate statele membre. Scopul este ca pacienţii să aibă acces rapid şi constant la tratamentele necesare.

În ultimii ani, Uniunea Europeană s-a confruntat cu penurii grave de medicamente, agravate de pandemia de COVID-19 şi tensiunile geopolitice. Aceste crize au scos la iveală vulnerabilităţi majore în lanţurile de aprovizionare farmaceutice, provocând riscuri pentru pacienţi şi presiuni suplimentare asupra sistemelor de sănătate.

"Penuria de medicamente şi dependenţa de lanţurile de aprovizionare externe pun în pericol sănătatea europenilor. Prin sprijinirea producţiei locale şi stimulente de piaţă, acest regulament va ajuta la construirea unor lanţuri mai reziliente pentru medicamentele esenţiale în Europa", a declarat Oliver Varhelyi, comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentară, potrivit aceleiaşi surse.

Noul regulament prevede crearea unui fond de sprijin pentru companiile care îşi extind capacităţile de producţie a medicamentelor esenţiale în UE, facilitând astfel accesul la finanţare şi accelerarea proceselor administrative şi de reglementare.

De asemenea, statele membre vor putea colabora în achiziţii comune pentru a asigura distribuţia echitabilă a medicamentelor în întreaga Uniune. În plus, UE va încheia parteneriate internaţionale cu regiuni care împărtăşesc aceleaşi obiective, pentru a diversifica sursele de aprovizionare şi a reduce dependenţa de un număr limitat de furnizori.

În prezent, peste 80% din ingredientele active utilizate în antibioticele europene sunt importate din Asia, în special din China, conform unei scrisori semnate de miniştrii sănătăţii din 11 state membre.

Noua legislaţie va pune capăt practicii de atribuire a contractelor pentru medicamente generice exclusiv pe baza celui mai mic preţ, o strategie care a afectat competitivitatea producătorilor europeni în faţa furnizorilor din Asia.

Comisia Europeană a propus o revizuire amplă a legislaţiei farmaceutice încă din 2023, însă până în prezent aceste măsuri nu au fost transpuse în legislaţie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Excelent.

    Let’s make Europe great again. 

    Pai dependenti s au facut ei singuri, ca nuo rfi fost niste extraterestri...

    dar asta nu mai pomeneste nimeni, ce josnic 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3330
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8378
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.2343

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb