Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

CONFERINŢA BURSA: ANTREPRENORIATUL FĂRĂ GEN / SIEGFRIED MUREŞAN - EUROPARLAMENTAR:"Femeile câştigă cu 16% mai puţin decât bărbaţii, în UE"

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Companii /

Siegfried Mureşan

Siegfried Mureşan

Femeile câştigă în Uniunea Europeană cu 16% mai puţin decât bărbaţii, iar Executivul comunitar şi-a propus un plan privind reducerea acestui decalaj, precum şi pentru a încuraja femeile să îşi asume roluri de conducere în politică şi în afaceri, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, într-un mesaj video transmis Ziarului BURSA în cadrul Conferinţei "Antreprenoriat fără gen".

Europarlamentarul este de părere că echilibrul dintre femei şi bărbaţi în politică, în antreprenoriat sau la orice alt loc de muncă, este o tresătură esenţială a democraţiilor stabile. Pe de altă parte, acesta a mai amintit că întotdeanuna când deciziile sunt luate de femei şi bărbaţi împreună, rezultatul este mai bun decât dacă deciziile sunt luate doar de femei sau doar de bărbaţi.

Mureşan a vorbit de un plan pentru perioada 2017-2019, adoptat de Comisia Europeană, prin care se urmăreşte reducerea diferenţelor de remunerare între bărbaţi şi femei.

"Acest plan îndeamnă statele membre să adopte directiva privind echilibrul muncii între bărbaţi şi femei, precum şi în ceea ce priveşte conducerea celor mai mari companii cotate la bursă şi îndeamnă autorităţile şi partenerii sociali să asigure echilibrul între sexe în luarea deciziilor. Toate acestea, deoarece obiectivul Uniunii Europene este să se ajungă la o rată de ocupare a forţei de muncă de 75% pentru bărbaţi şi femei până în 2020 şi să reducă cât mai mult diferenţele de gen", a continuat el.

Cu toate acestea, statisticile arată că femeile, care reprezintă mai mult de jumătate din populaţia Europei, sunt subreprezentate în poziţii decizionale, atât în afaceri, cât şi în politică.

"Femeile câştigă cu 16% mai puţin decât bărbaţii în UE şi sunt angajate mai greu şi în sectoare unde salariile sunt mai mari. Lucrează în medie cu şase ore mai mult pe săptămână, dar primesc mai puţin şi au şanse mai mici de a promova. În mai multe domenii, femeile sunt adesea judecate şi nu contează atât de mult competenţele", a mai spus Mureşan.

Politica este dominată de bărbaţi, a continuat el. În Guvernul României, spre exemplu, din 27 de miniştri, doar şapte sunt femei. Spre comparaţie, Germania are o femeie-cancelar şi şase din 15 miniştri.

"Vrem mai multe exemple de femei care se implică în comunităţile lor şi care îşi dovedesc competenţele şi valoarea sau care devin antreprenori ori vor să facă o schimbare la locul lor de muncă. Avem nevoie de mai multe femei în poziţii-cheie", a susţinut oficialul european.

România stă totuşi bine în ceea ce priveşte diferenţa dintre salariile bărbaţilor şi ale femeilor, această diferenţă fiind în anul 2016 de 5,2%, faţă de media europeană, care era de 16%.

"Există însă mentalităţi în România legate de rolul tradiţional al femeilor în societate şi, conform cifrelor Eurostat, 69% dintre români sunt complet de acord cu afirmaţia conform căreia cel mai importat rol al femeilor este să aibă grijă de casă şi familie şi doar 29% sunt în complet dezacord cu această afirmaţie", a subliniat Mureşan.

Este nevoie, aşadar, de o schimbare de mentalitate în societatea româneas­că, iar această schimbare trebuie să vină la nivelul fiecăruia, atât bărbaţi, cât şi femei, a adăugat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

25 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1874
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3319
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.0994

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie