CONFERINŢA NAŢIONALĂ DE CYBERSECURITY / SILVIA VLĂSCEANU, DIRECTOR EXECUTIV ACUE:"Investiţiile în cybersecurity trebuie să fie o prioritate pentru sectorul energetic"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Apărare /

"Investiţiile în cybersecurity trebuie să fie o prioritate pentru sectorul energetic"

Problema protecţiei datelor şi a securităţii cibernetice a fost abordată până acum mai mult din perspectiva persoanelor fizice şi a dreptului la intimitate, apreciază Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al ACUE (Asociaţia companiilor de utilităţi). Odată cu intensificarea atacurilor cibernetice, problema stârneşte dezbateri intense şi la nivelul companiilor.

Domnia sa a subliniat: "Furnizarea de energie şi gaze a devenit un serviciu universal şi absolut necesar în viaţa noastră. Şi companiile energetice sunt expuse atacurilor cibernetice, dar aici vorbim de infrastructura critică a unei ţări. Până acum România nu s-a confruntat cu blackout-uri. Dar acum a crescut riscul atacurilor cibernetice care pot aduce un astfel de eveniment nedorit, iar sectorul energetic trebuie să fie pregătit".

Oficialul ACUE a declarat că sectorul nostru energetic a rămas în urmă cu investiţiile în capacităţi de producţie şi reţele noi sau în modernizarea unităţilor şi echipamentelor actuale. Sectorul nu a făcut însă aproape deloc investiţii în securitatea cibernetică, riscurile de atac fiind foarte mari.

Din această perspectivă, Silvia Vlăsceanu a pledat pentru armonizarea legislaţiei şi colaborarea între instituţii, astfel încât să fie diminuat riscul de atac al companiilor energetice. Domnia sa a explicat că o parte importantă a investiţiilor făcute de firmele din sectorul energetic trebuie recunoscute prin tarif şi trebuie luat în calcul şi gradul de suportabilitate a consumatorilor când vine vorba de creşteri de preţuri: "De multe ori nu găsim înţelegere şi o uşă deschisă la ANRE - autoritatea de reglementare în domeniu - atunci când vine vorba despre necesarul de investiţii din domeniu. Dar nu este neapărat vina ANRE, pentru că nu avem un cadru legal interdisciplinar".

Conform directorului ACUE, necesarul de investiţii pentru cybersecurity în energie este unul mare, iar problema trebuie abordată şi de către reglementator.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
daccaworking.ro
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS