CONSILIUL CONCURENŢEI: "Anul 2021 în cifre"

G.D.
Piaţa de Capital / 14 iunie 2022

"Anul 2021 în cifre"

AMENZI

Consiliul Concurenţei a aplicat, anul trecut, amenzi în valoare totală de 407 milioane lei (82,73 milioane euro), valoare care situează anul 2021 pe locul 3 în clasamentul amenzilor totale aplicate de autoritate, conform unui comunicat remis redacţiei.

Cele mai importante amenzi:

353.393.694 lei (aprox. 71 milioane euro): 5 cinci companii farmaceutice (Baxalta Gmbh, Elveţia, CSL Behring Gmbh, Germania, Biotest AG, Germania, Kedrion Spa, Italia, Octapharma AG, Elveţia) furnizoare de imunoglobuline şi alte medicamente derivate din plasma umană, precum şi asociaţia reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice - PPTA (Belgia) pentru limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline;

30 milioane lei (aproximativ 6,1 milioane euro): Delgaz Grid SA pentru abuz de poziție dominantă pe piaţa serviciilor conexe distribuţiei de gaze naturale;

Compania a recunoscut integral faptele anticoncurenţiale.

13.471.039 lei (aprox. 2,78 milioane euro): cinci companii din domeniul producţiei şi/sau comercializării ouălor de consum din România (Toneli Holding SA, Avicola Lumina SA, Avicola Bucureşti SA, Albatros Gold SRL, Super Eggs SRL), precum şi asociaţia administrată de acestea pentru coordonarea politicilor comerciale referitoare la livrările de produse pe piaţă, cu scopul de a creşte artificial preţurile produselor sau cel puţin de stopare a scăderii preţurilor.

Avicola Bucureşti SA a recunoscut participarea la practica anticoncurenţială şi a beneficiat, astfel, de reducerea amenzii.

6,9 milioane lei (aprox. 1,4 milioane euro): şase companii (Dnata Catering SRL, Food and Beverages Management SRL, Trotter Management SRL, City Cafe Express SRL, RBK Property Management SRL, Primero Business Consulting SRL - în prezent, Land of Util Tehnology SRL) care oferă servicii de alimentaţie publică (food & beverage) în incinta Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti pentru fixarea preţurilor;

Toate cele 6 companii implicate au recunoscut fapta anticoncurenţială, subliniază sursa citată.

2.521.087 lei (aprox. 521.000 euro): şase companii (Upipsa SRL, Axa Company SRL, Uzina Rominex SRL, Uzitmet Industry SRL, Prelmet SA, Grupul Reparaţii Industriale şi Montaj Excavatoare X SRL) pentru trucarea unor licitaţii organizate de Societatea Complexul Energetic Oltenia SA şi Centrala Electrică de Termoficare Govora SA pentru achiziţia de role şi ghirlande de role de mină.

INVESTIGAŢII FINALIZATE

Autoritatea de concurenţă a finalizat 11 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei. 55% dintre acestea fiind cazuri de înţelegeri de tip cartel.

INVESTIGAŢII DECLANŞATE

În 2021 au fost declanşate 16 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, în domenii precum energie, medicamente, servicii de reparare a autovehiculelor, furnizare de carte, produse electronice şi IT&C, licitaţii etc.

Din totalul investigaţiilor declanşate, 38% vizează un posibil abuz de poziţie dominantă.

INVESTIGAŢII ÎN DERULARE

La sfârşitul anului 2021, Consiliul Concurenţei avea în derulare 37 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei, din care peste jumătate vizează înţelegeri de tip cartel.

ANCHETE SECTORIALE/STUDII/ANALIZE

18 anchete sectoriale/studii/analize, dintre care 11 au fost declanşate în 2021 erau în derulare erau în derulare la sfârşitul anului trecut.

Anul trecut au fost finalizate 5 anchete sectoriale/studii/analize (deşeuri medicale, servicii de înregistrare/înscriere a avizelor de ipotecă/alte garanţii reale mobiliare, impactul tehnologiilor Big Data asupra concurenţei, servicii medicale şi expertiză contabilă).

INSPECŢII INOPINATE

S-au desfăşurat 19 inspecţii inopinate la 102 de sedii şi puncte de lucru.

CONCENTRĂRI ECONOMICE

Au fost autorizate 81 de concentrări economice, cele mai multe din ultimii 15 ani. Din cele 81 de concentrări economice, una a fost autorizată cu condiţii: preluarea Foodpanda de către Glovoappro, subliniază sursa citată.

RELAŢIA CU INSTANŢELE DE JUDECATĂ

Consiliul Concurenţei a avut calitatea procesuală în 240 dosare privind concurenţa;

90% - procentul hotărârilor Curţii de Apel Bucureşti, favorabile autorităţii de concurenţă;

92% - procentul hotărârilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie favorabile Consiliului Concurenţei;

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut 93% din valoarea totală a amenzilor contestate.

PLATFORMA AVERTIZORILOR DE CONCURENŢĂ

S-a înregistrat o creştere considerabilă a numărului de sesizări primite prin intermediul platformei avertizorilor de concurenţă, respectiv 160, faţă de 124 mesaje primite în 2020;

Aspectele semnalate au vizat domenii, precum: piata serviciilor de telecomunicaţii, piaţa financiară, piaţa serviciilor de publicitate, comerţul online, piaţa serviciilor medicale, serviciile de asigurare auto, comercializarea de piese auto, combustibili, piaţa energiei electrice şi a gazelor naturale în contextul liberalizării pieţei, serviciile de salubrizare şi altele.

În urma informaţiilor furnizate de către avertizori, Consiliul Concurenţei au fost declanşate:

oInvestigaţia privind posibile înţelegeri şi/sau practici concertate de fixare a preţurilor de vânzare în cadrul politicii comerciale implementate de un operator economic pe piaţa produselor electronice şi IT&C din România;

oInvestigaţia privind un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa furnizării de carte din România;

oInvestigaţia ce vizează un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii pe piaţa forţei de muncă calificată/specializată din domeniul producţiei autovehicule şi/sau altor activităţi conexe din România.

Platforma avertizorilor, instrument folosit atât de Consiliul Concurenţei, cât şi de Comisia Europeană, protejează anonimatul persoanelor care denunţă nereguli prin intermediul unui sistem de mesagerie criptat, special conceput, ce permite comunicarea în ambele sensuri.

MONITORUL PREŢURILOR

Platformă online prin intermediul căreia consumatorii pot verifica atât preţurile alimentelor, dar şi ale carburanţilor, fără a mai fi nevoiţi să se deplaseze la locaţiile fizice ale magazinelor, respectiv ale benzinăriilor;

Cele mai căutate produse alimentare:

Monitorul Preţurilor Carburanţilor: aproximativ 19 milioane căutări

AJUTOR DE STAT

au fost finalizate 20 de măsuri de sprijin care au ajutat economia să funcţioneze în condiţii dificile în contextul pandemiei COVID-19, printre care susţinerea Complexului Energetic Oltenia, şi a Companiei Naţionale a Uraniului (în contextul prelurării de către SN Nuclearelectrica), schema de ajutor de stat pentru companiile din domeniul HoReCa, susţinerea activităţii operatorilor aerieni, modernizarea sistemului de termoficare a municipiului Bucureşti din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), sprijin pentru IMM-uri, schema cadru sub formă de credite cu dobândă subvenţionată şi garanţii la credite gestionată de către Eximbank.

De asemenea, a emis aviz din punct de vedere al conformităţii cu reglementările europene în domeniu pentru de măsuri de ajutor de stat şi de minimis, ce implică fonduri europene şi naţionale în valoare totală de 58,43 miliarde lei, subliniază sursa citată.

Buget măsuri sprijin avizate, în funcţie de surse

Au fost transmise 380 opinii şi puncte de vedere, avize şi clarificări privind incidenţa cu reglementările din domeniul ajutorului de stat;

LEGISLAŢIE, AVIZE ŞI PUNCTE DE VEDERE

Dintre proiectele legislative promovate se numără implementarea Regulamentului european Platform to Business - P2B (2019/1150), care prevede crearea unui mediu online competitiv, echitabil şi transparent prin impunerea unui set de obligaţii specifice, monitorizarea activităţii platformelor online fiind făcută de autoritatea de concurenţă, şi promovarea legii energiei, care prevede, printre altele, obligaţia companiilor de stat de a tranzacţiona pe platforme transparente.

Au fost elaborate 253 de avize, opinii şi puncte de vedere, răspunsuri interpelări în ceea ce priveşte ajutorul de stat şi concurenţa.

PROIECTE

La nivelul proiectelor majore derulate în cadrul instituţiei, se remarcă finalizarea implementării proiectului Big Data, care va eficientiza activitatea investigativă a Consiliului Concurenţei folosind instrumente specifice Big Data pentru identificarea de licitaţii trucate, cartel screening, definirea legăturilor structurale şi comerciale între întreprinderi, derularea anchetelor sectoriale şi analiza concentrărilor economice;

A fost demarat proiectul privind Reforma în Domeniul Energetic, derulat în cooperare cu Banca Mondială, parteneri fiind ANRE şi Ministerul Energiei.

2022

A fost adoptat de Parlament proiectul legislativ care prevede transpunerea Directivei privind practicile comerciale neloiale ale companiilor pe lanţul de aprovizionare agricol şi alimentar. Proiectul, elaborat sub coordonarea Ministerului Agriculturii, prevede întărirea puterii de negociere a fermierilor şi a IMM-urior pe lanţul de aprovizionare cu alimente, prin interzicerea anumitor practici comerciale cu caracter neloial (de exemplu, plăţile întârziate pentru produsele alimentare perisabile, anulările comenzilor în ultimul moment, modificarea unilaterală a contractelor etc).

Pentru a veni în sprijinul firmelor mai mici, vor fi continuate demersurile pentru a modifica Legea concurenţei neloiale. Principala modificare: includerea în sfera practicilor de concurenţă neloială şi exploatarea poziţiei superioare de negociere a unei companii în raport cu o alta cu care s-a aflat sau se află într-o relaţie comercială.

Au fost adoptate măsurile necesare aplicării Regulamentului european de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniunea Europeană (FDI)

Se continuă procedura pentru transpunerea Directivei ECN+, care întăreşte puterile de investigare ale autorităţii de concurenţă.

Se are în vedere finalizarea legislaţiei privind asigurările auto obligatorii, precum şi a celei referitoare la simplificarea procedurilor de licenţiere - inclusă în PNRR.

Vor fi finalizate investigaţii în domenii importante, precum: materiale de construcţii, produse medicale, asigurări, auto, etc.

În ceea ce priveşte ajutorul de stat activitatea este intensă şi în continuare, având în vedere, pe de-o parte, măsurile de sprijin pentru revenirea din criza generată de pandemie (PNRR, Fonduri europene, Fondul pentru Modernizare în domeniul Energetic), iar pe de altă parte, cazurile aflate în analiza Comisiei Europene (CE), cum este, de exemplu, planul de restructurare al CE Oltenia ce a fost aprobat de forul european.

Consiliul Concurenţei este preocupat, în egală măsură, procesul de restabilire a viabilităţii economice pe termen lung a unor operatori economici ce activează în sectoare strategice ale economiei naţionale: CFR Marfă, Compania Naţională a Uraniului, TAROM, aeroporturi, Blue Air, transport feroviar de călători. Demersul este complex şi presupune implementarea unui plan coerent de acţiune care poate viza elemente diverse, atât la nivel operaţional (restructurarea activităţii existente, retragerea din activităţile generatoare de pierderi, diversificarea în direcţia unor activităţi noi şi rentabile etc.), cât şi la nivel financiar, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb