CONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" Dezvoltarea sustenabilă, între promisiunile decidenţilor politici şi realitatea mediului de afaceri

George Marinescu
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 25 mai 2023

Dezvoltarea sustenabilă, între promisiunile decidenţilor politici şi realitatea mediului de afaceri

Dezvoltarea sustenabilă a ţării noastre este un concept bine conturat în strategiile întocmite de Guvern de-a lungul ultimilor ani, dar care eşuează în faţa realităţii practice cu care se confruntă mediul de afaceri, este ideea care a reieşit în urma celei de-a IX-ediţii a conferinţei "România - Strategia Dezvoltării" organizată de Grupul de presă BURSA.

În deschiderea evenimentului, Florin Spătaru, ministrul Economiei, a declarat că au fost întocmite două strategii - de competitivitate şi de economie circulară - şi că o prioritate pentru sustenabilitatea economiei naţionale o reprezintă susţinerea industriilor strategice.

"La nivelul Ministerului Economiei am decis susţinerea unor industrii strategice: metalurgie, producţia de aluminiu, producţia de echipamente energetice. Vorbim despre independenţa energetică, crearea de parcuri eoliene şi parcuri fotovoltaice, dar cu produse ce nu sunt fabricate în Europa şi nici în România, şi de aceea dorim ca aceste produse sau o parte din ele să fie realizate la noi în ţară", a spus ministrul Florin Spătaru.

La rândul său, Carmen Moraru, secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a afirmat că priorităţile perioadei următoare sunt "sprijinirea mediului de afaceri şi populaţiei defavorizate, precum şi întărirea rezilienţei companiilor din ţara noastră".

Cristian Nacu, Senior Country Officer pentru Româna în cadrul International Finance Corporation (instituţie membru al Grupului Băncii Mondiale) a menţionat că sectorul privat ar trebui să fie invitat să participe mai mult la realizarea în parteneriat public-privat a unor proiecte de investiţii.

"Sper ca, în cel mai scurt timp, legislaţia să capete o formă care să fie în conformitate cu practicile internaţionale, în aşa fel încât să încurajeze acest tip de proiecte care din păcate, în ultimii ani, nu au fost foarte des folosite în România", a spus Cristian Nacu.

Autorităţile locale au început să facă paşi uriaşi în marile proiecte de infrastructură, inclusiv în investiţiile din economia circulară, din industria de apărare, din sectorul de electromobilitate, în realizarea hub-urilor de inovare - lucruri incluse în Strategia de Dezvoltare a României -, a susţinut Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart-City.

În ceea ce priveşte investiţiile din industria de apărare, acestea trebuie să servească programelor de înzestrare a Armatei Române, a arătat Aurel Cazacu, membru al Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).

"Realitatea din teren este următoarea: vorbe multe, realizări puţine. Realitatea este că vrem să vindem armament şi gloanţe ca să nu fim chiar cu pieptul gol, să avem măcar cartuşe, dar nu avem să vindem alimente armatelor. Realitatea este că avem profesori care predau pe 2400 de lei lunar (...), nu avem depozite pentru fructe şi legume, avem o lipsă de încredere între noi, o lipsă de încredere în autorităţi, în promisiunile acestora, care nu se realizează", a declarat Ovidiu Gheorghe, membru al board-ului Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Irina Siminenco, Corporate Affairs Manager, Nestle România, a spus că în momentul în care va exista o strategie pe termen lung şi anumite facilităţi pentru companii, abia atunci "vom reuşi să avansăm ca economie, ca şi comunitate", subliniind că măcar în domeniul materiilor prime din industria agro-alimentară majoritatea acestora "pot fi dezvoltate în mod sustenabil pe plan local".

Dar pentru realizarea investiţiilor, inclusiv în energie regenerabilă şi decarbonare, este nevoie de o legislaţie prin care să fie stimulaţi investitorii şi se pare că, în ultima vreme, decidenţii politici au adoptat "în mod constant măsuri menite să fluidizeze procesele" pentru dezvoltarea noilor proiecte, inclusiv în zona construcţiei şi a urbanismului, a menţionat Denisa Moldovan, avocat în cadrul Future Energy Leaders (FEL) România.

Vlad Mihălăchioiu, fondatorul Romanian Business Club, a spus că este nevoie de implicarea tinerilor în afaceri.

"Companiile au o mare problemă cu forţa de muncă, nu găsesc oameni şi nu cred că şcolile de meserii sau diferitele academii educaţionale ori nişte fabrici de diplome vor soluţiona această problemă. Cred în faptul că studenţii români sunt cei care au nevoie în primul rând de locuri de muncă bine plătite şi sunt cei care vor să evolueze, să muncească un pic mai mult şi să lucreze într-un start-up antreprenorial, care este locul în care îşi pot dubla în primele 3-6 luni veniturile", a arătat Vlad Mihălăchioiu.

Prin prisma celor de mai sus, moderatorul dezbaterii, Adrian Vascu, Senior Partner al companiei Veridio, a spus: "Vorbim despre strategii în fiecare an, dar foarte puţine dintre ele au fost implementate şi am atins prea puţine ţinte, pentru că nu ştim cum stăm, unde ne aflăm şi care este direcţia în care poate să meargă ţara noastră. Digitalizarea şi debirocratizarea ar trebui să fie esenţiale în dezvoltarea sustenabilă a României, ţară care în acest moment seamănă cu pistele de biciclete neterminate, pe care pedalăm fără lanţ. La un moment dat, va trebui să începem şi noi ceva. Fiecare dintre speakeri a vorbit despre cum pedalează el. Şi este corect, doar că nu avansează. E ca şi cum toţi cei de aici ar pedala pe o bicicletă medicinală şi constată că nu se schimbă decorul. Păi nu prea are cum să se schimbe. Dacă îi pui lanţ bicicletei, s-ar putea să vezi şi alţi copaci sau că după curba viitoare se întâmplă ceva. E clar că o astfel de strategie nu se face de azi pe mâine şi că nu ar trebui să aşteptăm doar lucruri care se finalizează cât noi trăim, că nu se poate acest lucru. Atunci, hai să punem fiecare ce începem să construim, iar acest lucru să aibă finalitate".

Singurul lucru cert este că, până în acest moment, pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă au fost semnate 9200 contracte de finanţare pentru investiţii totale de 26 miliarde euro, care, odată finalizate în 31 august 2026, ar trebuii să contribuie la dezvoltarea ţării noastre.

Despre toate aceste aspecte şi despre nemulţumirile antreprenorilor, vă invităm să citiţi în articolele dedicate în ediţia de astăzi a ziarului nostru conferinţei pe care Grupul de presă BURSA a organizat-o ieri cu privire la strategia de dezvoltare a României.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Salut Organizatorii Evenimentului,

    În cazul cand primsc e-mailuri de la solicitanți, atașez niște fișiere pentru analiză sumară. Detalierea este posibilă să fie realizată printr-un Videoclip simulator cu scopul ca privitorii să înțelegă în 3 minute: Cum pot fi prevenite inundațiile, seceta și mărirea puterii hidroelectrice turbionand debitul în exces al paraielor/afluențioor mici/aeralelor cu îmbunătățirea creșterii peștilor. Investiția brută am estimat-o de 1 trilion euro la nivel global conform țintelor 2030/2050. 

    Repetarea deliberată a unuia și al aceluiași mesaj poate fi considerată drep propagandă.  

    Da, dar chestiune este pe cale legală dacă se compară cu soluîia cu care s-a răspuns. 

    Toate cele bune  

    Tudor 0771506244

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb