CONFERINTA "ENERGIA ÎN PRIZA" - EDITIA A V-A/MIHAI DARIE, "NUCLEARELECTRICA":"Sperăm ca strategia energetică să ajute domeniul privat în stimularea investiţiilor"

V.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 septembrie 2017

"Sperăm ca strategia energetică să ajute domeniul privat în stimularea investiţiilor"

Investiţiile în domeniul energetic au nevoie de un cadru favorabil, care ar trebui creat prin noua strategie energetică naţională, este de părere domnul Mihai Darie, directorul financiar al "Nuclearelectrica", care a afirmat: "Sperăm ca strategia energetică naţională revizuită să fie, la finalizarea sa, mai mult decât o analiză diagnostic, să conţină un plan de implementare şi un plan de măsuri de sprijin, de modificări legislative care, practic, să ajute domeniul privat în principal în stimularea şi canalizarea investiţiilor".

Domnia sa a adăugat: "Ne bucură faptul că rolul energiei nucleare este susţinut la nivelul tuturor decidenţilor, în ceea ce priveşte viitorul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, sens în care s-au reluat negocierile cu partenerul chinez. Acesta este un proiect complex, cu o valoare foarte mare, cu multe aspecte care trebuie reglementate, iar durata discuţiilor poate părea îndelungată. Aspectele discutate sunt complexe, valorile investiţiilor sunt mari, implicaţiile sunt mari atât pentru statul român, cât şi pentru Nuclearelectrica".

Reprezentantul companiei a amintit că situaţia capacităţii de producţie a energiei nucleare a fost dezbătută intens, iar la un moment dat, creşterea acesteia a fost văzută ca un exces, însă, în opinia sa, evoluţiile din 2017 au demonstrat că în situaţii limită există şi deficit de capacitate. "Energia nucleară este una din energiile insensibile la vreme şi puţin sensibile la fluctuaţiile preţului combustibilului. Este, aşadar, o formă de energie stabilă", a subliniat domnul Darie.

Directorul financiar al "Nuclearelectrica" a făcut referire şi la tranzacţiile cu energie, considerând că este "puţin de înţeles" apetenţa unor jucători pentru piaţa spot, "care expune la volatilitate". Mihai Darie a spus: "Nu este normal ca piaţa spot să aibă o pondere de 50% din totalul pieţei. Cota acesteia ar trebui să fie de 10-15%".

Din producţia realizată de "Nuclearelectrica" în semestrul întâi din acest an, care a fost cu 6,5% mai mare decât anul trecut, 8% a fost tranzacţionată pe piaţa reglementată, 68% - prin contracte bilaterale şi numai 24% prin PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare), faţă de 31% anul trecut, conform domnului Darie.

"Nu suntem formatori de piaţă la cota pe care o avem pe PZU, nu ne interesează piaţa spot decât în variantă reziduală", a spus directorul financiar al companiei, adăugând că strategia de vânzări a "Nuclearelectrica" urmăreşte în principal achiziţiile prin contracte bilaterale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. I-am replicat si in conferita lui Darie ca prezenta lui in PZU este o excrocherie . Piata Zilei Urmatore este menita sa acopere consumurile neprevazute , adica o crestere de consum datorata invaziei aerului african .. Ori reactorul este STRICT LIMTAT IN VARIATII DE SARCIAN , MOTIV PENTRU CARE PRODUCE CONSTANT .. LA MAXIM . Deci de unde gaseste Darie energie NEPREVAZUTA cu care sa faca din reactor "motocicleta " ?? Vedeti ca ni s-a prezentat o fata a manipularii pietii ...aia de e sub obsrvatie .. zicea Petcu .. neintelegand nici el cam depre ce e vorba ..

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro