COTAR: "Evaziune fiscală şi legi încălcate, cu ajutor de la Ministerul Digitalizării"

T.B.
Anticorupţie / 25 martie

COTAR: "Evaziune fiscală şi legi încălcate, cu ajutor de la Ministerul Digitalizării"

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) cere explicaţii Guvernului României în legătură cu funcţionarea companiilor care intermediază transportul alternativ (platformele digitale) având avize pe care o autoritate din cadrul Ministerului Digitalizării a emis-o pentru companii din Estonia şi din Olanda, deşi legea prevede emiterea avizelor pentru companii din România, se arată într-un comunicat al COTAR, remis redacţiei. Conform sursei, De asemenea, avem documente care dovedesc evaziunea fiscală făcută de aceste companii, faptele fiind cunoscute de instituţiile de control şi la nivel de Guvern, dar niciodată cercetate sau stopate.

Art. 2 din OUG 49//2019 privind activităţile de transport alternativ specifică, la litera j): "operator al platformei digitale este persoana juridică pe numele căreia se emite avizul tehnic pentru platforma digitală prin care se intermediază transportul alternativ", iar la litera - b) "aviz tehnic înseamnă document eliberat de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale pentru platformele digitale puse la dispoziţie de către operatorii acestora, prin care se asigură intermedierea transportului alternativ", se mai arată în comunicat.

De asemenea, Art. 6 specifică: "În situaţia în care operatorul platformei digitale este o persoană juridică nerezidentă, acesta este obligat să aibă, pe toată perioada în care îşi desfăşoară activitatea de intermediere a transportului alternativ pe teritoriul României, o filială înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, prin care se derulează activităţile comerciale în România". Iar Art. 21 specifică: "(1) Toate veniturile obţinute în urma efectuării de transport alternativ sunt impozitate în conformitate cu legislaţia fiscală în vigoare în România", potrivit sursei.

Încălcând legea, platformele pentru transport alternative au funcţionat, până acum, în baza unor documente emise pentru companii din alte state şi fără plata TVA.

Asociaţia Info Taxi, a transmis o adresă către Autoritatea pentru Digitalizarea României ("ADR"), pe 29 iunie 2023, semnalând mai multe nereguli, dar Ministerul Digitalizării nu a reacţionat, lăsând companiile să funcţioneze în ilegalitate, cu sprijin din partea Guvernului, transmit reprezentanţii COTAR.

Potrivit comunicatului, "Verificând lista platformelor digitale avizate tehnic de către instituţia dumnevoastră, observăm faptul că există două avize (Uber B.V. reprezentată legal prin UBER B.V. - Filiala Bucureşti SRL şi Bolt Operation OU, reprezentată legal prin Bolt Services Ro SRL) emise către entităţile mamă din Olanda şi, respectiv, Estonia, nu către filialele acestora din România", a semnalat Asociaţia. Astfel, chiar Ministerul Digitalizării, prin ADR, a transmis documente către companii din alte state, încălcând legea şi lăsând să funcţioneze companii în România, fără să fie respectate prevederile legale.

S-au făcut verificări pe site-ul acestor platforme, pentru a căuta avizele care trebuie să fie publicate, în conformitate cu Art 25 lit n) din OUG 49. Erau publicate doar pe site-ul Bolt, iar Uber nu a respectat prevederea legală: "să publice pe platforma digitală avizul tehnic eliberat de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale".

Ţinând cont de prevederile Art. 6 din OUG nr. 49/2019, avizele emise de ADR ar fi trebuit să fie pentru filialele din România, nu pentru societăţile comerciale din Estonia sau din Olanda, aşa cum le-a emis ADR, menţionează sursa citată. Încălcarea prevederilor legale ar trebui să conducă la retragerea acestor avize. Deşi s-a cerut ADR să ia măsuri în privinţa aplicării legii, Uber şi Bolt au funcţionat în continuare în baza avizelor pe care instituţia din România le acordă firmelor din Estonia şi Olanda.

De asemenea, ANAF ar trebui să verifice dacă aceste platforme au plătit TVA în România, pentru că din mai multe contracte şi facturi în posesia cărora am intrat reiese că şi din punct de vedere fiscal au încălcat legea, arată datele comunicatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb