CONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII"Denisa Moldovan, FEL România: "Piaţa energiei regenerabile este extrem de dinamică"

V.R.
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 25 mai

Denisa Moldovan, FEL România: "Piaţa energiei regenerabile este extrem de dinamică"

"Legislaţia încurajează investiţiile în zona energiei verzi"

În zona energiei verzi, regenerabile, se observă în prezent, din perspectivă legislativă, o constantă prin faptul că sunt încurajate, stimulate investiţiile, spune Denisa Moldovan, avocat în cadrul Future Energy Leaders (FEL) România.

Denisa Moldovan explică: "Sunt adoptate în mod constant măsuri menite să fluidizeze procesele pentru dezvoltarea de proiecte. În acest sens, numai în ultimul an au fost adoptate foarte multe modificări, spre exemplu în zona legislaţiei construcţiilor sau a urbanismului, prin care s-a renunţat la anumite formalităţi sau condiţii privind proiectele de producere a energiei regenerabile, în vederea stimulării investitorilor să se orienteze spre acest sector".

Denisa Moldovan aminteşte că, din iulie 2022, în baza Legii nr. 254/2022, în anumite condiţii, se pot construi proiecte de energie regenerabilă inclusiv în extravilan, pe terenuri agricole ce au o clasă de calitate III-IV-V, adică nu sunt cele mai favorabile pentru agricultură. Totodată, prin Legea nr. 21/2023, autorizaţiile de construire pentru proiectele de energie pot fi emise şi fără elaborarea unei documentaţii de urbanism. Reprezentanta FEL România adaugă: "Din perspectiva regulamentului tehnic de racordare, au fost modificate anumite termene. Spre exemplu, până în februarie 2023, odată ce era emis un aviz tehnic de racordare (ATR) pentru un proiect mai mare de un Megawatt şi care are nevoie de lucrări de întărire a reţelei pentru instalare, era necesară o garanţie financiară ce trebuia depusă în termen de trei luni de la emitere. Dacă aceasta nu se depunea, avizul îşi pierdea valabilitatea, iar procesul trebuia reluat. Termenul a fost extins la 12 luni, ceea ce dă un orizont de timp mai favorabil investitorului".

Denisa Moldovan subliniază că, în acest moment, toată piaţa energiei regenerabile este extrem de dinamică, existând noi proiecte de acte normative care aşteaptă promulgarea şi care vor încuraja investiţiile din domeniu.

Pe de altă parte, domnia sa aminteşte că există şi norme care adaugă proceduri pentru realizarea investiţiilor în domeniu: "Din aprilie 2022 este în vigoare OUG nr. 46, care impune investiţiilor străine directe din afara UE procedura de examinare şi avizare în prealabil, pe două criterii principale - al domeniului şi al valorii investiţiei. Mai există un proiect legislativ aprobat în ambele camere ale Parlamentului, care aşteaptă promulgarea şi care va extinde obligativitatea de a examina şi aviza în prealabil aceste investiţii, inclusiv pentru cei din UE, atunci când investiţiile lor sunt notificabile la Consiliul Concurenţei".

În concluzie, Denisa Moldovan susţine că există interes din partea investitorilor străini şi curaj în modul în care aceştia abordează investiţiile în România, ceea ce creşte şansele ca ţara noastră să-şi atingă obiectivul de energie regenerabilă de 30,7% până în 2030.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe carca romanului care plateste milioane de euro la niste privati in loc sa aiba propriile centrale. O hotie ce nu s-a mai vazut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb