CONFERINTA "ENERGIA ÎN PRIZA" - EDITIA A V-A/AVOCATUL GHEORGHE PIPEREA:"RADET va activa pe piaţa acoperişurilor solare, după ce va absorbi ELCEN"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 septembrie 2017

"RADET va activa pe piaţa acoperişurilor solare, după ce va absorbi ELCEN"

RADET va deveni un hub tehnologic în ţara noastră, după ce va fuziona, prin absorbţie, cu ELCEN, a spus avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar al RADET, companie de stat aflată în insolvenţă.

"După ce RADET va prelua de la Primăria Capitalei, prin absorbţie, Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), RADET se va transforma în cel mai important jucător autohton din doemniu". Domnul Piperea a spus, printre altele, că noua entitate care va lua fiinţă după fuziune va avea două provocări, urmărind implementarea acoperişurilor solare şi realizarea de acumulatori pentru înmagazinarea energiei solare şi eoliene. "Entitatea pe care vrem să o construim o să fie vârf de lance, în România, pe aceste două tipuri de tehnologii. Vom insista să aducem aceste două tehnologii în România, suntem în stadiul de pregătire a acestei idei", a menţionat domnia sa, adăund: "În oraşele americane, cum ar fi California, sunt clădiri care au ca acoperişuri panouri solare de culoarea şi modelul ţiglei. Este o provocare".

Conform avocatului Piperea, respectivele tehnologii pot fi achiziţionate prin diverse metode, cum ar fi parteneriatele sau asocierile în participaţii. Domnia sa a precizat că Primăria Capitalei şi Ministerul Energiei ar trebui să se implice în susţinerea unor astfel de proiecte.

Piperea: "RADET va prezenta planul de reorganizare, în câteva săptămâni"

Gheorghe Piperea a anunţat că, în circa 2-3 săptămâni, va prezenta programul de reorganizare a RADET, care va avea trei paşi. În primul rând, va fi transformată din Regie Autonomă în Societate Comercială, apoi se va derula procedura de fuziune efectivă, un pas intermediar fiind trecerea, cu plată, a acţiunilor pe care primăria le deţine la Elcen. Referitor la acest aspect, acum au loc negocieri între cele două entităţi, urmând să fie făcută o evaluare a preţului acestor acţiuni.

Potrivit administratorului judiciar, fuziunea dintre RADET şi ELCEN va conduce la ştergerea creanţei de 3,7 miliarde lei, urmând ca, în timpul procedurii de insolvenţă, RADET să achite doar un miliard de lei.

Gheorghe Piperea a mai spus că, asemeni anului trecut, în maxim o lună, Primăria va semna o convenţie de plată în avans către Romgaz, de 430-440 de milioane de lei, în contul subvenţiei pe care o achită către RADET la energie termică, astfel încât, în iarna 2017-2018 să nu existe sincope de furnizare a agentului termic. Printre altele, avocatul a menţionat că, întrucât RADET funcţionează cu preţuri sub costul de producţie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a hotărât să majoreze subvenţia acordată pentru energia termică, astfel încât preţul plătit către RADET să crească, "într-o formulă care să nu afecteze consumatorul final". Ulterior, în timp de câţiva ani, subvenţia ar urma să ajungă la zero, după realizarea unor lucrări de modernizare şi retehnologizare a companiei.

Tariful pentru agentul termic nu a fost majorat din anul 2011, deşi acest lucru ar fi trebui să se întâmple, a conchis administratorul judiciar al RADET.

Potrivit lui Gheorghe Piperea, RADET a obţinut licenţa de furnizare a energiei termice în cadrul procesului de reorganizare: "Ca urmare a faptului că a intrat în insolvenţă, compania a obţinut licenţa de furnizare, pentru că, dacă ar fi continuat situaţia de dinainte de insolvenţă, nu şi-ar fi luat niciodată această licenţă", a declarat avocatul, precizându-ne că, până acum, RADET a furnizat agent termic în baza unei hotărâri din 1990, în condiţiile în care o lege din 2008 impune obţinerea unei licenţe de furnizare.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. PIPEREA VORBESTE DE "FUZIUNE PRIN ABSOBTIE " iar TUDOSE vorbeste de FUZIUNE PRIN CUMPARARE si asta la un pret imposibil de achitat de primarie .. I s-a soptit lui Tudose ca absorbtia l-ar putea transforma in clientul DNA sau DICOT asa ca "ramane in ceata "

  In mod sigur are ceva la "mansarda"

  Vreau și eu ce a fumat Piperea

  1. Din pacate nu se poate, inteligeta e nativa!

   si prostia...

  Cand eram mic visam sa ma fac practician in insolventa,dar nu exista meseria, asa ca m-am facut energetician.Pacat ca nu mi-am indeplinit visul, acum puteam spune povesti despre incalzirea populatiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro