Revista BURSA Construcţiilor

CONFERINŢA "FINANŢARE PRIN PIAŢA DE CAPITAL", EDIŢIA A III-A / ADRIAN LUPŞAN, CERTINVEST:Platformele de tranzacţionare pentru IMM-uri, soluţia pentru finanţare

G.M.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Platformele de tranzacţionare pentru IMM-uri, soluţia pentru finanţare

"Cazul Adeplast, un eşec al pieţei româneşti" 

Adrian Lupşan, director de dezvoltare la Certinvest, a subliniat nevoia unei pieţe de obligaţiuni private, urmată de crearea unor platforme de tranzacţionare a acestor obligaţiuni, după exemplele de succes ale altor pieţe, precum Germania, Italia şi Spania.

În ultimii patru ani, Germania a dezvoltat mai multe platforme de tranzacţionare regionale a obligaţiunilor emise de IMM-uri. Potrivit lui Lupşan, anul acesta, peste 60 de IMM-uri nemţeşti au emis obligaţiuni în valoare de circa 2,7 miliarde euro.

În Italia, anul trecut a fost lansată o platformă definită să tranzacţioneze miniobligaţiuni, după primele trei luni ale acestui an fiind listate peste 30 de emisiuni de astfel de instrumente în valoare totală de circa 2,2 miliarde euro.

În Spania, până în iulie, patru IMM-uri au emis obligaţiuni în valoare cumulată de 215 milioane euro. Adrian Lupşan spune că, după statisticile celei mai mari companii de rating spaniolă, 22% din finanţarea IMM-urilor este realizată prin emisiuni de obligaţiuni private şi 78% finanţate prin bănci.

Directorul de dezvoltare de la Certinvest este de părere că, printr-o piaţă de obligaţiuni private, şi instituţiile mici şi mijlocii din România ar putea să obţină finanţarea de care au nevoie.

Domnia sa consideră că, deşi piaţa noastră de capital a crescut considerabil în ultimii ani, este nevoie ca accentul să se pună asupra găsirii de soluţii pentru sprijinirea IMM-urilor.

Adrian Lupşan a mai spus: "Anul trecut am avut parte de poveşti frumoase, dar şi mai puţin frumoase în piaţa noastră de capital". Directorul de dezvoltare de la Certinvest aminteşte de cazul Adeplast, pe care îl cataloghează ca un eşec al pieţei româneşti, care a condus la scăderea încrederii investitorilor în piaţa noastră de capital.

Adrian Lupşan a concluzionat spunând că piaţa românească de capital poate sa finanţeze întreprinderile mici si mijlocii fiindcă are resursele necesare.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. nu e o idee rea mai ales cu bodanzile actuale la depozite ..dar trebuie sa mai fie si demonstrat buna intentie a imm in care investesti ..altfel, deci transparenta, aga, agoa tinute corect ,informarea promta ,s.a.m.d. ceea ce nu se prea intampla nici macar la fp ori pe la sifuri..deci pana atunci trebuie slefluita moneda aia denumita "incredere".

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS